O BOŠNJAKOVIĆU & RIMAC & KRIŠTO: Etički zapetljaj crijeva

Nataša Škaričić

2. lipnja 2020.

O BOŠNJAKOVIĆU & RIMAC & KRIŠTO: Etički zapetljaj crijeva

Oko 40.000 ljudi ostalo je bez posla zbog epidemije koronavirusa, a neki prognoziraju da će se broj udvostručiti do kraja godine. Možda je to optimistična prognoza, jer možda prvo slijedi drugi ili treći val zaraze zbog koje će se reaktivirati mjere restrikcije normalnog života i rada, pa ćemo imati još veću nezaposlenost, društvenu izolaciju i ekonomski slom. No, možda je i to samo blaža vizija budućnosti, jer bi drugi val zaraze mogao biti gori nego prvi – znanost o virusu jedva išta zna – pa će nas i nezaposlenost i samoća brinuti mnogo manje od mogućnosti da dobijemo neugodnu bolest.

Razmišljanje o epidemiološkim i ekonomskim katastrofama uzrokovalo je paralizu interesa za sve ostale teme, što su nakratko omele scene policijskih akcija. Prvo je 20. svibnja privedena Ana Karamarko, supruga bivšeg predsjednika HDZ-a, Tomislava Karamarka, a 29. svibnja i postava treće stranačke lige, od kojih su najvažniji bivša gradonačelnica Knina i državna tajnica u Ministarstvu uprave Josipa Rimac te predsjednik uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić. Rimac i društvo nisu bili ni pošteno saslušani, već je šef HDZ-ovog kluba Branko Bačić novinarima s ponosom izjavio kako HDZ ima nultu stopu tolerancije na korupciju. 

Točno između ta dva događaja, 26. svibnja, slobodni novinar Domagoj Margetić našao se u nekom restoranu usred Zagreba, te zapazio ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića kako se spušta u podrum restorana, a zatim i USKOK-ovog optuženika Ratka Mačeka koji je došao dvadesetak minuta poslije. Na snimci koju je Margetić objavio vide se Bošnjaković i Maček koji stoje uz isti stol u praznom podrumu, a koju sekundu kasnije čujemo ministra pravosuđa kako novinaru odgovara na pitanje što radi na privatnom druženju s optuženikom USKOK-a. „Pa što onda?“, kaže Bošnjaković, „Je li on kriv?“, „Pa što onda ako je optuženik? On je po Ustavu nevin.“. 

Josipa Rimac
Sjetite se da na kraju HDZ ipak rijetko napušta svoje ljude - privođenje Josipe Rimac (FOTO: HINA/Damir Senčar)

Činjenicu da se ministar pravosuđa s osumnjičenikom u postupku za organizirani kriminal nije našao u dva u noći na Sljemenu – i to pod kapama s prorezima za oči – i da otvoreni susret pravda presumpcijom nevinosti, treba primiti kao ispad političke autentičnosti usred predizbornog glumatanja. Kad za dva dana uhvate Josipu Rimac sjetite se da je Maček duže od nje u nezgodnoj situaciji i da HDZ rijetko napušta svoje ljude. Usput, bivša je gradonačelnica Knina još 2015. godine bila pod istragom USKOK-a za malverzacije s nekretninom, pa se u ta doba nesmetano u kafiću nalazila s predsjednikom Županijskog suda u Zagrebu, Ivanom Turudićem. U isto je vrijeme postala i direktorica HDZ-ove kampanje, a zatim i državna tajnica u Ministarstvu uprave, nakon što je istraga obustavljena. Budući da ju je, prema pisanju nekih medija, upravo ta pozicija dovela u priliku zbog koje je sada u pritvoru, mirne se duše može zaključiti da je Andrej Plenković lisici povjerio vreću s proračunskim jajima, da bi je u nekom trenutku držao za rep kao antikorupcijski trofej. 

S tužnije strane, desne populističke stranke imaju dobre šanse na izborima, baš zato što igraju na kartu borbe protiv dokazano korumpiranog establishmenta. SDP-ov olinjali liberalni Restart teško može nadvladati HDZ, ali zato zbog rasipanja glasova desnice može doći do situacije u kojoj će HDZ-u biti teško oformiti Vladu ili će ona biti nestabilna. Kako god na kraju ispalo, nije nerealno da HDZ-u u izvlačenju iz goleme ekonomske, zdravstvene i svih pripadajućih kriza, na kraju asistiraju diletanti poput Miroslava Škore i sličnih novih mesija, uz teške borbe i previranja unutar jedva sklepanih koalicija.

Time dolazimo do toga da je Covid-19, tajanstven stranim znanstvenicima, u Hrvatskoj raskrinkan kao neusporedivo milostiviji od stranačke scene koja će rješavati njegove posljedice. Na taj se podatak možemo osloniti razmišljajući o svim nepredvidljivim verzijama mutacija koronavirusa, bazičnih reprodukcijskih brojeva i stopa smrtnosti. 

*****

HRT je pustio novinarku i urednicu Karolinu Vidović Krišto da ode na listu Miroslava Škore, takmiči se u izbornoj utrci s programom protiv pedofilije pa će se, u slučaju izbornog neuspjeha, opet vratiti na HRT i borbu protiv pedofilije nastaviti u programu javne televizije. Vijest glasi „Novinarka, urednica, politička komentatorica te politička i medijska analitičarka na HRT-u kandidirat će se na listi Domovinskog pokreta u 9. izbornoj jedinici.“

Istodobno članstvo u stranici i rad na HTV-u, spomenimo, nije prošlo čak ni ondašnjoj desničarskoj boginji HTV-a Hloverki Novak Srzić koja je vratila stranačku iskaznicu HDZ-a, nakon upozorenja da novinarstvo i stranački angažman nisu spojivi u mozgu, pa čak ni izvan njega. Ali to su bila vremena kad se HDZ nije kleo u nultu stopu tolerancije prema korupciji, sukobu interesa i ostalim bakračima. 

HRT
Koliko bismo plastičnih iskaznica našli češljajući džepove svih novinara i članova kreativnog osoblja na HRT-u? (FOTO: Lupiga.Com)

Danas Etički kodeks za novinare i kreativno osoblje HRT-a istodobno sadrži odredbe a) novinar informativnog programa ne smije ni u kom slučaju biti aktivan član političke stranke ili političke udruge i ne smije se baviti bilo kojim gospodarskim, komercijalnim ili marketinškim poslovima; b) ostali novinari smiju biti članovi stranke, ali ne smiju obavljati dužnosti u političkim strankama i udrugama i c) novinarima i kreativnom osoblju dopušteno je da se kandidiraju na izborima, ukoliko 15 dana prije predizborne utrke i dok ona traje prekinu obavljati svoj posao na HRT-u. Tko je ovo smislio, svaka mu čast. To je takav etički zapetljaj crijeva, da se moramo zapitati za čije je sve interese složen i koliko bismo plastičnih iskaznica našli češljajući džepove svih novinara i članova kreativnog osoblja na HRT-u. 

U svakom slučaju, nova desničarska heroina je sve napravila po propisima. Karolina Vidović Krišto je politička komentatorica zaposlena u mozaičnom programu HTV-a, pa se ne može smatrati dijelom informativnog programa, u kojem bi joj slučaju možda bilo zabranjeno da sudjeluje u političkoj utrci. Ovako je jedino pitanje što je gore - političarka koja spaja pedofiliju i homoseksualnost i promovira relativizaciju jasenovačkih zločina, novinarka HTV-a koja spaja pedofiliju i homoseksualnost i promovira relativizaciju jasenovačkih zločina ili javna televizija koja takvu novinarku i takvu političarku spaja u istoj osobi, na istom radnom mjestu. 

*****

Oglas za radno mjesto intelektualnog vođe hrvatske desnice godinama stoji na stranicama Večernjeg lista, uz relativno slab odaziv. Jedno se vrijeme za tu poziciju javljao profesor filozofije Neven Sesardić, koji je nakon nekoliko godina naprasno nestao, da bi ga zamijenio talijanist Nino Raspudić. Raspudić je iz Večernjeg lista upravo prešao na izbornu listu Mosta, gdje ima dobre šanse da postane profesionalni političar, pošto ima više od 47.000 vjernih simpatizera na društvenim mrežama. Jandroković, njegova glavna politička meta, ima bijednih 3.000 pratitelja, što je prosječni score bilo kojeg srednjoškolca. 

Nino Raspudić
Zadavši sebi cilj rušenje predrasuda o desničarima kao glupima i neobrazovanima, Raspudić je već nakon prvog političkog nastupa postigao to da mora mijenjati cilj (SCREENSHOT: YouTube)

Raspudić je docent, a ne sveučilišni profesor, kako se predstavio u Nedjeljom u 2, pisao je za Feral, iako kaže da nije, ali raspolaže retoričkim vještinama zbog kojih te „sitne“ pogreške u predstavljanju biračima neće biti važne. Jedino ostaje da se vidi kako će konzervativne žene honorirati revolt zbog medijskih objava fotografija njegove „osam mjeseci trudne, debele, okrugle “ supruge s iste stranačke liste. Ako se te svetinje desnice išta pita, mogle bi za inat zaokružiti Radu Borić, pošto im je ovaj upravo poručio da u onih devet mjeseci muke za demografsku obnovu domovine, ne izgledaju kao netko koga bi domovina zaokružila na izborima. 

„Zamislite sada da sve žene, bilo da je riječ o znanstvenici, o sportašici, političarki, ekonomistici, da im stavljate slike u osmom mjesecu trudnoće“, dodao je Raspudić, objašnjavajući slikovne manipulacije novinskih urednika u korist ne-nosećih stranačkih kandidatkinja. Uglavnom, briljantno. 

Zadavši sebi cilj rušenje predrasuda o desničarima kao glupima i neobrazovanima, Raspudić je već nakon prvog političkog nastupa postigao da mora mijenjati cilj. Npr. da dokaže kako nema ništa protiv slika trudnih žena, nego da je samo mali, tašti politički miš. 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: screennshot/YouTube

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Korak dalje: Izazovi europske Hrvatske"