OSMRTNICA ZA HRVATSKE STUDIJE: Studenti zovu na posljednji ispraćaj ispred rektorata Sveučilišta

I.F.

16. siječnja 2017.

OSMRTNICA ZA HRVATSKE STUDIJE: Studenti zovu na posljednji ispraćaj ispred rektorata Sveučilišta

„U dubokoj boli javljamo svim studentima, studenticama, građankama i građanima tužnu vijest da naše najbolje društveno-humanističko učilište Hrvatski studiji neće postati fakultet i neće dobiti autonomiju“, stoji u osmrtnici za Hrvatske studije koju su objavili studenti ovog visokog učilišta pozivajući na posljednji ispraćaj u utorak, 17. siječnja, ispred rektorata na Trgu maršala Tita u 11 sati. Istoga dana sazvana je sjednica Senata Sveučilišta u Zagrebu gdje će biti izglasana preporuka da se Hrvatski studiji preustroje kao sveučilišni odjel. Bez obzira na sva pitanja studenata koja su ostala neodgovorena o tome što ova promjena znači za njihovo studiranje, pa i diplomu. Osim načelnih uvjeravanja kako budućnost HS-a nije upitna i kako će sve biti dobro, način na koji će stvari funkcionirati kad HS postanu odjel zapravo nitko nije objasnio.

Čak niti na sastanku na kojem su dan uoči prosvjeda, u ponedjeljak navečer, voditelj HS-a Mario Grčević i nastavnici, članovi Uprave HS-a, trebali studentima odgovarati na pitanja. Sat i pol trajali su govori svih koji su se došli obratiti studentima, a pitanja su ostavljena za kraj. Voditelj studija Mario Grčević tako je podsjetio na kronologiju koja je prethodila odluci o pretvaranju HS-a u sveučilišni odjel. Prema njegovim riječima sporna je bila ideja o promjeni imena studija, pa iako je predloženi znanstveni profil koji je podržala većina članova Znanstveno-nastavničkog vijeća ocijenio izvrsnim, spornom se pokazala ideja o promjeni imena Hrvatskih studija „iz kojega se trebalo izbaciti ovo Hrvatski, a što se nama na kroatologiji, ali i drugim odjelima HS-a, činilo pogubnim“, izjavio je Grčević dok je netko iz publike dobacio pitanje: „Koji drugi odjeli? Nije niti jedan osim kroatologije bio protiv“. Insistiranjem na odgovoru strpljiva publika konačno je dobila Grčevićevo „Ne sjećam se“, što je izazvalo smijeh u dvorani Zagreb gdje se sastanak održavao. Bio je prisutan toliki broj studenata da je Grčević u jednom trenutku pitao jesu li tu samo studenti HS-a.

sastanak HSNa sastanku s Upravom studenti su nakon sat i pol odlučili prekinuti govorancije i pozvati na prosvjed (FOTO: Facebook/Studenti govore)

„I Filozofskog fakulteta Družbe Isusove“, dobacio je netko iz publike koja, osim ovakvim upadicama, nije dobila priliku progovoriti. Priliku da progovori nije dobio ni prorektor Ante Čović, čelni čovjek Odbora prema čijem je prijedlogu Vijeće društveno-humanističkog područja predložilo Senatu Sveučilišta u Zagrebu da na sjednici u utorak 17. siječnja glasa za prijedlog da se HS preustroje kao sveučilišni odjel. 

„Sutra u 11 sati imat ćemo miran prosvjed pred Sveučilištem u Zagrebu uoči sjednice Senata na kojoj će se glasati da HS postaju odjel“, rekla je studentica koja se nakon više od sat vremena konačno dokopala govornice. Jer iz svega rečenog na sastanku i načina na koji su se izbjegavala pitanja i pravo suočavanje sa studentima za koje je Marinko Šišak, profesor s kroatologije, izrazio nadu da su „pristojna djeca“ – sve je jasno upućivalo na to kako je sudbina HS već zapečaćena, i prije nego što je itko studentima, pa i zaposlenima, objasnio što ovakva promjena statusa znači, osim još izravnije kontrole rektorata nad svim poslovima HS-a.

Poziv na prosvjed članovi Uprave HS-a protumačili su kao provokaciju i iskoristili tu izliku da se uvrijeđeno povuku prije nego što su ikome dali priliku da postavi barem i jedno pitanje. 

„Hrvatski studiji 1991.-2017. Posljednji ispraćaj bit će ispred rektorata. Počivali u miru!“, stoji na osmrtnici Hrvatskih studija, no u pozivu na ispraćaj u 11 sati stoji kako ovim mirnim prosvjedom nastavljaju borbu da HS nakon tolikih godina dobije zasluženi status fakulteta za što, tvrde studenti, ne postoje nikakve pravne zapreke.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Facebook