PRIJETNJE NOVINARU ZBOG OŠTROG KOMENTARA: „Dobro veče. Gde ste bili devedesetih? Koliko ste sela spalili?“

A.B.

23. lipnja 2021.

PRIJETNJE NOVINARU ZBOG OŠTROG KOMENTARA: „Dobro veče. Gde ste bili devedesetih? Koliko ste sela spalili?“

Niz prijetnji dobio je novinar srbijanske Newsmax Adria televizije, Željko Veljković, nakon što je u emisiji Pregled dana, prošlog petka, održao lekciju srpskim nacionalistima i vladajućim strukturama. Zbog toga mu je, kako je ocijenilo Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), odmah nacrtana meta na čelu.

U vremenima kada je histerija u Srbiji dosegla svoj vrhunac zbog crnogorske rezolucije kojom se osuđuje genocid u Srebrenici, što je interpretirano kao da Crna Gora osuđuje sve Srbe za genocid te se otvoreno propagira neprijateljstvo prema Crnoj Gori, Veljković je odlučio Pregled dana započeti kratkim, ali vrlo oštrim komentarom

“Dobro veče. Gde ste bili devedesetih? Koliko ste sela spalili? Jeste li doneli kući bar jedan frižider, prsten ili zlatan zub? Jeste li ubili bar jednog čoveka u Srebrenici? Ukopaste li nekog Albanca u masovnu grobnicu? Ili ste možda tih godina izgubili nekog svog u Bosni, Krajini, na Kosovu? Dok ste čekali u redovima za šećer ili hleb, platu menjali za pet maraka, marke za bugarski benzin. Dok ste bili siromašni, k'o što su mnogi i danas, dok ste gledali kako se neki bogate i grade vile, k'o što to rade i danas. E, takvi bi da se ništa ne promeni, da se i kad je teško sakriju iza naroda. A to je sve teže. U međuvremenu, svuda u susedstvu na vlast su došli neki novi koji bi da raščiste stvari iz zajedničke prošlosti, a nama još vladaju oni isti, samo im se priviđa sve više neprijatelja. Kažete Vulin? E, da je jedini. Počinjemo pregled dana…”, u svega minutu i dvadeset sekundi poručio je novinar Newsmax Adria televizije.

Uslijedile su prijetnje na društvenim mrežama, koje je dodatno potaknuo prilog emitiran na vrlo gledanoj televiziji Pink, koja je prva priskočila u obranu onih o kojima je Veljković govorio, pa su već sutradan, naravno, napali novinara svim snagama. NUNS je Pinkov prilog o Veljković ocijenio kao crtanje mete, objašnjavajući kako su u tom prilogu Veljkovićeve rečenice izvađene iz konteksta. Standardna je to procedura kako bi se u Srbiji difamiralo „neprijatelja“. 

Sam Veljković izjavio je kako je sve što se dogodilo zapravo jasna poruka države – „u laž treba da verujemo, a istina je opasna“. Dodao je da su mediji u rukama vlasti odlučili da se za izgovorenu istinu mora platiti primanjem prijetnji i uvreda te provlačenjem kroz perje i katran. 

„Moj uvod u Pregled dana bio je jasan – zločini su se dogodili, ratni profiteri postoje, ali i jedni i drugi imaju svoja imena i isključivo ličnu odgovornost“, poručio je Veljković.

NUNS je u svojoj reakciji pojasnio da novinari imaju pravo na slobodno izražavanje, kao i obavezu da govore istinu.

„Spominjanje Srebrenice, kao najmračnijeg trenutka naše istorije, nikako ne sme da bude uslovljeno ignorisanjem i prećutkivanjem“, stoji u priopćenju NUNS-a, u kojem se dodaje kako novinari često bivaju zastrašivani kada spomenu Srebrenicu.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: screenshot/YouTube