APEL BLOKIRANE OBITELJI: „Boli me što djeci ni za Uskrs ne mogu dati normalan ručak“

Ivor Fuka

12. travnja 2017.

APEL BLOKIRANE OBITELJI: „Boli me što djeci ni za Uskrs ne mogu dati normalan ručak“

Prije dvije i pol godine, uoči Božića, pisali smo o obitelji Planinac iz Negoslavaca, sela na istoku Hrvatske. Danas, nekoliko dana prije Uskrsa, nažalost, ponovno pišemo o ovoj obitelji. 

„Ne vidim izlaz iz ove situacije, jednostavno ne vidim“, kroz suze nam govori Milena Planinac, majka dvoje osnovnoškolske djece, koja, kako kaže, žive u izuzetno teškim uvjetima.

Pakao za ovu obitelj počeo je 2011. godine, kada je njen suprug Blagomir Planinac, bio prisiljen otići na bolovanje. Već sljedeće godine dobio je otkaz, a Milena je još 2009. godine ostala bez posla, kada je propala jedna vukovarska tvrtka u kojoj je bila zaposlena i ostala joj dužna nekoliko plaća. U tom trenutku ostao je nepodmiren kredit podignut u Sberbanci 2006. godine, za kupnju kuće koju možete vidjeti na gornjoj fotografiji.

„Kredit smo digli kako bismo imali krov nad glavom. Kupili smo kuću u selu, zbog čega smo podigli 110.000 kuna kredita. Isprva je rata bila 600 kuna, a kasnije je skočila na 900. Ipak, tada nam to nije predstavljao tako veliki problem, redovito smo ga otplaćivali, jer smo i suprug i ja bili zaposleni, ali kad smo, prvo ja, a potom i on, ostali bez posla, vraćanje kredita pretvorilo se u pravu agoniju. Godinama već živimo u užasnoj neizvjesnosti“, objašnjava nam Milena Planinac.

Krajem godine je, kaže, dug na osnovu kredita iznosio 136.000 kuna. Dakle, 26.000 kuna više od onoga što su uopće podigli, a još su k tome, procjenjuje obitelj, vratili otprilike 70.000 kuna. Za moratorij s bankom se nisu uspjeli dogovoriti, pa je, objašnjavaju, banka raskinula ugovor s njima, čim je dug dosegnuo 4.000 kuna. 

obitelj Planinac
Stara obiteljska fotografija obitelji Planinac (FOTO: Arhiva)

Sada očekuju da se organizira prva javna dražba na kojoj će se na prodaju ponuditi njihov krov nad glavom. Tako im je, prepričavaju nam, rečeno u banci iz koje su već odavno poslali ljude koji su temeljito izmjerili kvadraturu i fotografirali nekretninu koja će na dražbu. Kada se kuća proda, tumači Milena Planinac, svi novci od prodaje pripast će banci.

„Tada ćemo morati na ulicu. Druge nam nema“, tiho će reći Milena, koja se također razboljela. Posljednjih pet dana provela je u bolnici, a kući ju je dočekala ovrha zbog neplaćenog računa za vodu.

„Kad platim režije, onda nemam za hranu, a kad platim hranu, onda nemam kako platiti režije“, jednostavno je njeno objašnjenje.

Njen suprug, Blagomir, već odavno je proglašen radno nesposobnim, a ona već osmu godinu ne uspijeva naći posao, iako je spremna raditi bilo što. Pronaći posao u tom kraju, naime, vrlo je teško. Žive od 1.600 kuna socijalne skrbi i ne vide izlaza. Njihov račun je trajno blokiran, već šestu godinu. Ponekad im, kaže, uskoči načelnik općine Negoslavci, pa pomogne kada djeci nešto treba za školu. Djeca su danas sedmi i osmi razred i u školi im dobro ide.

„Curice su sedmi i osmi razred. Srećice moje, dobro uče i vrlo su razumne u cijeloj ovoj situaciji“, govori nam Milena.

Iako je Ministarstvo financija svojevremeno na zahtjev obitelji Planinac službeno poslalo dopis Sberbanci moleći da se, na osnovu otežane financijske i zdravstvene situacije u obitelji, te Pravilniku o izmjenama i dopunama Pravilnika o porezu na dobit, razmotri molba za otpisom preostalog duga, banka takvo što nije uzela u obzir. 

„Agrokor se spašava i iznalaze se načini da mu se dugovi oproste, a nas blokirane nitko ni da pogleda. Dolazi Uskrs, a ja niti imam djeci što dati, niti im što napraviti. Boli me što im ni za Uskrs ne mogu priuštiti da imaju normalan ručak“, opet će kroz plač Milena.

Ukoliko ste u mogućnosti pomoći obitelji Planinac, možete ih kontaktirati na broj telefona 099/4353-993 ili na kućnu adresu Petrovačka ulica 65, Negoslavci. Svaka vaša pomoć ovoj će obitelji itekako dobro doći.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Arhiva