ODBIJTE OD ŽENSKIH PRAVA: „Sramotno je na ime ženskih sudbina skupljati političke poene“

I.F.

18. lipnja 2020.

ODBIJTE OD ŽENSKIH PRAVA: „Sramotno je na ime ženskih sudbina skupljati političke poene“

Nakon što su majstori konzervativne misli u Hrvatskoj u fokus predizborne kampanje postavili pitanje ženskih prava, prvenstveno pravo na pobačaj, uslijedilo je niz reakcija javnosti. Danas je reagirala i Platforma za reproduktivnu pravdu, javnim pismom u kojem poručuju – „odbijte od ženskih prava“

„Zadnjih dana svjedočimo nizu izjava kandidata na izborima koji instrumentaliziraju ženska tijela i ženske živote te njima trguju za svoje izborne uspjehe. Tako je prije nekoliko dana Nino Raspudić, kandidat u Drugoj izbornoj jedinici, odlučio trgovati sudbinom žena koje su preživjele ratna silovanja i zatočeništva u logorima, u kojima su bile zatočene do poodmakle trudnoće kako ne bi mogle donijeti odluku žele li zadržati ili prekinuti trudnoću, a zatim i sudbinama njihove djece. Jučer je na pitanju prava na pobačaj i kandidat u Drugoj izbornoj jedinici Miroslav Škoro odlučio prikupiti još koji glas izjavom o tome što bi silovane žene trebale napraviti u slučaju da razmišljaju o prekidu trudnoće. Smatra kako žena ne bi trebala odlučivati o sebi, svom tijelu i životu, već je nužno da se oko pobačaja u slučaju silovanja prethodno dogovori s obitelji“, navode iz Platforme za reproduktivnu pravdu.

Dodaju kako to nisu jedine takve izjave u kampanji te ukazuju i na problematičnost izjave HDZ-ovog kandidata u Desetoj izbornoj jedinici, Vilija Beroša, koji je govoreći o temi donošenja novog zakona o pobačaju, rekao kako ne vidi problem u savjetovanjima prije nego što žena donese odluku o prekidu trudnoće, iako bi zakonsko uvođenje savjetovanja dodatno otežalo dostupnosti ove zdravstvene usluge

Vili Beroš
Vili Beroš (FOTO: HINA/Mario Strmotić)

„Iako licitiranje ženskim pravima i ženskim životima nije novost u predizborno vrijeme, u ovoj kampanji, već na samom njenom početku, doseže novo dno te pokazuje na što su pojedini kandidati spremni u prikupljanju političkih poena“, ističu u svom priopćenju.

Stoga pozivaju medije i javnost da reagiraju na ovakvu „instrumentalizaciju i dehumanizaciju žena, njihovih tijela i života u predizborno i svako drugo vrijeme“. Napominju da ženski životi i ženska prava nisu "moneta" za trgovanje ni resurs za "oplodnju nacije". 

„Društvena stigmatizacija te pozivi na zabranu pobačaja, pritisci na žene i zdravstvene radnice i radnike kroz kampanje protiv prava na pobačaj te posljedično mizogino političko trgovanje ženskim tijelima, samo dovodi do porasta ilegalnih načina pobačaja i potencijalne ugroze zdravlja i života žena. Apsolutno je neprihvatljivo da se ovakva vrsta mizoginog diskursa uopće pojavljuje u javnom prostoru. Sramotno je na ime ženskih sudbina skupljati političke poene. Prekid trudnoće je zdravstvena usluga koja mora biti dostupna na zahtjev žene i nevjerojatno je da si političari u ime skupljanja glasova uzimaju za pravo trovati javni prostor ovakvim toksičnim, nazadnim i nasilnim idejama.Žene su se dugo i krvavo borile da izbore svoja prava i neće od njih odustati i zato kažemo: Odbijte od ženskih prava!“, zaključuju iz Platforme za reproduktivnu pravdu.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: HINA/Damir Senčar

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Korak dalje: Izazovi europske Hrvatske"