MIROSLAV KRLEŽA: Tito je izvadio pištolj i rekao: Ja ću dati otpor, a ti bježi!

Ivan Kegelj

7. srpnja 2013.

MIROSLAV KRLEŽA: Tito je izvadio pištolj i rekao: Ja ću dati otpor, a ti bježi!

Na 120. obljetnicu rođenja Miroslava Krleže  našim čitateljima nudimo da čuju glas velikog pisca, odnosno da poslušaju kako Krleža pripovijeda o svom susretu s Titom 1939. godine u Šestinama. Veliki pisac govori Predragu Matvejeviću u mikrofon: "Tu sam prvi put Tita vidio na djelu. Mirno sjedi i gleda dolje spram tih vrata, odnosno bile su neke male stepenice kojima se penjalo gore u taj vrt, gleda spram tih vrata, vadi iz džepa revolver, šaržira ga, stavlja ga pokraj sebe na klupu i kaže meni: "Ja ću u svakom slučaju dat' otpor, a ti gledaj da skočiš gore preko plota pa bježi...".

 


Miroslav Krleža (7. srpnja 1893. – 29. prosinca 1981.)

Istaknuti hrvatski književnik Predrag Matvejević je tijekom svojih dugogodišnjih razgovora s hrvatskim književnikom-klasikom Miroslavom Krležom neke od tih njihovih susreta snimio na magnetofonsku vrpcu. Upravo stoga imamo očuvane dragocjene snimke Krležina glasa, koje su vrednije tim više što je Krleža zazirao od video i audio snimanja. Ovakva vrsta arhivskog gradiva posebno je značajna, jer nam približava stvarnu osobu kroz njoj svojstvenu boju glasa, te nam tako Krležu čini bliskijim i dostupnijim.

U ovom isječku Krleža pripovijeda o svom susretu s Josipom Brozom Titom jednog vrućeg ljetnog dana 1939. u Šestinama kraj Zagreba. Bilo je to vrijeme kada je još uvijek buktio sukob na književnoj ljevici u kojemu je Krleža bio glavni akter, a svjetski je rat bio takoreći pred vratima.

Zanimljivo je čuti Krležin bogati narativni stil u usmenom obliku, veoma sličan njegovoj pisanoj riječi. Jedan dio Krležinog odgovora ovdje svojom ugodnom bojom glasa i dikcijom čita Rade Šerbedžija.

Ukoliko vam se svidjelo što ste pročitali i čuli te imate želju još par minuta slušati Velikog pisca, nudimo vam još jedan petominutni video s Krležom u glavnoj ulozi. U opisu videa kaže se: "U svibnju 1981, sedam mjeseci prije smrti, Krleža je Predragu Matvejeviću naglas čitao odlomak iz prve knjige svog romana 'Zastave', u kojem primarijus Vugrovečki tumači starom Kamilu Emeričkom što je to infarkt, vezano uz zdravstveno stanje Hortenzije, supruge Emeričkog. Ovo je ujedno i jedini put da je Krleža zvučno zabilježen u čitanju nekog svog djela. Zanimljivo je čuti Krležu kao odbija čitati iz 'Hrvatskog boga Marsa' i prelazi na 'Zastave'."

 Lupiga.Com