NACISTIČKI MANIRI: Dodali joj „židovski“ nos kako bi pokazali koliko je zlo

Sofija Kordić

15. ožujka 2019.

NACISTIČKI MANIRI: Dodali joj „židovski“ nos kako bi pokazali koliko je zlo

Netolerancija i otvorena mržnja prema drugima i drugačijima nije samo ludilo koje je obuzelo ovdašnje krajeve. Rasprostranila se diljem planete, vidjeli smo to i jutros u Novom Zelandu, kada je desničarski ekstremist ubio 49 osoba u napadu na dvije džamije. Koliko mržnja prema drugačijima može biti jaka pokazuje i primjer slovačkog Zem a vek, jednog od najutjecajnijih dezinformacijskih slovačkih medija, kakvih na desetke postoji i u Hrvatskoj. Taj je medij odlučio upozoriti Slovake da ne biraju zlo koje predstavlja kandidatkinja za predsjednicu zemlje Zuzana Čaputova tako što su joj na fotografiji dodali "židovski" nos! Inače, kada se govori o "židovskom" nosu radi se o rasističkom stereotipu koji je najveći zamah doživio za vrijeme nacističke Njemačke, kada se zakrivljeni „židovski“ nos koristi u antisemitističkim karikaturama koje su imale zadatak raspiriti mržnju prema Židovima.

Trnavski nadbiskup Ján Orosch pozvao je vjernike (u Slovačkoj se oko 70 građana izjašnjava katolicima) da je na sutrašnjim izborima ne biraju, premda se Čaputova izjašnjava kao vjernica, katolkinja, ali se nadbiskupu ne sviđa što javno zagovara registrirano partnerstvo za homoseksualce, da homoseksualci mogu usvajati djecu, podržava Istanbulsku konvenciju, globalni sporazum UN-a o migraciji, kao i dekriminalizaciju nekih droga. Otišao je i korak dalje te je njene stavove proglasio teškim grijehom i poručio da su grješnici svi oni kršćani koji je podržavaju. Inače, slovačka Vlada je prošle godine odbila dati parlamentu Istanbulsku konvenciju na ratificiranje jer „dovodi u sumnju razlike između muškarca i žene“. 

Zuzana Čaputova
Da bi bila još veće zlo, valjalo joj je dodati "židovski" nos (SCREENSHOT: Zem a vek)

Favoritkinju sutrašnjih slovačkih predsjedničkih izbora, čelnicu vanparlamentarne stranke Progresivna Slovačka čuvaju tjelohranitelji jer ona i članovi obitelji primaju ozbiljne prijetnje. Na društvenim mrežama kruži "poziv" Čaputovoj da se izjasni slovačkom narodu koje je vjere te da odagna sumnje da je Židovka kao i njezin partner. Čaputovu smatraju liberalnom političarkom, a to u srednjoj Europi trenutno nije moderno, posebno kad su u pitanju prava migranata, izbjeglica i manjina. Kao najveće zlo joj se uzima to što je radila za nevladinu organizaciju koju je financirao Open Society Fond Georgea Sorosa. 

Do prije pola godine rijetko tko je u Slovačkoj znao za 45-godišnju pravnicu i ekološku aktivisticu, a sada je favoritkinja predsjedničkih izbora. Kandidaturu je povukao znanstvenik i poduzetnik Robert Mistrík i otvoreno je podržao. Javnost je osvojila optimizmom i jasnim izražavanjem stavova, a ne napadima na političke protivnike. 

Zuzana Čaputova

"Da li je ŽIDOVKA kao i njezin partner?" - pitaju se dan uoči izbora (SCREENSHOT: Facebook)

„Na posvađanoj i vulgarnoj političkoj sceni ovo je svijetla alternativa i drugi način komunikacije. Štoviše, Čaputova donosi stavove koji su nadasve ljudski“, izjavila je Iveta Radičova bivša premijerka i sociologinja.

Kao aktivistica ekološke organizacije koja se protivila odlagalištu smeća u njenom rodnom Pezinku, Čaputova je došla u sukob sa poduzetnikom Marianom Kočnerom, prije dva dana okrivljenom za naručivanje ubojstva 28-godišnjeg novinara Jana Kuciaka i njegove partnerice. Kod većine Slovaka kojima je dosta korupcije i mafijaških metoda, i u politici, i u ekonomiji, ovaj dio iz biografije Čaputove igra ogromnu ulogu. Za vrijeme predsjedničke kampanje na jednoj konferenciji za novinare Kočner je došao nepozvan pokušavajući je zastrašiti. Upitao ju je plaši li ga se, odgovorila je odlučno – ne.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Facebook