STANKO ABADŽIĆ UZ OTVORENJE IZLOŽBE AKTOVA: „Želim slaviti crno-bijelu fotografiju i prirodnu ljepotu žene“

Lupiga.Com

17. veljače 2024.

STANKO ABADŽIĆ UZ OTVORENJE IZLOŽBE AKTOVA: „Želim slaviti crno-bijelu fotografiju i prirodnu ljepotu žene“

„Želim slaviti crno-bijelu fotografiju i prirodnu ljepotu žene“, kaže u razgovoru za Lupigu međunarodno priznati fotograf Stanko Abadžić uoči otvorenja njegove izložbe fotografija ženskih aktova. Izložba jednostavnog naziva „Aktovi“ otvara se danas, 17. veljače, u 19 sati, u zagrebačkoj Laubi – Kući za ljude i umjetnost, koja se smjestila na adresi Prilaz baruna Filipovića 23A. Svi oni koji nisu u mogućnosti doći na otvorenje, izložbu mogu posjetiti do nedjelje, 25. veljače.

Abadžić će publici u Zagrebu predstaviti četrdeset fotografija iz svoje najnovije serije aktova, a odmah na početku razgovora za Lupigu, otkriva nam da je model na fotografijama zapravo ista žena.

Stanko Abadžić
Na izložbi će biti 40 Abadžićevih fotografija (FOTO: Stanko Abadžić)

„Dakle, to je veliki izazov za fotografa. Morate dobro organizirati ambijent, svjetlo i rekvizite da biste ostavili dojam da se ne radi o samo jednoj te istoj osobi. Snimao sam u Turskoj, Italiji, Španjolskoj, Hrvatskoj, Sloveniji, Češkoj i Srbiji. Fotografije su nastajale u zadnjih pet godina vrlo intenzivnog rada, a izložba je složena po izboru fotografija iz nedavno objavljene knjige“, kaže Abadžić.

Za akt kaže da je to najteža kategorija, jer je potrebno stalno plesati na tankoj liniji između estetike, kiča i vulgarnosti, a najvažnije pri snimanju je osjećaj mjere: koliko otkriti, a koliko prikriti. Inače, ovaj renomirani fotograf za sebe kaže da kroz svoje izložbe nikada ne šalje poruke, niti ikada nešto propituje, već samo – fotografira.

Stanko Abadžić
Fotografije su nastajale u zadnjih pet godina (FOTO: Stanko Abadžić)

„Ne želim ništa poručiti ovom izložbom, kao ni s prethodnim izložbama. Želim slaviti crno-bijelu fotografiju i prirodnu ljepotu žene. Kod mene nema vizažista, stylinga, umjetnog osvjetljenja, niti snimam u studiju. Dakle, suprotno od ljepote koju sugeriraju kozmetički koncerni, jer se njihova ljepota temelji na što većoj kupovini njihovih proizvoda“, objašnjava fotograf. 

Stanko Abadžić
Abadžić vječno traži kadrove s kojima se igra (FOTO: Stanko Abadžić)

Od početka svoje karijere Abadžić vječno traži kadrove s kojima se uvijek igra u umjetničkom procesu. Koristi elemente koji se već nalaze u kadru, ono na što je na lokaciji naišao, uklapa model i povremeno rabi rekvizite. Osim seciranja tonova svjetla i tame koji isključivo naglašavaju subjekt, odnosno, žensku ljepotu u ovom slučaju, u svojim fotografijama prenosi emociju atmosfere koju pozadina evocira. 

„Crno-bijela fotografija je moj medij, u njemu se najbolje mogu izraziti. To bogatstvo među-tonova između crne i bijele, valer nijansi, to me je oduvijek ispunjavalo i privlačilo“, ističe Abadžić. 

Stanko Abadžić
U svojim fotografijama Abadžić prenosi emociju atmosfere koju pozadina evocira (FOTO: Stanko Abadžić)

Inače, izložba je i prodajnog karaktera, a cijene fotografija će, kaže Abadžić, biti promotivne. 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Stanko Abadžić