VEČERAS SVI U BOOKSU: Proputovao je cijeli svijet pa ispričao što se dogodilo u babinom selu

I. K.

12. prosinca 2017.

VEČERAS SVI U BOOKSU: Proputovao je cijeli svijet pa ispričao što se dogodilo u babinom selu

Lupigin povremeni suradnik, novinar, putopisac i svjetski putnik Vedran Buble predstavit će večeras od 19 sati u Booksi, na zagrebačkoj adresi Martićeva 14d, svoj roman prvijenac pod naslovom "Kaverna". Uz autora, o Bublinoj "Kaverni" ponešto će reći književni kritičar Matko Vladanović te urednik izdavačke kuće "Duriex" Boris Beck. Predstavljanje knjige moderirat će novinar Saša Čobanov, s kojim je autor romana dijelio redakciju portala Index.hr.

U sažetku Bublinog romana stoji da je radnja smještena u poljičko selo Gata, u omiškom zaleđu, poznato po pokolju koji su nad njegovim žiteljima u jesen 1942. godine počinili četnici. Upravo taj zločin noseći je događaj ovog romana.

"Tog dana, 1. listopada, na zvjerski način ubijeno je 79 žitelja Gata. Među rijetkima koji su preživjeli pokolj bila je i mala Elza. Pronašli su je gotovo na samrti i nakon nekoliko mjeseci bolničke njege smjestili u obližnje sirotište. Život u domu normalan je i uređen koliko je to moguće u ratnom kaosu. Elza se ubrzo nađe na meti dvojice nasilnika, a uobičajena dječja podmetanja i smicalice polako se otimaju kontroli i prerastaju u brutalnu borbu na život i smrt", stoji u kratkom opisu prvijenca Vedrana Buble.

Kaverna Vedran Buble
U sažetku Bublinog romana stoji da je radnja smještena u poljičko selo Gata (FOTO: Booksa)

Novi igrač na hrvatskom književnom polju, podvucimo, hrvatskoj javnosti već se predstavio nizom putopisa sa svih strana svijeta, a nekoliko tih putopisa, između ostalih i onaj iz kolumbijskog Medellina, objavljeno je i na našem portalu.

Najveći broj Bublinih putopisa objavljen je na portalu Index, pod naslovom "Azijski šund". Ovaj putopisni serijal sadrži zapise s Filipina, odnosno iz Vijetnama, Malezije, Kambodže, Indije...

Također, Buble se okušao i u kratkim formama te je njegova kratka priča pod naslovom "Crvotočina" završila u finalu Europskog festivala kratke priče 2016. godine. Druga njegova kratka priča, "It smells like Christmas", izabrana je za objavu u zbirci "Iskopane priče 2", koju je kao urednik priredio Zoran Antičević.

Kao zagrijevanje pred večerašnju promociju, na ovom mjestu možete naći Bubline putopise objavljene na našem portalu, u kojima je, sa suputnicom Sanjom Cicvara, pisao o potresima u Čileu, o pljački koju je doživio u Kolumbiji, o smanjivanju ljudske glave na veličinu šake u Ekvadoru.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Facebook/VedranBuble