SVE O KRIZI VLADE: Plenković uvjeren u preslagivanje, desno krilo HDZ-a „pokazalo zube“

Lupiga.Com/Hina

27. travnja 2017.

SVE O KRIZI VLADE: Plenković uvjeren u preslagivanje, desno krilo HDZ-a „pokazalo zube“

„Ministri koji nisu u stanju dati potporu kolegi, ne mogu biti članovi moje Vlade“, rekao je premijer Andrej Plenković u četvrtak na izvanrednoj konferenciji za novinare nakon što je na sjednici Vlade naložio da se pokrene razrješenje Mostovih ministara - Vlahe Orepića, Ante Šprlje i Slavena Dobrovića. Trojica ministara iz redova HDZ-ovog koalicijskog partnera razriješena su dužnosti jer su glasovali protiv prijedloga da se odbaci SDP-ov prijedlog za pokretanjem nepovjerenja ministru financija Zdravku Mariću, zbog slučaja Agrokor. A mogu li u njegovoj stranci i u saborskom Klubu zastupnika HDZ-a biti oni koji mu jasno oponiraju, nije se izjasnio.

NESUĐENI PREMIJER – ZDRAVKO MARIĆ: „Stručnjak“ koji nas je do neki dan uvjeravao da je Agrokor u dobrom stanju

RODNO MJESTO NEPONOVLJIVOG KONCERNA: Mali popis bedastoća oko Agrokora

Plenković je na tiskovnoj konferenciji poručio da će HDZ ostvariti parlamentarnu većinu, a Vlada nastaviti rad, tako da prijevremeni parlamentarni izbori nisu realni.

"Ako kao predsjednik Vlade predložim Saboru odbacivanje inicijative oporbenih zastupnika i ako to stavim na glasovanje, očekujem kolegijalan stav političkih partnera i ministara u Vladi. Toga danas nije bilo i tada je prijeđena granica koja iz povjerenja prelazi u nepovjerenje. Tu za mene kao predsjednika Vlade više nema dilema, ministri koji nisu u stanju dati potporu kolegi ne mogu biti članovi moje Vlade. To je jedini odgovoran potez", rekao je Plenković u Banskim dvorima. Dodao je kako nema pravnih dvojbi može li razriješiti ministre

"Kad povjerenja nema, ja ih mogu razriješiti bez supotpisa", rekao je Plenković reagirajući na izjavu predsjednika Sabora Bože Petrova koji je rekao da je za smjenu ministara potreban supotpis predsjednika Sabora.

"Mislim da novi izbori nisu realni, ako do njih iz nekakvog spleta okolnosti i dođe, ja sam za njih spreman. Sve što radim, radim s dobrom vjerom, transparentno, čistih ruku, vrlo jasno, angažiran na boljitku svih hrvatskih ljudi. To će dugoročno ljudi prepoznati, mislim da će se to vidjeti", rekao je.

Andrej Plenković"Apsolutno imam parlamentarnu većinu", samouvjeren je Plenković danas (FOTO: Hina)

Novinare je zanimalo hoće li dio nove parlamentarne većine, ako više ne postoji partnerstvo s Mostom, biti HNS, a Plenković je odgovorio kako ima parlamentarnu većinu i bez njih. Na dodatni upit hoće li dio te nove parlamentarne većine biti HSS odgovara: "Ne možemo sada brojiti kao da su šibice. Ne bojte se, ima dovoljno".

Ne slaže se da je Vlada talac jednog čovjeka, odnosno ministra Marića, a to je ustvrdio na pitanje novinarke Novog lista, Jagode Marić, koja je podsjetila da je upravo on prije manje od godinu dana to poručio tadašnjem predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku, vezano uz rušenje prošle Vlade HDZ-a i Mosta.

"Ja sam zajedno s drugim zastupnicima u Europarlamentu tada poslao pismo našim kolegama u Klubu HDZ-a da nije dobro rušiti vlastitu Vladu i iza toga čvrsto stojim i danas, i bilo bi mi drago da se to nije dogodilo", kazao je.

"Moj je potez bio jedini mudar odgovoran politički potez, kao odgovor na iskaz nepovjerenja koji je došao od strane naših partnera", dodao je te ponovio da ministri zaslužuju i raspravu i prigodu da se raspravi o meritumu stvari koji se odnosi na njihovu eventualnu odgovornost.

Plenković je ustvrdio da "apsolutno ima parlamentarnu većinu" te da svi koraci koje Vlada radi, program koji provodi i sve što čini od samog počeka ima puno širu podršku od potpore koju je činio trokut partnerstva HDZ-a, Mosta i zastupnika nacionalnih manjina.

"To nije u pitanju i mislim da ćete to vrlo brzo vidjeti", rekao je te ponovio da nije bila njegova ambicija niti želja da se dogodi današnja situacija, a svatko mora odgovarati za svoje poteze.

„Vidjet ćete skoro tko će biti oni koji će podržati parlamentarnu većinu“, poručio je i naglasio da ni on niti HDZ nijednim potezom nisu vrbovali ili tražili prelazak bilo kojeg saborskog zastupnika u Klub HDZ-a.

"Mi smo dobili 61 mandat, većinsko povjerenje birača. Moji odnosi s drugim političkim akterima temelje se na dijalogu i partnerstvu, i s te strane parlamentarna većina koja bude formirana bit će napravljena u istome duhu i istim načelima", poručio je.

Plenković je ustvrdio i da ima potporu svoje stranke za eventualno novo preslagivanje ili izbore ako preslagivanje ne uspije.

Božo Petrov, MOST
"Ministar financija Zdravko Marić je odgovornost HDZ-a", poručio je Božo Petrov (FOTO: Hina)

"Pa ja sam predsjednik Vlade i stranke koji je stranku iz pozicije u kojoj je bila prošlog lipnja doveo ovdje gdje je danas. Broj potpora ne moram pokazivati niti reklamirati. Vrlo je jasno da HDZ stoji iza svih poteza koje radim", rekao je na upit novinara.

S obzirom na izjavu čelnika Mosta Bože Petrova da je sa stajalištem Mosta o nepovjerenju ministru Mariću upoznat već tjedan dana, novinare je zanimalo znači li to da nije bio iznenađen time kako su glasali Mostovi ministri i je li već radio na slaganju nove parlamentarne većine.

"Možda je iznenadilo vas", odgovara Plenković te dodaje da je u komunikaciji s Petrovom bio "sasvim transparentan". 

"Vrlo jasno sam rekao što bi značilo u hipotetskom smislu izglasavanje nepovjerenja članu Vlade od Mostovih saborskih zastupnika. To je bila naša tema. Ono što se dogodilo danas je očito neko međuoperativno pitanje", dodao je.

Ubrzo je reagirao i predsjednik Hrvatskog sabora i čelnik Mosta, Božo Petrov, izjavivši kako ovim činom HDZ ide u rušenje Vlade.

"Most snosi odgovornost za svoje ministre, a ministar financija Zdravko Marić je odgovornost HDZ-a", poručio je Petrov.

Ocijenio je kako je riječ o ishitrenoj Plenkovićevoj odluci da razriješi Mostove ministre, koji iza sebe imaju rezultate, no za smjenu su mu potrebni njegov supotpis kao predsjednika Sabora, kao i rasprava u Saboru.

"Plenković pokušava razriješiti ministre Mosta iza kojih stoje rezultati – tri milijarde kuna iz fondova, započeta pravosudna reforma, obračunavanje s kriminalom u gospodarstvu, radi jednog ministra koji objektivno ne može dalje biti ministar financija jer se mora izuzimati iz financijskih odluka, što ugrožava financijsku stabilnost zemlje u trenutku kada se vodi restrukturiranje najveće kompanije u Hrvatskoj u kojoj je donedavno bio zaposlenik", rekao je Petrov novinarima u Saboru.

"Zdravko Marić je odgovornost HDZ-a. Mi smo tu odluku priopćili prije tjedan dana Andreju Plenkoviću, očekujući da će oni sami kao HDZ razriješiti taj problem u svome dvorištu", istaknuo je, napomenuvši da ne mogu i neće rušiti Vladu, ali neće niti podržati ministra koji objektivno ne može biti ministar financija.

Upitan je li znao unaprijed za Plenkovićev manevar uzvratio je kako nije znao. 

"Ne, nisu nam ga rekli", kazao je kratko.

Inače, Most u ovoj vladi ima četiri ministarske pozicije, ali smijenjena su samo tri ministra. Dogodilo se to zbog toga što Mostov ministar uprave i potpredsjednik Vlade, Ivan Kovačić, danas nije bio na sjednici Vlade, ali podržava Mostovu politiku pa bi i sam glasovao kao ostala trojica Mostovih ministara. Stoga ostaje nepoznanica što će se sada dogoditi s ministrom Kovačićem.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić, čekao je Plenkovićevo obraćanje, kako bi se i on obratio novinarima, poručivši kako je SDP spreman preuzeti odgovornost za Hrvatsku i kako je SDP već dva puta spašavao Hrvatsku pa je spreman to učiniti i treći put.

Davor Bernardić
"Razmatramo i moguće pokretanje izglasavanja nepovjerenja Vladi u Saboru", otkrio je Bernardić (FOTO: Hina)

"Već dva braka HDZ-a i Mosta drže zemlju u stalnom izbornom stanju, paraliziraju je i onemogućuju joj da ide naprijed", dodao je predsjednik SDP-a. U SDP-u, po Bernardićevim riječima, razmatraju i moguće pokretanje izglasavanja nepovjerenja Vladi u Saboru, no prije toga im je važno da što prije na dnevni red dođe Prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja ministru financija Zdravku Mariću, ustvrdivši da Plenković "brani neobranjivo" i kažnjava one koji su digli ruku protiv odluke o odbacivanju zahtjeva SDP-a za pokretanjem povjerenja ministru financija.

Saborski zastupnik SDP-a Siniša Hajdaš Dončić, već je jutros reagirao i zatražio raspisivanje novih parlamentarnih izbora.

"Ono što sad očekujemo je odgovornost Plenkovića, da sazove nove izbore, jer ovo nema nikakva smisla", izjavio je Hajdaš Dončić novinarima u Saboru.

Ocijenio je da se ponavlja priča kakva je bila prije godinu dana s tadašnjim premijerom Tihomirom Oreškovićem i njegovom nefunkcionalnom Vladom. 

"Ovo je sve jedna velika lakrdija i sramota", zaključio je Hajdaš Dončić opetujući kako su se potvrdile SDP-ove ocjene da aktualna Vlada ne funkcionira od početka jer su prevladali partikularni interesi.

„Ne znam kome je u interesu ova destabilizacija i zašto je to Most upravo sada pokrenuo“, izjavio je predsjednik IDS-a, Boris Miletić, na Hinin upit kako tumači odluku premijera Plenkovića da razriješi trojicu Mostovih ministara.

Ustvrdio je kako ministar financija Zdravko Marić, čiji opoziv traži oporba, treba podnijeti ostavku ili biti opozvan ako je na bilo koji način odgovoran za situaciju s Agrokorom, najavivši da će IDS, utvrdi li se Marićeva odgovornost, glasati za njegov opoziv.

S druge strane, istaknuo je, ako Most pitanje opoziva koristi kao sredstvo kojim će destabilizirati Vladu i izazvati još jedne izbore neposredno pred turističku sezonu, "onda Hrvatska ima problem koji je puno veći od ministra Marića".

"Zemlja se nakon debakla prošle HDZ-ove i Mostove vlade konačno počela financijski stabilizirati. Još jedni izbori značili bi potpuni kolaps države, od financija do pitanja granica. Ne znam kome je to u interesu", naglasio je Miletić

Najveći misterij je svakako odgovor na pitanje s kim to Plenković misli ići u preslagivanje. Javne odbijenice mogućih „kandidata“ odmah su počele pristizati.

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak žustro je odbio mogućnost parlamentarnog preslagivanja u kojem bi sudjelovao HNS.

Ivan Vrdoljak
"Prestanite nas gurati u tu priču, to prelazi granice dobrog ukusa", odrješit je bio Vrdoljak (FOTO: Hina)

"HNS neće sudjelovati u Vladi, tisuću puta smo na to odgovorili, prestanite nas gurati u tu priču, to prelazi granice dobrog ukusa", poručio je, napomenuvši da HDZ drugi put ruši vlastitu većinu, a ne donosi rješenja i ne preuzima odgovornost.

"Ne rješavaju reforme, drugi put ruše Vladu, to je potpuna neodgovornost prema građanima", rekao je Vrdoljak dodavši da je ovo prvi jaki potez Andreja Plenkovića. 

"HNS ne priželjkuje nove parlamentarne izbore, ne zato jer se bojimo rezultata, jer ćemo svoj rezultat potvrditi na lokalnim izborima, već zato što treći izbori u 18 mjeseci potpuno destabiliziraju politički sustav i ugrožavaju gospodarstvo. Hrvatska je postala žrtvom kaosa u koaliciji HDZ-a i Mosta, u trenutku koji je vrlo bitan za Hrvatsku, kada zemlji treba stabilnost, mir i neugrožavanje pozitivnih gospodarskih rezultata i rejtinga Hrvatske", zaključio je Vrdoljak.

Da HNS neće sudjelovati u nikakvim preslagivanjima potvrdila je i HNS-ova Anka Mrak Taritaš

„Mi u tome ne sudjelujemo“, rekla je, dodavši kako se nitko nema pravo ponašati kao malo dijete „pa kad mu netko odgovara tu je, a kad mu ne odgovara nije tu“.

Na pitanje o preslagivanju slično je odgovorio i IDS.

"Mi definitivno nećemo biti dio desne vlade, IDS je jedna od najvjerodostojnijih i najdosljednijih parlamentarnih stranaka. Naš svjetonazor je potpuno jasan, mi desnici ne pripadamo. Nažalost, često smo usamljeni u tome da osuđujemo to nacionalističko divljanje koje se događa u našoj zemlji, ali vrlo jasna poruka je ta kako IDS u desnoj Vladi biti neće", objasnio je predsjednik IDS-a.

Odlučan je bio i prvi čovjek SDP-a, Davor Bernardić

„SDP neće sudjelovati u preslagivanju“, kratko je komentirao i dodao da je sada na Plenkoviću da pokaže kako ima parlamentarnu većinu, a ako je nema, treba raspisati nove izbore.

"Mislim da HNS nije rezervna stranka HDZ-a, ali pričekajmo i dajmo vremenu da napravi svoje", ocijenio je predsjednik SDP-a.

Predsjednik HSS-a i saborski zastupnik Krešo Beljak poručio je kako su oni već vrlo jasno iznijeli svoj stav.

"Jasno smo rekli: HSS neće sudjelovati u nikakvom preslagivanju tog tipa", istaknuo je Beljak u izjavi za Hinu. 

Krešo Beljak
"HSS neće sudjelovati u nikakvom preslagivanju", ustvrdio je Beljak (FOTO: Hina)

"Žalosno je što se partneri ne mogu dogovoriti oko jedne određene opće stvari. Hrvatska trpi zbog toga", istaknuo je predsjednik HSS-a. Na pitanje tko je po njemu za to odgovoran, Beljak je rekao da su "oboje odgovorni, pa oni su dogovarali". Podsjetio je i da je Most "dva puta izašao na izbore i dva puta koalirao s HDZ-om i dva puta raskinuo koaliciju s HDZ-om".

"Ako je to odgovorno ponašanje političke stranke, onda ja ne znam što bi trebalo biti odgovorno. Dakle, to je politička neodgovornost. A kako će se stvari dalje odvijati, ne znam", istaknuo je Beljak.

Daleko zagonetniji bio je Milorad Pupovac, saborski zastupnik SDSS-a, ne želeći konkretno odgovoriti na pitanje može li premijer Plenković u preslagivanju računati sa zastupnicima SDSS-a i tako se prometnuo u, za sad, sudeći po izjavama, jedinog mogućeg stranačkog kandidata za Plenkovićevo preslagivanje.

"Politika kojom će se jamčiti stabilnost Vlade imat će našu podršku", odgovorio je Pupovac na pitanje može li Plenković računati na SDSS, ističući da je interes njegove stranke održati stabilnost Vlade.

"Premijer je očito procijenio da je u interesu održavanja političke stabilnosti u zemlji i stabilnosti Vlade, kao pretpostavci za ostvarivanje njezinih programskih ciljeva, donijeti odluku kakvu je donio", kaže Pupovac.

Milorad Pupovac
"Politika kojom će se jamčiti stabilnost Vlade imat će našu podršku", objasnio je Pupovac (FOTO: Hina)

Predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić izjavio je da njegova stranka neće sudjelovati u preslagivanju većine. 

"Živi zid neće sudjelovati ni u kakvim preslagivanjima, niti na lijevo niti na desno, niti s HDZ-om niti s SDP-om. Mi imamo odgovornost prema svojim biračima i držat ćemo se našeg stava i programa koji smo iznijeli prije izbora", kazao je Sinčić. Dodao je da ih dosad nije nitko kontaktirao iz Vlade. 

"Mi smo nepotkupljivi, ono što obećamo biračima toga se i držimo. To je za nas svetinja. Nismo kao neki koji se prvom prilikom prodaju za sitniš", istaknuo je. Ako na saborsku raspravu dođe pitanje ministra financija Zdravka Marića, ali i Mostovih ministara, Živi zid, kako je kazao je Sinčić, glasat će za iskazivanje nepovjerenja svima njima. Rekao je i da će, ako se Ivan Lovrinović, njihov kandidat za gradonačelnika Zagreba, odluči preslagivati s HDZ-om, Živi zid tražiti novog kandidata.

Iako je Predsjedništvo HDZ-a dalo jedinstvenu potporu premijeru Plenkoviću, zanimljivo je vidjeti kako razmišlja desno krilo stranke, a što se može vidjeti iz reakcije Zlatka Hasanbegovića, bivšeg HDZ-ovog ministra kulture i HDZ-ovog saborskog zastupnika, koji je još jednom odlučio kontrirati stranačkom šefu.

"Stvar je vrlo jednostavna - ili će se pronaći nova parlamentarna većina ili se ide u nove izbore", rekao je Hasanbegović nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a.

Upitan hoće li i on biti dio nove parlamentarne većine, poručio je da će odluku o tome donijeti kad se vidi tko će činiti tu većinu i pod kojim uvjetima. Hasanbegović je napomenuo da je premijer Plenković jasno rekao da je to njegova osobna odluka i da ona nije bila kolektivna.

Zlatko Hasanbegović
"Vidjet ćemo tko će biti ta većina i pod kojim uvjetima, pa odlučiti", poručio je Hasanbegović (FOTO: Hina)

"Predsjedništvo je prihvatilo tu odluku, no zapravo on najbolje zna razloge zašto je tako postupio", rekao je Hasanbegović, a još kritičnija je bila njemu bliska Bruna Esih, nezavisna zastupnica u Klubu HDZ-a. Ona je odrješito rekla kako ne podupire najavljeno preslagivanje parlamentarne većine jer bi to značilo okretanje leđa svojim biračima.

DIREKTNO.HR CENZURA: „Stranačko glasilo“ HDZ-a zabranilo komentiranje tekstova na temu Zlatka Hasanbegovića

AFERA ZLATNI RAT: Iza projekta koncesije stoji ozbiljna ekipa, a Plenković im kvari posao

„Budite sigurni da ni sama ne bih pristala biti na listi HDZ-a da sam mogla znati da ikada u obzir može doći postizborna koalicija s HNS-om, SDSS-om i sličnima kao strateškim partnerima, niti bi takav HDZ, uvjerena sam, svojim glasovima poduprli birači“, izjavila je Esih Hini.

„Moji birači svakako nisu glasali kako za mene, tako i za HDZ, da bi se ignorirala njihova biračka volja. A ona zasigurno nije bila poduprijeti stranku koja bi ulazila u suradnju sa strankama i pojedincima potpuno drukčijeg svjetonazora. Osim što se ponašaju kao trgovačka društva, te su se stranke do sada više puta dokazale u otvorenoj netrpeljivosti upravo prema HDZ-u i njegovu izvornom vrijednosnom sustavu“, kaže Esih.

Oglasio se i sam ministar financija Zdravko Marić, zbog kojeg je i izbila ova kriza vlade.

"Od prvog dana, uvijek sam isticao, samo isključivo radim u javnom interesu. Kao ministar financija, u cijelom svom poslovnom vijeku, kad god sam bio u Ministarstvu financija, tako sam radio", izjavio je ministar Marić novinarima. Na pitanje novinara može li nastaviti suradnju s ministrima Mosta koji su stali protiv njega, Marić je kazao: "Iza svih ovih argumenata, iza svih ovih optužbi koje su mi se stavljale na teret, iznio sam argumente koji, po meni, odbacuju sve ove neutemeljene optužbe".

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Hina