PRIZIV SAVJESTI ILI OPORTUNIZAM: 'Prije 20-30 godina najnormalnije su radili abortuse, a sad...'

Ana Benačić

21. siječnja 2015.

PRIZIV SAVJESTI ILI OPORTUNIZAM: 'Prije 20-30 godina najnormalnije su radili abortuse, a sad...'

"Obveza je liječnika da se ravna prema znanstvenim načelima, a ne religijskim", ustvrdila je dr. sc. Jasenka Grujić Koračin na okruglom stolu koji je danas održan u zagrebačkom Novinarskom domu na temu "Priziv savjesti u medicini“. Najviše je riječi bilo o prizivu savjesti u slučaju pobačaja, zbog kojega su se u vrlo konstruktivnu raspravu uključili i liječnici s prizivom savjesti, ali i članovi udruge GROZD. Ginekolog Dubravko Lepušić naveo je, među ostalim, kako je dio njegovih kolega prije 20-30 godina radio abortuse u bivšem sustavu, a danas ih ne rade jer je iskazivanje katoličkih vrijednosti izraz pripadnosti u društvu.

Inicijativa liječnika/liječnica za reguliranje prava na priziv savjesti u medicini zajedno sa CESI-Centrom za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, organizirala je okrugli stol "Priziv savjesti u medicini“ u zagrebačkom Novinarskom domu, na kojemu su govorile doktorice Gorjana Gjurić, Jasenka Grujić Koračin, pravnica Dalida Rittossa te liječnici Herman Haller i Dubravko Lepušić. Započeo je minutom šutnje za žene i muškarce koji su umrli zbog loše reguliranog priziva savjesti.

LAŽNE KLINIKE ZA ABORTUS: Niču po Hrvatskoj i plaše žene da će se ubiti ili umrijeti nakon pobačaja

Priziv savjesti, navode, omogućuje liječnicima odbijanje izvođenja pojedinih medicinskih postupaka, što se pokazalo najočitijim na primjeru dostupnosti legalnog prekida trudnoće. Inicijativa liječnika/liječnica smatra da priziv savjesti predstavlja problem, ne samo kod dostupnosti legalnog prekida trudnoće, već i u širem području reproduktivne medicine (kontracepcija, hitna kontracepcija, sterilizacija, pobačaj, prenatalna dijagnostika, vantjelesna oplodnja, spolno prenosive infekcije i HIV/AIDS, zbrinjavanje bolesnih trudnica, zbrinjavanje silovanih djevojčica i žena, informiranje i edukacija o planiranju rađanja); preventivne medicine (cijepljenje) te u palijativnoj medicini i onkologiji (liječenje boli, unaprijed izražena volja pacijenta…).

Priziv savjesti
„Nužno je utvrditi proceduru pozivanja na priziv savjesti“ (FOTO: Lupiga.Com)

Najviše je riječi ipak bilo o pobačaju, zbog kojega su se u vrlo konstruktivnu raspravu uključili i liječnici s prizivom savjesti, ali i članovi udruge GROZD, tvrdeći kako je postavljanje ograničenja na priziv savjesti obilježje totalitarnih režima, premda je u raspravi rečeno da su među onima koji su se odlučili na krajnost nepriznavanja priziva savjesti u medicini, države poput Češke, Švedske, Finske i Islanda. 

„Nužno je utvrditi proceduru pozivanja na priziv savjesti“, navela je u uvodnom izlaganju dr. sc. Grujić Koračin, kao što se to radi u vojsci i politici. Predložila je da se sastavi registar prizivača u ustanovama, razvrstanih po strukama, kako se ne bi događalo da u javnim ustanovama svo osoblje ima priziv savjesti, a da regulativa Ministarstva zdravlja obuhvati i ljekarništvo te studente i specijalizante, kao i to da se odluči kako se treba nadoknaditi nerad liječnika zbog priziva savjesti. Nadalje, potrebno je utvrditi u kojem je momentu moguće pozvati se na priziv savjesti (prije zapošljavanja ili kako se tko sjeti?), na koji način se poziva na savjest (telefonom, usmeno, internetom...?) te da je apsolutno potrebno da nezavisna povjerenstva utvrđuju autentičnost priziva savjesti. Pozvala je i na otvaranje "konfesionalnih bolnica koje će financirati crkva".

"Obveza je liječnika da se ravna prema znanstvenim načelima, a ne religijskim", ustvrdila je, kazavši i kako su žrtve priziva savjesti, ponajprije u reproduktivnoj medicini, žene, te da nije isključena ni diskriminacija po dobi i ekonomskom statusu. Hrvatske statistike o pobačajima nazvala je smiješnima, budući je Hrvatska nauštrb induciranih imala pravu eksploziju spontanih pobačaja u zadnjih dvadeset godina. Naglasila je kako liječnik koji se poziva na savjest također može kazati kako "ne može dati informaciju, jer osjećat će se kao da krši priziv savjesti".

Priziv savjesti
Smišljeno dovođenje žena u zabludu (SCREENSHOT: klinikazapobacaje.com)

Kućnim redom bolnica, nastavlja, treba onemogućiti "teroriziranje žena i liječnika - molitvama, skupovima i letcima", potrebne su tampon zone oko bolnica unutar kojih ne bi bilo moguće takvo ponašanje.

"Cijela problematika priziva savjesti kod prekida trudnoće generirala se kada su se kolege iz Sv. Duha kompletno izjasnili da neće raditi prekid. Posao je prebačen na našu kliniku, što je izazvalo konsternaciju, kako nama što nemaju priziv savjesti, tako i onima koji ga imaju. Smatrali smo da to nije iskreno, već da se radi o selektivnim prizivima savjesti, budući da prenatalna dijagnostika i medicinski potpomognuta oplodnja nisu dovođeni u pitanje", izjavio je liječnik KB Sestara milosrdnica Dubravko Lepušić. Ta je bolnica na mjesec dana preuzela pobačaje od Svetog Duha zbog odbijanja čitavog osoblja da obavlja te postupke.

"Svatko ima pravo na priziv savjesti i za sve pacijentice se nađe ekipa za postupak. No, stav je kolega da se ne smije zadirati u prava žena, nego ih treba nadograđivati. Sigurno da rješenje nije u zabranama, već edukaciji mladih, dostupnosti kontracepciji i edukaciji o spolnom ponašanju", istakao je Lepušić, navodeći zatim primjer iz vlastite prakse. Naime, sedamnaestogodišnjakinja kojoj je izvršio prekid trudnoće i preporučio joj kontracepciju vratila mu se u ordinaciju nakon svega nekoliko mjeseci, jer joj je njezin liječnik odbio prepisati kontracepciju. Liječnici su pilule - koje služe i regulaciji ciklusa, ne samo kao kontraceptiv - odbijali pripisati i ženama u predmenopauzi, čak i onima kojima zbog obilnog krvarenja prijeti anemija. Dio kolega je, naveo je zatim, prije 20 do 30 godina najnormalnije radio abortuse u bivšem sustavu, a danas to ne rade jer je iskazivanje katoličkih vrijednosti izraz pripadnosti u društvu, privrženosti poretku.

"Opiru se uvođenju kriterija utvrđivanja autentičnosti priziva savjesti i pozivaju se na religijska uvjerenja, ali propituju uvjerenja žena koje su im pacijentice i pritom bi vlastita željeli uvesti u zakonske propise", upozorio je. Žene umiru, odbija se kontracepcija ili prenatalna dijagnostika kod bolesti fetusa, radi se razlika između žena u braku i djevojaka, naveo je.

Priziv savjesti
"Ustavna prava žena u ovim slučajevima nadjačavaju pravo na priziv savjesti" (FOTO: Lupiga.Com)

"U zadnje vrijeme se preslikavaju sa Zapada bedaste stvari i nekritički ih usvajamo", kazao je Lepušić. Na Zapadu se, naime, otvaraju institucije koje smišljeno dovode žene u zabludu - izlažu ih psihološkom pritisku. Primjer koji je naveo opisan je u tekstu o lažnim klinikama na našem portalu. Radi se o Amerikanki koja nije mogla saznati cijenu abortusa putem telefona, već je morala doći i pogledati "edukativni" video kojim se plaši trudnice nebulozama kao što su tvrdnje da zalutali dijelovi abortirane bebe mogu završiti u plućima, da će dobiti rak, umrijeti ili pasti u tešku depresiju, a žene se u trenutku obavljanja ultrazvuka indoktrinira tezama da je i njima potreban Bog u životu. U Hrvatskoj takvih ustanova nema, ali su pokrenute web stranice od strane vjerskih udruga Betlehem i Djetešce na sunašce, koje dovode u zabludu svojim "medicinskim" izgledom i šire zastrašujuće, nepotvrđene i nadrimedicinske "spoznaje" o pobačaju.

Pravnica Dalida Rittosa je pak objasnila kako ustavna prava žena u ovim slučajevima nadjačavaju pravo na priziv savjesti te da im se mora osigurati adekvatna medicinska skrb, dok je umirovljena pedijatrica Gorjana Gjurić navela kako je priziv savjesti svakako ljudsko pravo u redu slobode religijskih uvjerenja i misli, no da se prilikom odbijanja postupaka u reproduktivnoj i drugim granama medicine narušava pacijentovo pravo autonomije, dostojanstvo, privatnost, pravo na informirani izbor, nediskriminaciju, slobodno odlučivanje o rađanju djece, pravo na život, zdravlje i uživanje napretka medicine.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: pixabay.com