REVOLUCIJA U TUZLI / VIDEO: Ako krenu palicama, udrite kamenjem i prevrćite aute!

Adnan Terzić/Lupiga.Com

5. veljače 2014.

REVOLUCIJA U TUZLI / VIDEO: Ako krenu palicama, udrite kamenjem i prevrćite aute!

U Tuzli se danas dogodila mala revolucija. Dvoznamenkast je broj uhićenih, ali i ozlijeđenih. Počelo je u rano ujutro, a oko podne policija počinje silom gasiti demonstracije. Ljudi su provalili u zgradu kantonalne Vlade, a Tuzlom se širio smrad zapaljenih guma. Letjelo je kamenje, sijevali su pendreci. Na zgradi kantonalne Vlade prsnula su prozorska stakla. Bune se radnici uništenih poduzeća, umirovljenici, nezaposleni... Uhićeni predsjednik sindikata radnika ''Polihema'' Sakib Kopić tvrdi da su specijalci dobili naređenje da „pometu radnike i građane“. Mediji javljaju da je nastradalo i dijete koje se vraćalo iz škole, a premlaćen je i jedan od organizatora protesta! Hapsili su i zbog sjedenja na cesti.

Tuzlanski protesti dogovoreni su preko Facebooka. Učešće u organizaciji uzele su i sindikalne organizacije. Na ulicu su pozvani radnici devastiranih tuzlanskih tvornica. Do podneva se na ulicama, ispred zgrade kantonalne administracije, skupilo oko hiljadu ljudi. Uhićenih je zasad 22, a Dom zdravlja je zaprimio 18-ero ozlijeđenih. Policija tvrdi da je ozlijeđeno pet njihovih službenika.

"Gledao sam dijete od 15 godina koje je bilo svo krvavo. Strpan je u jedan autobus i nisu mu dali da izađe. Ljekari su htjeli da mu pruže pomoć, ali nisu imali ključa. Nisu dozvolili da mu se ukaže pomoć i izađe'', kazao je Kopić medijima. 

U pitanju su, rekosmo, bili radnici uništenih poduzeća, članovi Udruženja nezaposlenih tuzlanskog kantona, umirovljenici, prosvjedni radnici... S jedne strane stajali su stari i mladi Tuzlaci, a s druge kordoni specijalne policije. 

 (FOTO: Tuzla.danas.info)

"Nemojte bacati kamenje na policajce, jer će primijeniti silu. Ako krenu  palicama, pružite otpor, bacajte, gađajte, palite i prevrćite automobile", vikao je u megafon jedan od organizatora prosvjeda.

U jednom trenutku prosvjednici su probili policijski kordon. Jedan policajac u glavu je palicom pogodio snimatelja lokalne televizije RTV Slon. Blokirana je prometnica kod tvornice Sodaso pa je u gradu uslijedio prometni kolaps. Organizatori su izgubili kontrolu nad prosvjedom. Na policiju je poletjelo kamenje. Na zgradi kantonalne Vlade prsnula su prozorska stakla.

 

 

"Izađite napolje, izađite napolje", vikali su prosvjednici zaposlenima u kantonalnoj Vladi, ali administracija ih, naravno, nije poslušala. Na cestama su zapaljene automobilske gume. Oko dva sata poslijepodne policija je počela s hapšenjima. Tuzlanski portali javljaju da među prosvjednicima ima ozlijeđenih. Radnici tuzlanskog kantona od kantonalne Vlade traže isplatu jednokratne novčane pomoći od 500 konvertibilnih maraka; od sudova brže presude u sporovima koje su pokrenuli radnici uništenih poduzeća

Tuzla
(SCREENSHOT: YouTube)

"Nakon 23 godine, od osnivanja ove države, mi imamo jednu strukturu na vlasti koja krade od naroda. Oni se samo mijenjaju, jedni odu, drugi dođu. Pri tome kradu od naroda i uništavaju privredu i fabrike, uništavaju našu djecu i zadužuju ih. Mi organizujemo proteste kao podršku radnicima. Idemo na to da se smijeni kompletna Vlada TK-a", rekao je za lokalne tuzlanske portale Aldin Širanović, osnivač pokreta Udar i jedan od organizatora prosvjeda, kojega su kasnije, kako javljaju bh mediji, policajci istukli.

Oglasila se i Vlada Tuzlanskog kantona. Evo dijelova priopćenja kojim su pokušali smiriti situaciju: Vlada Tuzlanskog kantona svjesna je problema s kojima se suočavaju radnici fabrika Dita, Konjuh, Polihem i Poliolchem te da je kao i dosad spremna na dijalog.

Tuzla
(SCREENSHOT: YouTube)

"Rješavanje ove dugogodišnje problematike potrebno pokrenuti u okviru Ekonomsko-socijalnog vijeća u kojem ravnopravno učestvuju predstavnici sindikata, poslodavaca i Vlade TK-a. Nezadovoljne radnike pozivamo da svoje aktivnosti i ostvarenje svojih prava traže putem institucija sistema sindikalnog organizovanja i djelovanja s kojima Vlada ima kontinuirano dobru saradnju", pokušaj je Vlade da smiri proteste. Iz tuzlanskog Doma zdravlja izvijestili su da su zaprimili deset osoba ozlijeđenih u neredima. Točan broj demonstranata koje je privela policija za sada nije poznat. Na ovom mjestu pogledajte policijsku intervenciju, koju je zabilježila kamera lokalne televizije RTV Slon. Kamerman ove televizije, podsjetimo, pri proboju policijskog kordona ispendrečen je u zgradi Vlade Tuzlanskog kantona. 

Premijer Tuzlanskog kantona Sead Čaušević je uspio pobjeći iz zgrade kroz bočni izlaz u pratnji policije tek iza 16 sati. Poslijepodne je započelo i okupljanje građana ispred zgrade Vlade Federacije BiH u Sarajevu, a dolazak je organiziran na Facebooku u znak solidarnosti sa Tuzlacima koji su podržali proteste za JMBG, takozvanu "beboluciju".

 

 

Rješenje situacije radnika uništenih tvornica se ne nazire, a hoće li jednodnevna tuzlanska revolucija roditi nove prosvjede i nerede pokazat će dani koji dolaze.

Lupiga.Com