FESTIVAL POD ZVIJEZDAMA: Nikad bogatiji Supetar Super Film Festival, odabirao je i Đelo Hadžiselimović

Ivor Fuka

11. srpnja 2015.

FESTIVAL POD ZVIJEZDAMA: Nikad bogatiji Supetar Super Film Festival, odabirao je i Đelo Hadžiselimović

Nikad bogatiji Supetar Super Film Festival službeno će započeti u utorak, 14. srpnja, a organizatori najavljuju uistinu šarolik program. U šest festivalskih dana (14. do 18. srpanj) na otoku Braču bit će prikazano čak 40 izvrsnih filmova, što je dvostruko više nego proteklih godina, a ulaz na sve projekcije je besplatan.

„Radi se o recentnoj domaćoj, regionalnoj i europskoj produkciji dokumentarnog filma kratkog i dugog metra čime je Supetar oborio vlastite rekorde“, ponosno najavljuje organizator, dodajući da za razliku od proteklih šest izdanja ovogodišnji festival ima i dvije nove festivalske lokacije.

Supetar Super Film Festival
Od ove godine na tri lokacije (FOTO: SSFF)

Naime, projekcije će se održavati i u ljetnom kinu Supetar te ljetnom kinu Ratac na rivi, dakle, i dalje je sve pod zvijezdama. Tri umjesto dosadašnje jedne lokacije doprinijele su mogućnosti proširenja programa, ali i osiguravanju dovoljno mjesta za sve zainteresirane, pogotovo imamo li na umu da jedna od dvije nove lokacije posjeduje kapacitet od 400 sjedećih mjesta. Ukupni kapacitet umjesto prijašnjih 200 tako se popeo na čak 700 mjesta. Sve lokacije, zajedno s festivalskom plažom na kojoj će se također pronaći zanimljivog sadržaja, udaljene su jedna od druge tek pet minuta hoda.

U službenoj konkurenciji, koju je ove godine odabrao Oliver Sertić, bit će prikazano 14 filmova koji u Supetar stižu iz čak deset zemalja. Njih osam će po prvi puta biti prikazani u Hrvatskoj, kao što je film „Every face has a name“ švedskog režisera i producenta Magnusa Gerttena, koji tematizira ratne traume preživjelih iz Drugog svjetskog rata. Domaća publika će premijerno imati priliku vidjeti i film „Super-Unit“ poljske autorice Terese Czepiec, koji je ove godine prikazan i na DOK Leipzigu, najuglednijem europskom festivalu dokumentarnog filma. „Super-Unit“ u 20 minuta prikazuje nasljeđe vizionarskih ideja Le Courbesiera i njihovo utjelovljenje u golemoj stambenoj zgradi u Katowicama, poljskoj verziji „Mamutice“, gdje na 15 katova živi oko 3.000 ljudi, a liftovi staju tek na svakom trećem katu. Svaki od 762 stana ovog socrealističkog zdanja ima svoju priču.

Potom je tu i „Giovanni and the water ballet“. Ovaj nizozemski dokumentarac Astrid Bussink prati dječaka Giovannija koji silno želi sudjelovati u nacionalnom prvenstvu u sinkroniziranom plivanju. Nezgoda je jedino što je prvenstvo namijenjeno samo djevojčicama. Političku tematiku pokriva „Democrats“, film, danske autorice Camille Nielsson, koji govori o izostanku demokracije u Zimbabveu za vrijeme diktature Roberta Mugabea.

Što se tiče domaćih predstavnika u službenoj konkurenciji, tu je film „Ana Trg“ Jelene Novaković o dvjema prodavačicama religijskih suvenira koje drže štandove ispred crkve. Ana već 40 godina dolazi pred crkvu prodavati suvenire, gdje ordinira i Zorka. U neprestanom su sukobu, ali čini se da ne mogu jedna bez druge. Na nedavno održanom Festivalu mediteranskog filma u Splitu ovaj je film odnio jednu od nagrada, dok je na festivalu Cinema City u Novom Sadu dobio posebno priznanje žirija.

Kao i ranijih godina Supetar Super Film Festival imat će i program s filmovima koje je za festival odabrao legendarni Đelo Hadžiselimović. S obzirom na sve s čime nas dugi niz godina Hadžiselimović oduševljava, ne treba sumnjati da će se u ovom programu naći izvanredni dokumentarci.

Đelo Hadžiselimović i Petar Trebotić
Đelo Hadžiselimović i direktor festivala Petar Trebotić (FOTO: SSFF)

„Tu svakako vrijedi istaknuti dva domaća dokumentarna hita koja se bave aktualnim društvenim problemima. 'Djeca tranzicije' Matije Vukšića, dolazi na Supetar nakon turneje regionalnim festivalima, bavi se generacijom rođenom početkom stoljeća, njihovim odrastanjem, snovima i društvom u kojem žive. 'Utopija' Mladena Ćapina - slika Hrvatske kao zemlje s bogatom prirodnom i kulturnom baštinom koja je trebala postati nova Švicarska, a kojoj se suprotstavlja slika o hrvatskoj politici, nikad ispunjenim obećanjima, korupciji i svemu što politiku kod nas prati“, najavljuju organizatori. Podsjetimo, kako je „Utopija“ prvim javnim prikazivanjem izazvala rijetko viđen interes javnosti.

Programsko osvježenje festivala dolazi u vidu selekcija glazbenog dokumentarnog filma i animiranog dokumentarnog filma te novog programa pod nazivom Retrospektiva autora, koji će ove godine predstaviti rad bosanskohercegovačkog redatelja Nedžada Begovića, čiji ste „Film mobitelom“ vjerojatno vidjeli, a na festivalu će se prikazati pet njegovih filmova. Inače Begović će, kao i Đelo Hadžiselimović tijekom festivala održati i predavanja. Među glazbenim dokumentarcima će biti prikazan i hvaljeni „Tonetov život ili Bog, lavur, iće i piće“, kao i filmovi o Zlatanu Stipišiću Gibboniju, vinkovačkom bendu Punčke i romskoj hip hop skupini Kust um Bareč.

Iako je otvorenje u utorak 14. srpnja, već u ponedjeljak tijekom svojevrsnog nultog dana bit će prikazan Oscarom nagrađeni "Citizenfour" redateljice Laure Poitras, napeta priča koja govori o najpoznatijem američkom zviždaču i bivšem zaposleniku CIA-e Edwardu Snowdenu, zaslužnom za aferu Wikileaks, a koji se najavljuje kao film nakon kojeg „nećete na isti način gledati na telefon, e-mail, kreditnu karticu, web preglednik ili Facebook profil“.

Tradicionalno se na Supetar Super Film Festivalu održati besplatne radionice o osnovama produkcije dokumentarnog filma i videa. Radionice će biti podijeljene u dvije skupine – za djecu od šest do 13 godina te za mlade i one koji se tako osjećaju, od 14 do 77 godina – a svaka će primati do deset polaznika. Radionice će se održavati u galeriji Ivana Rendića, ali i na terenu, a vodit će ih Zlatko Zlatković, Ivana Todorović te Jovana i Dragan Nikolić, prošlogodišnji pobjednici festivala s filmom „Pogrebnik“.

Radionica Supetar
Prošlogodišnja festivalska radionica (FOTO: SSFF)

Za sudjelovanje se zainteresirani mogu prijaviti do ponedjeljka na e-mail super.supetar@gmail.com, a prijava treba sadržavati kontakt podatke (ime i prezime, datum rođenja, adresu, broj telefona, e-mail adresu), opis predznanja i/ili dosadašnjeg iskustva (snimanja, montaže, režije…) te prijedlog teme/priče (opcionalno). Tijekom festivalskih dana bit će izložena i izložba fotografija s prijašnjih festivala, a organizatori onima koji posjete Supetar najavljuju i brojne goste iznenađenja.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: SSFF