FOTO: Kako epidemija koronavirusa čisti europske gradove

I.F.

24. travnja 2020.

FOTO: Kako epidemija koronavirusa čisti europske gradove

"Priroda se počela oporavljati", vijest je koja vas nije mogla zaobići otkako je globalna epidemija koronavirusa, među ostalim, pozatvarala veliki dio tvornica te ograničila cestovni i zračni promet. U kineskim megapolisima se čisto i vedro vidi nebo, u slavnim rimskim fontanama, do kojih se inače od gomile turista gotovo nemoguće probiti, sada se brčkaju patke, u venecijanskim kanalima „kristalno je čista voda“, s hrvatskog Jadrana stižu snimke razigranih delfina i golemih kitova, iz indijskog grada Jalandhara se nakon dugo vremena vide vrhovi Himalaja …

Zagađenje
Vidljivo je i kako zagađenje nad Ljubljanom i Zagrebom gotovo potpuno nestalo, dok je nad Sarajevom, Tuzlom i Beogradom daleko manje (IZVOR: ESA)

Koliko je zagađenje manje pokazala je nedavno Europska svemirska agencija (ESA), prikazujući prosječne koncentracije dušikovog dioksida u Europi za razdoblje od 13. ožujka do 13. travnja 2019. godine te, usporedno, za isti period 2020. godine. 

Nova vijest stiže iz španjolske Murcie, grada od oko pola milijuna stanovnika. Fotograf Marcial Guillen snimio je panoramu grada 29. veljače, dan prije nacionalnog „lockdowna“. Potom je, s istog mjesta, istim fotoaparatom i objektivom, 23. travnja ponovno snimio panoramu. Kombinirao je fotografije, a ovo što vidite je rezultat toga.

Murcia
Murcia "nekad i sad" (FOTO: HINA/EPA/Marcial Guillen)

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: HINA/EPA/Marcial Guillen

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Korak dalje: Izazovi europske Hrvatske"