NEDOSTUPNI LIJEK: Nitko ne zna kada će se medicinski kanabis opet moći legalno nabaviti

Melisa Skender/Ivan Kegelj

31. kolovoza 2016.

NEDOSTUPNI LIJEK: Nitko ne zna kada će se medicinski kanabis opet moći legalno nabaviti

Kapsule s uljem kanabisa kanadske tvrtke Tilray povučene su nedavno s polica hrvatskih ljekarni, a na preporuku proizvođača koji je ustanovio oštećenja kapsula prilikom transporta. Tvrtka ih je trebala nadomjestiti drugim svojim proizvodom, uljem koje još nije u ponudi iako je već trebalo biti u ljekarnama kako stoji u priopćenju Imunološkog zavoda.

Priopćenje ne spominje cijenu ulja u Hrvatskoj, no zbog cijene povučenih kapsula za većinu je hrvatskih pacijenata ona, čini se, bila nedostupna. Za 30 kapsula s 2,5 miligrama ekstrakta trebalo je platiti otprilike 120 eura, a ista količina kapsula od 5 miligrama stajala je oko 160 eura.

Koliko će koštati očekivano ulje i kad će se pojaviti u ljekarnama nisu nam znali odgovoriti niti u Imunološkom niti u Hrvatskoj ljekarničkoj komori. Bez odgovora je ostalo i pitanje koliko je uopće prodano kapsula prije povlačenja s tržišta. 

I dok ga u hrvatskim ljekarnama tek očekuju, ulje kanabisa počelo se prodavati u makedonskim ljekarnama, prenosi N1 Srbija vijest agencije Srna.

"Prema zakonskim odredbama, ulje od kanabisa u Makedoniji izdaje se na lekarski recept, koji mogu da prepišu neurolozi, infektolozi, radiolozi i onkolozi u cilju smanjenja bolova kod pacijenata sa epilepsijom, HIV, sa multipleks sklerozom i kod obolelih od malignih bolesti", stoji u tekstu. Cijena za “Kanobil kanc 300” je oko 90 eura, dok “Kabobil kanc 600” stoji 150 eura.

lijekovi na receptKoliko je kapsula prodano prije nego što su na preporuku proizvođača povučene s hrvatskog tržišta nisu nam znali reći ni u Imunološkom zavodu ni u Hrvatskoj ljekarničkoj komori (FOTO: pixabay.com)

Informacije o slaboj prođi ovoga lijeka za sad se mogu pronaći tek sporadično u medijima. Primjerice, Ljekarne Bjelovar tako nisu prodale niti jednu kapsulu, rekao je za Bjelovarski list magistar farmacije Krunoslav Jandragić.

„Eventualno samo raspitivanje o dostupnosti i cijeni preparata zainteresiranih građana koji su čuli o tome u medijima, ali recepata liječnika još nije bilo. Potražnja zapravo prvenstveno ovisi o liječnicima specijalistima koji bi navedene preparate propisivali bolesnicima za koje smatraju da su im ti preparati potrebni u terapiji, a tek nakon toga je vrlo bitan faktor cijena lijeka i može li si taj lijek bolesnik i priuštiti. Naime, preparati na bazi kanabisa nisu na listi HZZO-a te ih pacijenti moraju u ljekarnama prilikom podizanja na privatni ('crni') recept platiti punom cijenom koja ovisi o dozi koju je liječnik propisao na receptu“, rekao je Jandragić, a prenio portal BBZ Info

Niti jedan recept nisu dobili niti u Istarskim ljekarnama koje obuhvaćaju deset ljekarničkih jedinica u županiji, piše Glas Istre.

medicinska marihuana uzgojMakedonija je jedina u regiji legalizirala uzgoj marihuane za medicinske svrhe, u Hrvatskoj, premda je bivši ministar zdravlja Siniša Varga najavljivao tu mogućnost, uzgoj nije dozvoljen (FOTO: pixabay.com)

Zakon o medicinskoj upotrebi kanabisa u Hrvatskoj je na snazi od listopada prošle godine, a tadašnji ministar zdravlja, Siniša Varga, najavio je kako će farmaceutske kompanije moći uzgajati medicinski kanabis u Hrvatskoj. Imunološki zavod imao je osigurati i u RH uvesti biljku iz koje će zatim raditi ekstrakt odnosno ulje, najavila je krajem prošle godine i Vargina pomoćnica Dijana Cimera na HRT-u. No, umjesto biljke iz koje će sami dobivati ekstrakt i proizvoditi vlastiti lijek na bazi konoplje, Imunološki je ove godine sklopio ugovor s kanadskom tvrtkom Lafitte Ventures, Ltd dba Tilray kojoj je to prvi ulazak na tržište EU, a tehnički ministar zdravlja Dario Nakić odbacio je nakon toga svaku mogućnost proizvodnje lijeka na bazi kanabisa u Hrvatskoj.

Regulativa o korištenju medicinske konoplje uvedena je u 14 europskih zemalja. Proizvodnja u medicinske i znanstvene svrhe dozvoljena je već 2008. godine u Austriji, u Nizozemskoj od 2003. godine posluje tvrtka Bedrocan koja medicinsku marihuanu uzgaja u sklopu programa njihovog ministarstva zdravlja i takav, standardizirani kanabis, izvozi u Njemačku, Finsku, Češku i u Italiju koja je početkom ove godine donijela zakon koji omogućuje nadzirani uzgoj ove biljke. Ograničeni uzgoj isključivo u svrhu liječenja dozvoljen je i u Španjolskoj. Među zemljama u regiji Makedonija je za sada jedina u kojoj je dozvoljen uzgoj marihuane pravnim osobama koje se, prema propisanim uvjetima, registriraju za tu djelatnost.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Tilray