LJUDSKA INVAZIJA: Kako je čovječanstvo u 200.000 godina preuzelo planetu

M.S.

28. studenog 2016.

LJUDSKA INVAZIJA: Kako je čovječanstvo u 200.000 godina preuzelo planetu

Kuga, Drugi svjetski rat, industrijska revolucija, moderna medicina – veliki događaji poput nabrojanih imali su izniman utjecaj na populaciju čovječanstva koja se u ovom trenutku procjenjuje na 7.464.316.000 ljudi – stoji na internetskim stranicama iflscience.com gdje je predstavljen video američkog prirodoslovnog muzeja American Museum of Natural History. Video prikazuje kako je u razdoblju od posljednjih nešto više od 200.000 godina naša vrsta s prostora Subsaharske Afrike počela naseljavati svijet.

„Od mongolskih osvajanja do dolaska Europljana u Novi svijet, video otkriva koliko su najveća povijesna zbivanja imala utjecaja na razmnožavanje ljudskog roda. Sa svim naglim padovima, neočekivanim mirovanjima i iznenadnim skokovima u globalnoj populaciji – teško je odabrati određeni šokantan moment“, stoji u članku što ga potpisuje Robin Andrews, a koji je ipak kao najšokantniju odabrao činjenicu kako smo u razdoblju od 200 godina uspjeli razmnožiti se od jedne do sedam milijardi ljudi. S time da je broj svjetske populacije tek posljednjih godina donekle usporio rast.

No, iako je broj rođenih u padu, pale su i stope smrtnosti i prema trenutnim trendovima globalna populacija do kraja ovog stoljeća mogla bi brojati 11 milijardi ljudi, tvrdi se u članku.

„Samo ove godine broj je porastao za novih 72,6 milijuna ljudi, to je više od ukupne populacije Tajlanda. To je puno ljudi, i većina njih – naročito u zemljama u razvoju – koriste brojne resurse. Prosječno, svaka osoba ove je godine potrošila 1,2 milijarde litara vode, uglavnom indirektno za proizvodnju energije, proizvodnju hrane i tome slično. Svaka osoba je također generirala gotovo 4,5 tone karbon dioksida samo tijekom ove godine. Ako ne pronađemo dovoljno učinkoviti način za generiranje struje, proizvodnju hrane i kretanje planetom, bolje nam je pripremiti se za gadan šok u trenutku kad se rodi 11.000.000.000-ti stanovnik Zemlje“, zaključuje autor. Imajući to na umu, video američkog prirodoslovnog muzeja lako je zamisliti kao invaziju koja će dokusuriti planetu.

 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Screenshot/American Museum of Natural History