NEMA ZA RADNIKE, ALI IMA ZA NOGOMETAŠE: Ina sponzorira Hrvatski nogometni savez

Petar Majstorović

29. kolovoza 2013.

NEMA ZA RADNIKE, ALI IMA ZA NOGOMETAŠE: Ina sponzorira Hrvatski nogometni savez

Ispod radara domaćih medija prošla je informacija da Industrija nafte Ina svečano potpisuje sponzorski ugovor s Hrvatskim nogometnim savezom (HNS). Nitko nije osjetio potrebu da se pobuni zbog toga što će se trčanje za loptom ponovo financirati javnim novcem. A Ina je i dalje dobrim djelom državna kompanija, iako se to često zaboravlja. Nažalost, nismo doznali koliko će Ina, dok se njeni radnici bune zbog najavljenih otkaza i smanjenja plaća i dok nema sredstava za obnovu sisačke rafinerije, utući novca u HNS. Niti u Ini niti u HNS-u nisu smatrali da je javnost potrebno zamarati takvim „sitnicama“ i „tričarijama“.

U četvrtak ujutro u 10 sati Industrija nafte (Ina) svečano je potpisala sponzorski ugovor s Hrvatskim nogometnim savezom (HNS). Ova informacija pristigla je službeno već dan ranije na adrese svih hrvatskih novinskih redakcija, ali prošla je ispod radara.

Nitko nije osjetio potrebu da se pobuni zbog toga što će se trčanje za loptom ponovo financirati javnim novcem. A Ina je i dalje dobrim djelom državna kompanija, iako se to često zaboravlja. Mađarski MOL trenutno posjeduje 49 posto dionica Ine, Vlada RH ima nešto više od 44 posto, a dodatnih četiri posto je pod kontrolom mirovinskih fondova.

Iz poziva na svečano potpisivanje sponzorskog ugovora, nažalost, nismo doznali koliko će novca Ina utući u HNS. Niti u Ini niti u HNS-u nisu smatrali da je javnost potrebno zamarati takvim „sitnicama“ i „tričarijama“ pa su u službenim priopćenjima taj iznos prešutjeli. Svejedno, da je i jedna kuna - previše je.

Dok se radnici Ine bune zbog najavljenih otkaza i smanjenja plaća, njihovi šefovi poklanjaju pare Davoru Šukeru i Igoru Štimcu. Nema novca za obnovu Rafinerije Sisak, koja je već odavno trebala biti provedena, ali ima za sponzoriranje ionako prebogatog Hrvatskog nogometnog saveza.

HNS-INA
Naslikavanje bez računa (FOTO: hns-cff.hr)

Koliko novca je HNS-u uopće potrebno? Od Hrvatskog olimpijskog odbora prošle godine su dobili nešto više od 1,7 milijuna kuna. Zahvaljujući sudjelovanju na Europskom prvenstvu u Poljskoj i Ukrajini zaradili su 10,5 milijuna eura. Pokoji dodatni milijunčić svake godine stigne u blagajnu i od prodaje televizijskih prava.

Zagrepčani koji su se jutros oko 10 sati zatekli na Ininoj benzinskoj pumpi u Miramarskoj, gdje se, prema najavama, održalo svečano potpisivanje sponzorskog ugovora, vjerojatno si nisu mogli priuštiti pun rezervoar. Ali za utjehu će se barem moći slikati s Davorom Šukerom i "poznatim hrvatskim nogometašima", koji sukao ukras bili dovedeni na ceremoniju. Nema sumnje da će "poznati nogometaši" građanima biti zahvalni što im na ovaj način daju džeparac.

Lupiga.Com