UN: Probudimo se prije nego što bude prekasno - male farme organske hrane jedini su način da prehranimo svijet

Mladen Barbarić

17. prosinca 2013.

UN: Probudimo se prije nego što bude prekasno - male farme organske hrane jedini su način da prehranimo svijet

Naslov ovoga teksta nastao je na temelju izvještaja Ujedinjenih naroda kojeg je sastavilo 60 stručnjaka iz cijelog svijeta. On možda podsjeća na neki holivudski bolckbuster, ali ne bi ga se smjelo ignorirati. Odgovor na pitanje kako nahraniti svijet nije GMO, biznis uglavnom rezerviran za goleme korporacije, već male poljoprivredne površine koje se bave uzgojem organske hrane. Na žalost, primjećuju u UN-u, trenutni ekonomski dogovori koji nastaju između Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država u očitoj su koliziji s prijedlozima UN-a smatra se da su takvi aranžmani smišljeni kako bi ojačali poziciju multinacionalnih korporacija u globalnoj ekonomiji.

Dok vlada Sjedinjenih Američkih Država gura upotrebu kemijski obrađene hrane poput GMO-a, gdje dominiraju goleme korporacije, Ujedinjeni narodi još jednom upozoravaju na potrebu povratku održivijim i prirodnijim sustavima.

To je ključna točka novog rada UN-ove Komisije za trgovinu i razvoj (UNCTAD) objavljenog pod nazivom "Izvještaj o trgovini i okolišu 2013: Probudimo se prije no što bude prekasno" koji je sastavilo 60 stručnjaka iz cijelog svijeta. Naslov izvještaja podsjeća na holivudski blockbuster, ali dramatični naslov nikako ne treba ignorirati. Vrijeme je da se vratimo korijenima poljoprivredne proizvodnje.

Vrt
UN preporuča potporu lokalnim malim proizvođačima koji bi trebali opskrbljivati svoje zajednice (FOTO: gardeninghints.net)

Zaključci doneseni u ovom izvještaju, analizira althealthworks.com, potvrđuju i one iz UN-ovog izvještaja iz prosinca 2010. godine, a suština je ta da odgovor na pitanje kako nahraniti svijet nije GMO već male poljoprivredne površine koje se bave uzgojem organske hrane. Prema UN-ovom izvještaju potrebne su velike promjene u načinu na koji proizvodimo i prodajemo hranu, a UN preporuča potporu lokalnim malim proizvođačima koji bi trebali opskrbljivati svoje zajednice.

Raznolikost farmi, smanjenje upotrebe gnojiva i ostale promjene koje navodi izvještaj očajnički su nam potrebne. UN-ovi stručnjaci dodaju da je također važno reformirati globalna pravila u trgovini hranom kako bi se postigli predloženi ciljevi. Na žalost, primjećuju u UN-u, trenutni ekonomski dogovori poput aktivnog Trans pacifičkog partnerstva te Trgovinskog i investicijskog partnerstva koji SAD i EU upravo dogovaraju, u očitoj su koliziji s prijedlozima UN-a.

Sadnja
Ono što se dogovara u očitoj je koliziji sa prijedlozima UN-a (FOTO: gardeninghints.net)

Ti su dogovori "primarno smišljeni da ojačaju poziciju multinacionalnih korporacija i financijskih tvrtki u globalnoj ekonomiji" umjesto da odražavaju potrebe navedene u UN-ovom izvješću tvrde u američkom Institutu za poljoprivredu i trgovinsku politiku. Obzirom na rast cijena hrane te špekulacija cijenama u opasnosti je i globalna sigurnost.

"Ovo implicira brze i značajne promjene od konvencionalne, moderne industrijske proizvodnje hrane prema mozaiku održivih, regenerativnih proizvodnih sustava koji također značajno poboljšavaju produktivnost malih obiteljskih gospodarstava" zaključuje UN-ov izvještaj.

Lupiga.Com