NEČASTIVI NA FAKULTETIMA II: Egzibicionist na Filozofskom

Barbara Matejčić

30. prosinca 2016.

NEČASTIVI NA FAKULTETIMA II: Egzibicionist na Filozofskom

U srijedu, 14. prosinca, 22-godišnja strana studentica na studentskom boravku u Zagrebu, s trećeg kata Knjižnice Filozofskog fakulteta gdje je satima učila vidjela je u prostoriji Filozofskog fakulteta preko puta čovjeka kako masturbira

Bilo je između 18 i 19 sati, sjedila je sama na kraju knjižnice pored prozora, a njoj nepoznat čovjek, za kojeg procjenjuje da ima više od 30 godina, stajao je na nogama sam u osvijetljenoj predavaonici, uz prozor i gledao je. Pred sebe je stavio bijeli papir. Šokirana onim što je vidjela, ustala je i izašla na hodnik gdje je srela kolegicu i zajedno su se vratile po njezine stvari. Tada je svjetlo u predavaonici preko puta bilo ugašeno, no kada se približila prozoru, opet se upalilo i opet ga je vidjela. Prozoru je prišla njezina kolegica, vidjela je da zakopčava hlače i onda je svjetlo ugasio. 

Kolegica je otišla portiru prijaviti što se dogodilo. Rekao joj je da će otići do predavaonice provjeriti ima li koga. Kada je kasnije odlazila kući, pitala je portira je li koga pronašao, ali joj je on rekao da više nikoga nije bilo u toj prostoriji kada je došao. 

Sedam dana kasnije, 21. prosinca, studentica koja je prva vidjela što se događa, otišla je do portira da se raspita ima li kakvih novosti, je li se što saznalo, no dežuran je bio drugi portir i on nije ništa znao o tome. Radilo se o predavaonici na drugom katu Filozofskog fakulteta, kako nam je rekla studentica koja nam se obratila. U to je vrijeme u tom prostoru trebalo biti predavanje, ali očito nije, kao što ni profesor koji ga je trebao održati ne odgovara izgledu čovjeka kojeg je studentica vidjela – visok, krupan, tamne kratke kose, odjeven u crno

Filozofski fakultet
Od 9. siječnja Filozofski fakultet imat će još jednog zaposlenika, čiji će zadatak biti pojačano kontrolirati događanja u zgradi i knjižnici Fakulteta (FOTO: Hina)

Obratili smo se dužnosnicima Filozofskog fakulteta da bismo provjerili ima li kakvih novih saznanja i kakva je uopće procedura kada se nešto takvo dogodi studentima. Vršiteljica dužnosti voditeljice Knjižnice Irena Kranjec nije znala za ovaj događaj, no rekla nam je da je pet godina na toj dužnosti i da nikada nije čula za sličan incident. 

Tajnica dekana Ana Popović također je prvi put čula za slučaj, no naknadno nam je proslijedila odgovore upraviteljice zgrade Đurđice Skender, koja je navela da u „zadnjih trinaest godina takvih i sličnih događaja nije bilo niti je itko ikada vidio ili prijavio takvo nešto“. Potvrdila je prijavu portiru te navela da je portir s jednim od studenata iz Kluba studenata Filozofskog fakulteta pregledao čitav južni drugi kat zgrade, no nisu našli niti jednu mušku osobu na katu. 

Što se tiče procedure, u slučaju kada se zna počinitelj bilo kakvog „nereda“, prvo ga se opomene, zatim se pozove policija te nakon toga dobije pisanu zabranu ulaska na Fakultet. Đurđica Skender je navela i da će Fakultet od 9. siječnja imati još jednog zaposlenika, čiji će zadatak biti pojačano kontrolirati događanja u zgradi i knjižnici Fakulteta te je pozvala studenticu da nekom od nadležnih, primjerice voditeljici knjižnice ili voditelju tehničke službe iznese više detalja. Svi su detalji u ovom tekstu, a studentica kaže da se osjeća nelagodno i da ne želi odavati svoj identitet kako ga počinitelj ne bi saznao.

Iako nije povezano s ovim slučajem, jer ne znamo tko je počinitelj pa ni je li zaposlenik fakulteta i radi se o bludnoj radnji koja je izvedena pred studenticom, spomenimo prvo istraživanje o seksualnom uznemiravanju i zlostavljanju na Filozofskom fakultetu koje su 2002. godine objavili Zdenka Janeković Römer, Meri Tadinac Babić i Aleksandar Štulhofer. Njihov fokus su bili zaposleni na Filozofskom fakultetu, a kao motivaciju su naveli sljedeće: „Ishodište našeg istraživanja nije znanstvena znatiželja niti svjetski trendovi, nego konkretni slučajevi seksualnog uznemiravanja, pa i nasilja, na našem Fakultetu. Nekoliko kolegica, različitih dobi i statusa, u neformalnim se razgovorima požalilo na kontinuiranu diskriminaciju, zlostavljanje i omalovažavanje koje doživljavaju od pojedinih kolega, najčešće višeg statusa. Naglašavale su također i razočaranje zbog tolerancije ostalih kolega prema takvom ponašanju. Sve kolegice s kojima smo razgovarali naglasile su da se nikada nisu usudile povesti službeni postupak protiv zlostavljača, strahujući od nerazumijevanja i podsmijeha sredine, te od još težih posljedica po svoj posao i karijeru. (…) Ne čekajući zakonsku regulaciju problema, Filozofski fakultet, kao sredina koja okuplja visokoobrazovane ljude humanističkog usmjerenja, trebao bi inicirati mjere koje zaposlenicima jamče sigurnu radnu sredinu, u kojoj se poštuju sposobnosti i osobno dostojanstvo. Ostvarivanje takvih radnih uvjeta temeljni je motiv i konačna svrha ovog istraživanja.“

Seksualno uznemiravanje
Čak 27 posto zaposlenica Filozofskog svjedočilo je situacijama u kojima su njihove kolegice bile izložene neželjenom dodirivanju, kaže jedino takvo istraživanje na tom fakultetu (FOTO: riskintelblog.com)

Istraživački upitnik je ispunilo 144 zaposlenih (većinom žene), a pitanja su se odnosila na period od prethodnih godinu dana. Iako se istraživanje nije bavilo seksualnim uznemiravanjem studenata i studentica, desetak sudionica i dva sudionika spomenuli su kako pojedini profesori seksualno uznemiravaju/zlostavljaju studentice, a neke sudionice su navele i vlastita takva iskustva, od kojih su se neka odvijala sve od studentskih dana do kada su ispunjavale upitnik. Istraživanje je pokazao da je u proteklih godinu dana čak 27 posto žena (jednom ili više puta) svjedočilo situacijama u kojima su njihove kolegice bile izložene neželjenom dodirivanju, a dvije čak nasilnom pokušaju ostvarivanja seksualnog kontakta. Više od 40 posto ispitanica barem jedanput se osjetilo poniženima zbog spolne diskriminacije i/ili seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja na Fakultetu. 

Seksualno uznemiravanje muškaraca je, sudeći prema dobivenim izjavama, znatno rjeđa pojava (8 posto žena i 15 posto muškaraca opazili su takva ponašanja). Svaka peta ispitanica je doživjela neželjeno dodirivanje, što se u pravilu nije dogodilo jednom, već više puta. Sudionicima istraživanja bila je ponuđena i mogućnost da iskažu svoje stavove i opišu osobna iskustva te su gotovo sve zaposlenice navele da su učestalo izložene uvredama, ponižavajućim šalama, vicevima i pričama na račun žena općenito, kao i seksualnim provokacijama i komentarima koji se tiču njih osobno - od komentara dijelova tijela, omalovažavanja ženske inteligencije i sposobnosti za posao do uvredljivih sintagmi i nadimaka te vulgarnih psovki. 

Zaposlenice su navodile i seksualne nasrtaje, u rasponu od “slučajnih” dodira i hvatanja za intimne dijelove tijela do čak spomenutog nasilnog pokušaja ostvarivanja seksualnog kontakta. Nekoliko zaposlenica izjavilo je da su trpjele posljedice odbijanja seksualnih ponuda nadređenih kolega tako što su bile zatrpane poslovima ili maknute s projekata. U nekim slučajevima radilo se o ucjeni i prijetnjama za sigurnost radnog mjesta. Kao temeljni problem naveden je izostanak mehanizama zaštite, uključujući i sankcioniranje počinitelja. Naime, zaposlenice koje su doživjele seksualno uznemiravanje ili zlostavljanje nisu se imale kome požaliti te su smatrale da na Fakultetu ne postoji institucionalizirana mogućnost rješavanja njihovog problema. Zaključile su da na Filozofskom fakultetu postoji seksualno nasilje, ali je „dobro zataškano“.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Hina

Ovaj tekst nastao je u okviru projekta "Nečastivi na fakultetima" koji je podržalo Ministarstvo kulture temeljem Programa ugovaranja novinarskih radova u neprofitnim medijima.