MAKEDONIJA DANAS: Val histerije i mržnje u režiji onih koji ostaju bez fotelja

Sonja Stojadinović

3. ožujka 2017.

MAKEDONIJA DANAS: Val histerije i mržnje u režiji onih koji ostaju bez fotelja

Mračno i nasilno lice još uvijek indirektno vladajuće stranke u Makedoniji, VMRO DPMNE, vrlo je lako i brzo isplivalo na površinu. Otkako je, nakon dugoočekivanih parlamentarnih izbora održanih u prosincu, postalo sasvim jasno da ova politička opcija, unatoč gustoj izbornoj pobjedi, poslije odugovlačenja pregovora za sastavljanje vlade s albanskom Demokratskom unijom za integraciju (DUI), neće uspjeti sastaviti vladu, krenula je kampanja prepuna histerije i mržnje. 

Prema Ustavu, makedonski predsjednik Georgi Ivanov je mandat za sastav vlade dužan dati onome tko ima većinu poslanika u parlamentu, točnije izbornoj koaliciji i strankama koje su suglasne ući u postizbornu koaliciju. No, on je to odbio učiniti ne želeći dati mandat protivnicima DPMNE-a. Vrijedi na ovom mjestu spomenuti i platformu za dvojezičnost koju su u eter pustile albanske stranke na čelu sa DUI-em, a prema kojoj se, među ostalim, albanskom jeziku treba dati veći prostor, praktički dvojezičnost u javnom životu, što je podiglo veliku prašinu. To je, navodno, i bio kamen spoticanja u pregovorima DPMNE s DUI-em oko sastavljanja vlade. 

BUNT U MAKEDONIJI: Građani revoltirani amnestiranjem političara osumnjičenih za korupciju

NOVINARI U SLUŽBI REŽIMA: Raspisana „tjeralica“ za aktivistima, uz njihove adrese i brojeve telefona

IZBORNI TRILER: „Narod u Makedoniji više ne nasjeda na sve te laži“

ANALIZA IZBORNOG TRILERA: „Da smo neki otok u Pacifiku vjerojatno bismo bili diktatura“

No, pravi razlozi mogli bi biti sasvim drugačiji i treba ih potražiti na nekom drugom mjestu. Naime, DPMNE, po svaku cijenu želi izbjeći mogućnost da Specijalno javno tužilaštvo nastavi sa svojim radom, jer je veliki broj dužnosnika te stranke pod istragom ove institucije. Istovremeno njihov potencijalni partner, DUI, nema problema s radom ove institucije i tu treba tražiti uzroke propasti pregovora. Prije nego li je istekao rok za davanje mandata za sastavljanje vlade Zoranu Zaevu, čelniku Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM), DPMNE je upogonio svoju propagandnu mašineriju. 

Skoplje
Fantomsko društvo iza kojeg, jasno se to vidi, stoji VMRO DPMNE organiziralo je prosvjede u Skoplju i još nekim drugim gradovima pod imenom „Za zajedničku Makedoniju“ (FOTO: Hina)

Prošlog tjedna, 24. veljače, ekspresno je organiziran i oformljen građanski pokret „Tvrdokorni“ te su održani prosvjedi u Skoplju i u nekoliko drugih makedonskih gradova, a sve pod motom: „Zaštitimo zemlju od Zorana Zaeva!“. Ti su prosvjedi obilovali slikama „velike Makedonije“, zastavama fašističkog društva „Andon Lazov Ćoseto“, nazvane po teroristu koji je krajem 19. i početkom 20. stoljeća funkcionirao kao plaćeni ubojica bugarskog VMRO-a. Prosvjednici su uglavnom skandirali kako neće dozvoliti da Makedonija bude prodana.

Sljedećih dana još jedno fantomsko društvo iza kojeg, jasno se to vidi, stoji VMRO DPMNE počelo je organizirati prosvjede u Skoplju i još nekim drugim gradovima, pod imenom „Za zajedničku Makedoniju“. Ironija ovog pokreta je to što se zalaže za unitarnu Makedoniju, te širi famu i strah da će Makedonija postati dvojezična zemlja, točnije da će se na cijeloj teritoriji govoriti i albanski jezik, ali su im skandiranja potpuno suprotna, uglavnom prožeta željama za nečijom smrću, poput „smrt Albancima“, „za čistu Makedoniju“, „smrt izdajicama“, „smrt Zaevu“ ... 

Da tragedija bude veća, verbalno nasilje koje je vrlo rašireno na društvenim mrežama, najviše na Facebooku, ubrzo se prebacilo na ulicu. Prije dva dana, poznati novinar Borjan Jovanovski, urednik portala A1, napadnut je u jednom skopskom restoranu. Nepoznati mladić očito je planirano ušao u restoran u kojem se nalazio Jovanovski i pljunuo ga nakon kratkog razgovora. Jovanovski je nazvan izdajnikom, a sve je mobitelom snimio napadačev prijatelj. Upućeni u propagandni sistem djelovanja DPMNE-a na društvenim mrežama, lako može prepoznati lažne profile koje virtualni ratnici ove stranke otvaraju. Na jednom takvom je i postavljena snimka incidenta. Nakon toga režimski novinar, svojevrsni megafon DMPNE-a, Milenko Nedelkovski, koji je svojevremeno ležao u zatvoru jer je prodavao krivotvorene kanadske vize, podijelio je video na svom profilu, navodeći kako su napadači na Jovanovskog patrioti i kako će ih za ovu akciju počastiti po njihovom izboru. Inače, samo dva dana ranije novinarska ekipa portala A1 napadnuta je i pretučena dok je izvještavala s gore spomenutog prosvjeda. Novinari su završili u bolnici.

Dan kasnije, poznata profesorica sa Sveučilišta u Skoplju, Gordana Popsimonova, inače otvorena kritičarka DPMNE-a, na svom je Facebook profilu objavila fotografiju i pogrdnu poruku koju je primila od nepoznate osobe. Poručeno joj je da ide u Albaniju, usput joj se zaprijećeno silovanjem, te je nazvana „sorošoidom“. Sve incidente koje provociraju desničarski nasilnici teško je i pobrojati, ali vrijedi zabilježiti i slučaj koji se odigrao na parkiralištu skopskog Pravnog fakulteta. Tamo su trojica provokatora verbalno napali profesora Ljubomira Danailovog Frckovskog, koji je na koncu napad mladića prekinuo na način da je najagresivnijem među njima opalio šamar, nakon čega se posle trojac razbježao. Vojska DPMNE-a angažirana je da dolazi u kontakt s kritičarima vlasti i oporbenim političarima te ih provocira i sve snima mobitelima. Broj takvih slučajeva ovog tjedna bio je izrazito velik.

Skopljem posljednjih dana kruže naljepnice s fotografijom makedonskih denara koji su modificirani tako da su natpisi na njima na albanskom jeziku, aludirajući da će albanski jezik postati na tom nivou služben da će postojati i dvojezične banknote. Na vratima osnovne škole „Goce Delčev“ u Skoplju zalijepljena je velika naljepnica s kampanjskim logom SDSM-a, ispod kojeg piše: „Kazna 5.000 eura za onoga tko ne zna albanski jezik“.

Novinari A1
Novinari portala A1 nakon premlaćivanja (FOTO: a1on.mk)

Prije tjedan dana, mlada studentica pravnih studija, Sumeja Ademi, koja je nosila maramu oko glave i u centru grada sjedila na klupi sa svojom kolegicom, inače Makedonkom, napadnuta je fizički i verbalno od dva mladića i jedne djevojke. Vrijeđali su je riječima da je „prljava šiptarka“, da je terorista, da za nju nema mjesta u Makedoniji i da ide u Saudijsku Arabiju. Htjeli su joj silom skinuti maramu, ali nisu uspeli. 

Makedonski mediji koji nisu pod kontrolom DPMNE-a i koji su kritički nastrojeni, poslije kukavičkog napada na novinare portala A1, odlučili su da u znak solidarnosti bojkotiraju sve prosvjede organizirane od pokreta „Za zajedničku Makedoniju“. Ova fašistička kampanja targetira sve koji nisu članovi ili simpatizeri DPMNE-a, koji su kritički nastrojeni prema ovoj stranci, koji nisu Makedonci i pravoslavni. Demoniziraju Albance i albanski narod šireći strah da oni žele raspad zemlje i kreiranje velike Albanije. 

Skoplje
Poruka na školi - „Kazna 5.000 eura za onoga tko ne zna albanski jezik“ (FOTO: Facebook)

Koliko daleko ide propaganda vladajućih kojima fotelje izmiču ispod stražnjica, a nekima od njih prijeti i sudski progon zbog raznih kaznenih djela, pokazuje i jučerašnji primjer iz srednje škole Josip Broz iz Skoplja. Gimnazijalci su usred nastave bili prisiljeni da izađu ispred škole kako bi sudjelovali u snimanju VMRO-ovskog portala Kurir. Snimani su na način da se prikaže kako mladi masovno idu na prosvjede. Gotovo istovremeno, ravnatelj srednje medicinske škole iz Štipa okupio je svoje učenike i tjerao ih da iz škole odu na prosvjede. 

Ovo je prvi put u povijesti nezavisne Makedonije da je narod otvoreno podijeljen na „prave“ Makedonce, točnije VMRO-vce i sve ostale - točnije izdajnike. Latinska izreka homo homini lupus dobiva novo značenje: VMRO-ovac je Makedoncu i svim ostalima vuk.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Hina