MIKROFON JE VAŠ: Čim uzmanjka pedera i Srba

Saša Kosanović

15. veljače 2017.

MIKROFON JE VAŠ: Čim uzmanjka pedera i Srba

Uspon od centra Zagreba prema sjedištu političke moći nije jednostavan. Nedavno ga je uspješno savladala Željka Markić s nekoliko odabranih jurišnika i zauzela pozu djeliteljice osmijeha ispred Sabora. Došli se ljudi žaliti. Smeta im hrvatski tjednik srpske nacionalne manjine Novosti, smatraju da tu ima nekih nepravilnosti, pa su došli javiti narodnim zastupnicima rezultate svog, kako su rekli, "istraživanja" njegovog sadržaja. Sve 5. Lijepo je da postoji udruga U ime obitelji, tako se, naime, zove udruga pod čijom zastavom se za pravicu bori skupina konzervativnih katolika okupljenih oko Markić, lijepo je da se brinu za razne pojave u društvu, lijepo je i da imaju svoj portal Narod.hr. 

Lijepo je i da su između svih mogućih problema koje, prema njihovom mišljenju, tište hrvatsko društvo, a to su istospolni brakovi, rodna ideologija, neprofitni mediji, pravo na abortus i općenito različitost u društvu, pronašli vremena za brigu o srpskom narodu u Hrvatskoj. Lijepo je da je Željka Markić između raznih fetvi koje je izdala posljednjih godina, jednu ostavila i za tjednik Novosti, koji se prodaje u skromnoj tiraži, ali njoj smeta da se prodaje ikako, jer, kako kaže, Novosti šire mržnju, netrpeljivost i netoleranciju prema hrvatskom narodu i da zbog toga njihov izdavač Srpsko narodno vijeće treba vratiti iznos od 3,2 milijuna kuna koliko se iz sredstava Savjeta za nacionalne manjine godišnje izdvaja za Novosti

Usput, kaže Markić, treba SNV-u iduće tri godine onemogućiti javljanje na natječaj za dodjelu sredstava. Markić je okupljene novinare, koji su poslušno pred nju isturili mikrofone ljubazno obavijestila da Novosti treba ukinuti jer je ona sa svojim ekspertima iz udruge utvrdila da tekstovi u Novostima nisu kritika države i politike, nego se njima širi mržnja: “Nije stvar kako mi to interpretiramo, već što se traži kad se raspolaže novcem koji svi mi porezni obveznici izdvajamo za nacionalne manjine.”

U ime Obitelji
Mladi "istraživač" iz "Instituta za istraživanje" udruge U ime obitelji s "istraživačkim" nalazima (FOTO: Hina)

Podsjetila je da u kriterijima za dodjelu sredstava stoji da će se udrugama “za koje se utvrdi da svojim radom i aktivnostima potiču netolerantnost prema drugim nacionalnim manjinama ili pripadnicima većinskog naroda, obustaviti daljnje financiranje te da će izgubiti pravo na prijavu programa na javni poziv Savjeta za nacionalne manjine na tri godine.”

Dakle, Markić itekako interpretira ovu odredbu. Ultimativni dokaz da Novosti vrijeđaju Hrvate, pronađen je u tekstu Hrvata Borisa Dežulovića, koji je u svojoj kolumni napisao da je jedina nam i vječna domovina, zapravo, “šupačka Hrvatska”. Naravno, Markić i kamaradi nisu okupljenim „kruškopodnjuškašima“ objasnili da je riječ o kolumni u kojoj se Dežulovićevo pero obrušilo na domovinu zbog njene loše socijalne politike, dakle, stalo u obranu socijalnih prava svih građana Hrvatske. Taj detalj nije spomenut, a okupljene novinare nije ni zanimao.

Nije tu problem Željka Markić i njeni kamaradi, koji su našli novu temu za napad. Nakon prava na abortus, nakon prava LGBT osoba, došli su na red Srbi i Novosti. Logično i očekivano, pogotovo od udruge na čijem portalu se ustaški ratni zločinac Jure Francetić prikazuje kao “nacionalni junak”, a u tekstu o poglavniku genocidne NDH, Anti Paveliću, se izostavi poglavlje o njegovim dosta intenzivnim aktivnostima između osnutka NDH i Bleiburga. Europske vrijednosti, nema što.

Dakle, nije problem to što je i Markić stala u red onih koji su u posljednjih nekoliko godina stvorili podugačak red šokiranih pisanjem Novosti, koje su jogunasto odbile biti svrstane u manjinski geto i odlučile postati jedan od najutjecajnijih hrvatskih tjednika, na ponos posrnulog hrvatskog novinarstva i onih u čije se ime tekstovi pišu, Srba u Hrvatskoj. Da su Novosti nastavile pisati tone tekstova o etničkom čišćenju Srba “izvan zone ratnog djelovanja”, o otkazima, deložacijama, ubojstvima i protjerivanjima devedesetih, o ratnim zločinima u Bljesku i Oluji, o ugašenim srpskim selima, o etničkom čišćenju koje birokracija provodi i danas uskraćivanjem zapošljavanja povratnika, sporom ili nikakvom obnovom, nedostatkom struje, vode i ostale infrastrukture, nitko ne bi ni riječ rekao. Takvi tekstovi ne izazivaju pažnju, ne zanimaju nikoga od novinara koji su spremno u ponedjeljak stavili mikrofone pred Željku Markić, a ne zanimaju ni političare, ni veći dio javnosti. 

Željka Markić
Željka Markić u pozi profesionalne djeliteljice osmijeha (FOTO: Hina)

Međutim, kada Novosti pišu o ZAMP-u, onda Ivo Josipović Milorada Pupovca naziva etnobiznismenom, kada Novosti pišu o plagijatu ministra Pave Barišića, onda mikrofon uzima Željka Markić. Onda se, uz obilatu asistenciju kolega iz drugih redakcija, na inicijativu Markić i brojnih drugih koji su posljednjih godina napadali Novosti zbog naslovnice Oba su pala ili zbog satiričnog prepjeva Lijepe naše. Pri tome se nitko od novinara, koji prenošenjem najnovije fetve udruge U ime obitelji, nije zapitao zašto se to tjednik Novosti nema pravo zezati s padom dvaju zrakoplova u koje bi se i Grunf bojao sjesti ili zašto se u Novostima ne bi smjelo zezati s himnom? Pa to je himna građana srpske nacionalnosti i ti avioni su njihovi, kao i svih drugih građana. 

Licemjerno je nakon napada udruge U ime obitelji, za kojeg je i budali iz MIG-a vidljivo da se radi o napadu na ljudska prava i slobode jedne nacionalne manjine, dolaziti u SNV “tražiti reakciju”, kako su to napravili novinari. Kada je u pitanju zaštita prava govora, mišljenja i disanja u ovoj zemlji, onda nema tu sukobljenih strana. Ima samo nasilnika i žrtava. Ako to ne prepoznajete, onda će se i pred vašu njušku uskoro gurnuti mikrofon, jer će uskoro uzmanjkati pedera i Srba pred čiju njušku ih sada gurate.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Hina

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Korak dalje: Izazovi europske Hrvatske"