KOLIKO PARA - TOLIKO MUZIKE: Političke stranke plaćaju medije da izvještavaju o njima

Mašenjka Bačić

19. listopada 2015.

KOLIKO PARA - TOLIKO MUZIKE: Političke stranke plaćaju medije da izvještavaju o njima

U situaciji gdje komercijalni mediji imaju sve manje izvora prihoda događaju se za novinarsku profesiju nakaradna rješenja problema financiranja – prikriveno naplaćivanje praćenja izbora.

„Poštovani, zamolila bih sve medije koji će pratiti stranačke aktivnosti u X. izbornoj jedinici, a koji dosad nisu, da mi pošalju svoje cjenike za praćenje parlamentarnih izbora. Unaprijed zahvaljujem“, sadržaj je e-maila koji smo dobili prije nekoliko dana. U potpisu je bila glasnogovornica jedne stranke koja izlazi na predstojeće parlamentarne izbore. Netko neupućen, tko ne prati rad političkih stranaka u Hrvatskoj, prvo bi pomislio da se ovdje radi o nekoj šali. Međutim, nije šala.

Osim bannera, jingleova i poruka postoje cjenici koji se odnose na praćenje konferencija za medije ili, primjerice, emitiranje emisija, potvrdila nam je glasnogovornica dotične stranke. Takve promidžbene aktivnosti nisu uglavnom oglašene javno, premda ima i slučajeva gdje se to ne krije. Primjerice, Radio Martin, u svom cjeniku iz 2011. godine emisije do pet minuta u studiju naplaćuje 600 kuna, a s terena dvostruko više. Sličan cjenik ima i Radio Dalmacija – posebno se naplaćuju jingleovi, a posebno emisije iz studija. Jabuka TV sudjelovanje u emisijama naplaćuje od 23.400 do 32.500 kuna, ovisno o terminu.

Krešimir Macan
„To funkcionira po principu 'Koliko para, toliko muzike'. I mi smo to prihvatili“ - Krešimir Macan (SCREENSHOT: YouTube)

Ovakva praksa, kako nam kaže PR stručnjak Krešimir Macan, nije neuobičajena.

„Privatni mediji nemaju obavezu ravnomjernog praćenja sadržaja kao što to ima javni servis - HRT. No, veliki privatni mediji uglavnom u svojim informativnim sadržajima balansirano prate izbore“, objašnjava Macan. S druge strane, mali lokalni mediji definiraju sami svoja pravila.

„To onda funkcionira po principu 'Koliko para, toliko muzike'. I mi smo to prihvatili“, kaže Macan.

Naplaćivanje reklamnih sadržaja u svrhu predizborne kampanje kod privatnih medija nije samo po sebi problematično. No, prikriveno reklamiranje gdje građanima - konzumentima tih sadržaja i potencijalnim glasačima to nije jasno kazano u najmanju ruku je etički neprihvatljivo.

Saša Leković
"Nedopustivo" - Saša Leković (FOTO: Lupiga.Com)

„Novinari bi predizborne kampanje trebali pratiti potpuno profesionalno. Mimo svakog etičkog kodeksa je plaćanje novinarima da izvještavaju s bilo koje vrste predizbornog skupa. Bez obzira jesu li stranke nekom nudile novac da prati njihove aktivnosti ili su mediji tražili novac, i jedno i drugo je nedopustivo. To je situacija jednaka onoj kad se plaćeni oglas objavljuje bez da je to javno objavljeno. Ukoliko novinar ide na neki skup jer mu je stranka to platila, to je nedopustivo i novinari ne bi smjeli to raditi“, rezolutno je odgovorio Saša Leković, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva, na naše pitanje o prihvatljivosti ovakve prakse.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Lupiga.Com