POSAO IZ SNOVA: Samo trojica rade u tvrtki o čijoj budućnosti nitko ništa ne zna. Ne brinite dio uloženih milijuna već je bačen u vjetar!

Maro Marušić

1. srpnja 2014.

POSAO IZ SNOVA: Samo trojica rade u tvrtki o čijoj budućnosti nitko ništa ne zna. Ne brinite dio uloženih milijuna već je bačen u vjetar!

Bizarnu priču o „slučaju Plinacro“, završavamo u tvrtki LNG Hrvatska. Nakon podbačaja u Plinacrou, šef Uprave te tvrtke, Mladen Antunović, od HNS-a je dobio novi posao iz snova – direktorsku poziciju u LNG Hrvatska, čiji su vlasnici Plinacro i HEP. No, prije nego li je zasjeo u novu fotelju, odlučeno je da se Antunovićevo buduće poduzeće dokapitalizira s 24,3 milijuna kuna. Danas je uz njega tamo zaposleno tek dvoje ljudi, a među njima i mladić čije je zapošljavanje u Plinacrou, s tek završenom trogodišnjom ekonomijom u Slavonskom Brodu, izazvalo pravu lavinu reakcija. Nitko ne zna kakva je budućnost LNG-a, ali se zna da je sedam milijuna kuna već bačeno u vjetar.

Nakon što je Mladen Antunović, kao predsjednik Uprave Plinacroa, nakupio popriličan broj afera u vrlo kratkom razdoblju, o čemu je Lupiga već na ovom mjestu pisala, prešao je na mjesto direktora tvrtke LNG Hrvatska.

No, kako bismo shvatili priču iz LNG-a, valja nam se nakratko vratiti u Antunovićevo predsjedanje Plinacrom. Naime, nedugo nakon što je Antunović izabran za šefa ove energetske tvrtke, u Plinacrou je svoje mjesto pronašao mlađahni 24-godišnji HNS-ovac Matej Zovkić. Tek što je Zovkić završio trogodišnji preddiplomski studij ekonomije u Slavonskom Brodu, Antunović ga je kao pripravnika zaposlio na neodređeno vrijeme u Plinacrou.

Mladen Antunović
Nakon posrtaja u Plinacrou HNS je Antunoviću omogućio "posao iz snova" (FOTO: Novilist.hr)

Međutim, prema našim pouzdanim informacijama iz te tvrtke, Zovkić još praktički nije ni stigao u Plinacro, a već je napredovao – postaje tajnikom u uredu Mladena Antunovića. Naš izvor kaže kako je Zovkić tri mjeseca obavljao posao tajnika bez da je položio pripravnički ispit. Mnogi zaposlenici Plinacroa negodovali su zbog toga što mladac koji je tek završio studij ekonomije napreduje odmah po dolasku u firmu, mimo stručnih ljudi koji u Plinacrou rade desetljećima. U njegovu obranu, pak, stao je Antunović govoreći o Zovkiću kao o nevjerojatno perspektivnom kadru pozivajući se na njegove organizatorske sposobnosti. U Plinacrou ni ne potvrđuju, ali niti ne demantiraju naše navode da je Zovkić tri mjeseca u Uredu predsjednika Uprave obavljao posao tajnika bez položenog pripravničkog ispita.

„Matej Zovkić primljen je u radni odnos u Plinacro dana 1. kolovoza 2012. godine na neodređeno vrijeme uz uvjet uspješno položenog pripravničkog ispita, a temeljem oglašenog javnog natječaja. Raspoređen je na poslove radnog mjesta Pripravnika u Službi nabave. Dana 26. studenog 2012. godine preraspoređen je na poslove pripravnika u Ured predsjednika Uprave, a s danom 9. siječnja 2013. godine, dakle prije isteka pripravničkog staža, sporazumno mu je prestao radni odnos te g. Zovkić više nije zaposlenik Plinacra“, rekla nam je glasnogovornica Plinacroa Branka Belamarić.

SLUČAJ PLINACRO: Država u sukobu interesa ili bacanje milijuna u vjetar

TRAGOM CIJEVI: Ovako ugovor sklopljen izravnom nagodbom, bez javnog natječaja, može narasti na 50 milijuna kuna

SEDAM "HRVATSKIH" PRIČA: Kako se nesavjesno poslovalo za vladavine HDZ-a

OVAKO HNS GOSPODARI SEKTOROM: „Mladen Antunović uništio je desetke tvrtki i poslao ih u stečaj“

Antunovićevi poslovni potezi tijekom 2012. godine, po mnogima su redom pogrešni. Zbog svih njegovih postupaka, pa tako i zbog zapošljavanja Zovkića, porasle su tenzije na relaciji Antunović – Uprava. Članovi Uprave međusobno se optužuju i prijavljuju, a Etičko povjerenstvo ima pune ruke posla. Antunović osjeća sve veći pritisak, te je siguran da će ga smijeniti. U HNS-u ima jako zaleđe, te se mu visoki dužnosnici te stranke osigurali mjesto direktora LNG Hrvatska. Antunović dobro zna da će ako ode iz Plinacroa, otkaz dobiti i Zovkić, jer objektivno nema nikakve kompetencije za visoko radno mjesto u Plinacrou. Stoga Antunović na prijelazu iz 2012. u 2013. godine imenuje Zovkića zamjenikom direktora LNG Hrvatska.

Matej Zovkić
Etičko povjerenstvo sa "slučajem Zovkić" imalo je dosta posla (FOTO: Lupiga.Com)

Tvrtka LNG Hrvatska osnovala se ponajprije zbog izgradnje LNG terminala na Krku. Tadašnji prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić govorio je kako je LNG Hrvatska jedna od najvažnijih naših tvrtki koja će kroz ulaganja u energetici osigurati gospodarski zamah za izlazak zemlje iz krize. LNG Hrvatska, zanimljivo za tako važnu firmu, ima samo trojicu zaposlenika – direktora Mladena Antunovića, njegovog zamjenika Mateja Zovkića i tehničkog direktora Juricu Meduna. Vlasnici LNG Hrvatska su Plinacro i HEP u omjeru 50-50 posto.

Zanimljivo da je odlukom Antunovića dok je bio na čelu Plinacroa donesena odluka da se LNG Hrvatska dokapitalizira s 24,3 milijuna kuna. Antunović je moguće već tada znao da će postati direktor LNG Hrvatska. S druge strane, unatoč polovičnom vlasništvu, HEP u tu svrhu nije uplatio ni kune. Što, dakle, uopće rade Antunović i njegova dva zaposlenika s milijunima od dokapitalizacije u tvrtki oko koje se ništa posebno ne događa? Službeno pitanje na tu temu im nismo mogli uputiti, jer, nevjerojatno, ali istinito, nigdje nemaju niti e-mail adresu, niti broj telefona.

Matej Zovkić
Obrazloženje Etičkog povjerenstva u kojem se, indikativno, naglašava riječ "neuobičajenih" (FOTO: Lupiga.Com)

Situacija postaje još bizarnija kada se uzme u obzir da zbog direktiva Europske unije, od 1. srpnja prošle godine, Plinacro više ne smije biti vlasnik LNG Hrvatska. Pitali smo stoga Plinacro kada će izaći iz vlasništva LNG-a, te kada će dobiti povrat novca od dokapitalizacije, ali odgovorili su nam tek da su pregovori u tijeku. HEP se s druge strane mjesecima trudi ne ući u stopostotno vlasništvo LNG Hrvatska, jer zna da sve ono što je Čačić govorio o izlasku zemlje iz krize kroz LNG terminal su puke političke floskule. Na naše višetjedne upite i pozive, iz HEP-a nisu odgovorili. Pretpostavljamo da im se postavljeno pitanje nije svidjelo.

Iako ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak svako malo objašnjava kako su investitori iz Katara zainteresirani za ulaganje u LNG terminal na Krku, čini se da je to daleko od istine. Naime, uvoz LNG, odnosno ukapljenog plina u Europu tijekom 2012. pao je za nevjerojatnih 40 posto. S druge strane uvoz, ali i cijena LNG-a u Aziji raste i to u tolikoj mjeri da se brodarima isplati preusmjeravati tankere u Aziju bez obzira na plaćanje ekstra vozarina.

Također, LNG terminalu na Omišlju problem predstavlja i popuštanje Rusije prema europskim zemljama. Tako je prošle godine energetski div Gazprom sklopio višegodišnje ugovore s više europskih zemalja kojima je dao visoke popuste. Osim toga, našom bi regijom uskoro trebao proći plinovod Južni tok. Kada sve ovo sagledamo jasno je da nema ozbiljno zainteresiranih ulagača u izgradnju LNG terminala na Krku. Situaciju eventualno mogu promijeniti najnovija događanja u Ukrajini. No za sada još uvijek stvari stoje tako da bi se potencijalnom ulagaču investicija isplatila tek vrlo dugoročno, toliko dugoročno da je možda živ ne bi ni dočekao.

Ivan Vrdoljak
HNS-ov ministar i dalje nas uvjerava u enormnu važnost ukapljenog plina (SCREENSHOT: YouTube)

Bez obzira na sve ovo, HNS i ministar Vrdoljak i dalje nas uvjeravaju kako je ukapljeni plin jako važan za oporavak zemlje. Da, jako je važan, zato i jesu samo trojica zaposlena u toj prevažnoj tvrtki, dok ju HEP ne želi dokapitalizirati.

Bilo kako bilo, ispada da Antunović, Zovkić i Medun trenutno rade posao iz snova dok im na računu tvrtke leže milijuni od Plinacroa. No, ne moramo se bojati, neće ih sve uspjeti potrošiti – dio novca već je bačen u vjetar. Antunović je, naime, sedam milijuna kuna stavio na račun Centar banke koja je u međuvremenu propala.

S obzirom da bi HEP po direktivama EU trebao preuzeti vlasništvo nad LNG Hrvatska, tako bi u cijelosti morao isplatiti i Plinacro uključujući i ovih sedam milijuna kuna koje je Antunović izgubio u Centar banci. Nakon što to znamo, situacija postaje jasnija zašto HEP izbjegava tvrtku koja je, čini se, samo gubitaš, a ne poduzeće koje bi trebalo zemlju izvući iz krize.

Što se pak Plinacroa tiče, vrijedi spomenuti da je šefovanje tom tvrtkom nakon Antunovića preuzeo Marin Zovko. U toj je firmi već deset godina, i od mjesta koordinatora za financije, dospio je do prvog čovjeka Uprave. Nije član nijedne političke stranke, već je čovjek iz struke. Za sada se uz njegovo ime ne veže nijedna afera.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Lupiga.Com


Ovaj tekst peti je i posljednji u nizu tekstova iz serije "Slučaj Plinacro", koji se bavi istraživanjem često nelogičnih poslovanja ove državne tvrtke o kojima se u hrvatskim medijima nedovoljno pisalo. Projekt je podržalo Ministarstvo kulture, a tekstovi se izvorno objavljuju na neprofitnom portalu www.lupiga.com.