JOŠ 11 DANA ZA SPAS H-ALTERA: „Tih 36.000 kuna jednostavno nemamo“

Lupiga.Com

30. prosinca 2019.

JOŠ 11 DANA ZA SPAS H-ALTERA: „Tih 36.000 kuna jednostavno nemamo“

Oni koji su imali tu nesreću da su bili prisiljeni uhvatiti se u koštac s hrvatskim pravosuđem znaju koliko to može biti nezgodno. U to se uvjerila i Udruga za nezavisnu medijsku kulturu, nakladnik portala H-Alter, na čiju je adresu prošlog tjedna stigla pravomoćna presuda Županijskog suda u Splitu kojom se ovoj udruzi nalaže da zbog izgubljenog sudskog postupka isplati 30.000 kuna Tanji Belobrajdić spisateljici i bivšoj pripadnici HV-a za vrijeme rata. 

Belobrajdić je tužila Udrugu za nezavisnu medijsku kulturu zbog nanesenih joj duševnih boli tekstom „Zločin i nagrada Tanje Belobrajdić“ objavljenom u studenom 2015. godine. U tom su tekstu, objašnjavaju u H-Alteru, upozorili „na istovjetnost nagrađivane književnice koja je u to vrijeme promovirala po školama svoj ratni roman, i Tanje Duić, bivše supruge bivšeg zapovjednika vojno-istražnog centra Lora, u to vrijeme pravomoćno osuđenog ratnog zločinca Tomislava Duića koji je u vrijeme objave članka bio u bijegu od hrvatskog pravosuđa“. U spornom tekstu navodilo se i kako je Belobrajdić, prema izjavama svjedoka iznesenim na suđenju 2005. godine u slučaju „Lora“, sudjelovala u „ponižavanju i mučenju zarobljenika“ u toj vojnoj bazi/ratnom zatvoru, kao i da je „osobno birala one nad kojima će se provoditi iživljavanje“ te da se unatoč tome istraga nikada nije usmjerila prema ustanovljavanju istinitosti tih navoda zarobljenika. 

Da stvar bude gora H-Alter mora platiti i 6.328 kuna na ime naknade za sudske troškove. I to sve u roku od 15 dana

„Tih 36.000 kuna jednostavno nemamo“, kažu u H-Alteru. Stoga su prisiljeni osloniti se na pomoć svojih čitatelja zbog čega su pokrenuli crowdfunding kampanju na platformi GoGetFunding. Do kraja kampanje, odnosno roka za plaćanje naknade za duševne boli Tanje Belobrajdić i sudskih troškova, preostalo je još 11 dana, a do sada je prikupljeno nešto manje od 1.700 eura, odnosno gotovo 13.000 kuna. Lupiga je pomogla koliko je mogla, a pozivamo i sve naše čitatelje, koji to mogu, da pokažu svoju solidarnost i također pomognu H-Alteru koji je inače poznat po poštenom i odgovornom novinarstvu. 

H-Alter
Pomoći možete i putem ovog barkoda (FOTO: H-Alter)

U H-Alteru ističu kako je ovo najozbiljnija prijetnja postojanju ovog portala u proteklih petnaest godina njegovog rada. 

„Ako poštujete petnaestak godina našega rada i želite da opstanemo, s jačim vas razlozima no ikad ranije molimo za pomoć. Pa i uz punu svijest o tome da će vaše kune biti uredno proslijeđene na račun jedne ugledne hrvatske domoljubne spisateljice“, poručuju s H-Altera.

Inače, sutkinja u postupku Belobrajdić protiv H-Altera odbila je prijedlog obrane da se kao svjedoke u suđenju sasluša skupina bivših zatočenika Lore koji danas uglavnom žive u Bosni i Hercegovini, a kako bi se ustanovilo je li tužiteljica osoba o čijem su liku i djelu govorili zarobljenici. 

„Kada se za nekoga napiše da sudionica mučenja zarobljenika u Lori djeci predstavlja svoj 'antiratni roman', te se takvom informacijom tužiteljica imenom i prezimenom prikazuje kao osoba koja je počinila kazneno djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika, iako pravomoćna osuđujuća kaznena presuda protiv nje nikada nije donesena (a što je jedino i relevantno), onda je takva informacija sasvim podobna povrijediti dostojanstvo, ugled i čast tužiteljice", citat je iz prvostupanjske presude raspravne sutkinje koju je sada potvrdio i splitski Županijski sud.

„Očito je da stav sutkinje kako se nekoga može 'teretiti' za zločine tek nakon što je pravomoćno osuđen limitira novinare da istražuju i pišu o bilo kakvom kriminalu – u ovom slučaju o neprocesuiranim ratnim zločinima. I to u političkom i društvenom kontekstu u kojem sudstvo i javno tužiteljstvu niti ne skrivaju namjeru da ratne zločine počinjene s hrvatske strane što uspješnije pospreme u opći zaborav“, navode iz H-Altera u opisu svoje kampanje, napominjući kako društvo u kojem novinari i novinarke ne mogu postavljati pitanja nema budućnost kao što i društvo u kojem se jedino novinare i novinarke kontinuirano tuži i kažnjava nema budućnost.

Pomoći H-Alteru možete putem platforme GoGetFunding, ali i, što je uvijek bolja opcija, uplatom na žiro račun HR9423400091110191182 otvorenom u Privrednoj banci Zagreb na ime Udruge za nezavisnu medijsku kulturu, Šubićeva 20/3, 10 000 Zagreb. Vrijedi dodati kako poziv na broj prilikom uplate nije potreban, a da je za donacije iz inozemstva potreban SWIFT: PBZGHR2X, PBZ bank. Također, dostupna je i opcija doniranja putem servisa Paypal klikom na ovaj link

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: H-Alter