ZFF UDARNIČKI: Uz glavni, još šest filmskih programa

J.S.

16. studenog 2016.

ZFF UDARNIČKI: Uz glavni, još šest filmskih programa

Redateljska suradnja oca i sina, Rade i Danila Šerbedžije, „Oslobođenje Skoplja“, filmska je adaptacija kazališne drame Dušana Jovanovića o raspadu obitelji u Skopju 1941. godine kada je grad okupirala njemačka i bugarska vojska. Na zagrebačku premijeru u kino Europa došla je brojna ekipa filma.

Pored dvojice redatelja na pozornici pred filmskim platnom publiku su pozdravili i glumci Lucija Šerbedžija i Mikko Nousianen, producenti Goran Tozija i Igor A. Nola te skladatelj Tuomas Kantelinen. Ovaj je redateljski debi jednog od najpoznatijih hrvatskih glumaca ujedno i makedonski kandidat za Oscara, a premijerno je prikazan na Pulskom filmskom festivalu ove godine. 

Natjecateljski program dugometražnog filma nastavljen je drugim filmom što ga redateljski potpisuje poznati dizajner Tom Ford. „Noćne životinje“ su spoj romanse i noir-trilera, a na festivalu u Veneciji film je osvojio nagradu žirija. 

Uz glavni program, u ponedjeljak je u kinu Tuškanac nastavljen popularni program „Velikih 5“ u sklopu kojeg je prikazan novi film Pedra Almodóvara snimljen prema zbirci priča nobelovke Alice Munro. „Julieta“ je film kojim se ovaj poznati španjolski redatelj vraća snažnoj i kompleksnoj ženskoj junakinji kakve su bile u središtu filmova koji su ga proslavili. Julieta je žena od 50 godina koja sa svojim partnerom iz luksuznog stana u Madridu planira preseliti u Portugal. Kad slučajno dozna kako je njezina nestala kćer Antia dobro i ima vlastitu obitelj, odustaje od svih planova i unajmljuje stan u zgradi u kojoj je nekad živjela s kćeri. 

Program „Ponovo s vama“ prikazivao je u ponedjeljak dramu francuske redateljice Rebecce Zlotowski. „Planetarij“ je njezin treći dugometražni film, radnja je smještena u Pariz uoči Drugog svjetskog rata gdje su se zatekle dvije sestre, Amerikanke koje putuju Europom i na pozornici, pred oduševljenom publikom, održavaju seanse s duhovima mrtvih.

Glavnu ulogu tumači Natalie Portman dok je Lily-Rose Depp ovo prva veća filmska uloga. Zlotowski je već poznata publici ZFF-a gdje je njezin nagrađivani film „Centrala“ prikazan 2013. godine u glavnom programu festivala. 

Bogati program za početak tjedna ponudio je na Novoj akademijskoj sceni F-22 sovjetski mjuzikl „Pastir Kostja“ Grigorija Alexandrova kojim je otvoren program „Čemu smo se smijali u socijalizmu“. Film je najavio selektor programa Daniel Rafaelić, a nakon njega na istu je scenu stupio Nenad Polimac, selektor programa „Moj prvi film: Irska“ koji je otvoren filmom „Angel“ Neila Jordana.

Istovremeno, u Dokukinu preuređenog KIC-a belgijskim filmom „Čovjek grize psa“ otvoren je program „Mockumentarci“. Radi se o vrlo aktualnoj satiri Rémyja Belvauxa, Andréa Bonzela i Benoita Poelvoordea o odnosu medija i nasilja, snimljenoj prije gotovo četvrt stoljeća, a koja danas ima kultni status. U ponedjeljak je otvoren i program „Industrije“ Masterclass predavanjem scenarističkog majstora Freda Breinersdorfera, nagrađivanog njemačkog književnika i scenarista. Potresna biografska drama „Sophie Scholl: posljednji dani“ za koju potpisuje scenarij i koprodukciju nominirana je za Oscara, a film je prikazan u F-22 uoči Masterclassa.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: „Julieta“, Pedro Almodóvar