ZAGREPČANI OPREZ, STIŽE 'DERAČ KOŽE': Kreće novi val ovrha, Holding angažira Hanžekovića!

Ivan Kegelj

2. ožujka 2014.

ZAGREPČANI OPREZ, STIŽE 'DERAČ KOŽE': Kreće novi val ovrha, Holding angažira Hanžekovića!

Ovo je znak za uzbunu Zagrepčankama i Zagrepčanima koji ne mogu redovito plaćati mjesečne račune Zagrebačkog holdinga te upozorenje nemarnima i onima koji to tek namjeravaju postati. Pričat ćemo o poslu i širenju posla utjerivanja dugova, koji vodi jedan od najmoćnijih hrvatskih odvjetnika Marijan Hanžeković. Njegov ured "dere kožu s leđa" naprijed spomenutima, sirotinji i nemarnima. Kako stvari stoje, dopise Hanžekovićevog ureda uskoro će primiti mnogi stanovnik glavnog grada. Čini se, naime, da je pred nama jedno neveselo razdoblje cijeđenja korisnika usluga zagrebačkih komunalnih poduzeća. Preporučujemo da se informirate, e kako se sutra ne bi morali informirati o ovršnom zakonu i odvjetničkim troškovima.

Vijest lokalnog karaktera kaže: Izvori iz zagrebačke Čistoće javljaju da ured zagrebačkog odvjetnika Marijana Hanžekovića preuzima utjerivanje dugova za ovu firmu. Na meti će imati oko dvadesetak hiljada dužnika zagrebačke Čistoće. Dosad je ovaj posao radila pravna služba Čistoće, pri čemu su dužnici minimalno opterećivani iznosom na ime truda da se dugovi naplate. Kad i ako – pišemo "ako" jer vijest nije i službeno potvrđena; predsjednik Uprave Holdinga Slobodan Ljubičić Kikaš rekao je da "ništa ne zna" – utjerivanje dugova preuzme Hanžeković, mnogi će dužnici platiti daleko veće iznose od onih koje duguju. Udruga koja okuplja zagrebačke ovršitelje javnost je, inače, informirala da Hanžeković s Holdingom pregovara da preuzme poslove utjerivanja dugova u svim podružnicama Zagrebačkog holdinga.  

Odvjetnik Marijan Hanžeković (FOTO: genera.hr)

Kako operira Hanžekovićev ured imali su se priliku uvjeriti svi kojima je naplaćivao dugovanja na ime pretplate Hrvatskoj radio-televiziji. Na dug od tri, četiri stotine kuna morali su mu plaćati i po tisuću kuna odvjetničkih troškova. U kolovozu 2011. godine dnevne novine izvijestile su da je u samo jednom mjesecu s HRT-a poslano 61.000 ovrha zbog neplaćenih računa za RTV pretplatu. Najvećih dio tog posla napravio je Hanžekovićev ured. Za taj poslovni poduhvat Hanžeković od Hrvatske radio-televizije nije tražio niti jednu kunu. Rad njegovog ureda plaćali su dužnici, oni koji nisu mogli, nisu htjeli ili su naprosto zaboravili platiti HRT-ov račun. 

Koliko je pritom Hanžekovićev ured zarađivao podaci su javni. Na traženje GONG-a objavila ih je Hrvatska radio-televizija. U prvih pet mjeseci isplaćeno mu je 11,2 milijuna kuna. Isti posao za HRT radile su još četiri odvjetničke kuće, ali sve četiri zajedno u tom razdoblju nisu naplatile koliko je naplatio Hanžeković. Njegov odvjetnički ured, dakle, radio je s najvećim brojem HRT-ovih dužnika. Ovdje pišemo i podvlačimo: za pet mjeseci – 11,2 milijuna kuna.

U godini 2011. Odvjetničko društvo Hanžeković i Radaković naplatili su od dužnika HRT-a 13,8 milijuna kuna. Došli smo, dakle, do 25 milijuna kuna iscijeđenih od HRT-ovih neplatiša. U godini 2010. za troškove zastupanja Hanžekoviću je isplaćeno oko 9,7 milijuna kuna. Kad sračunamo, ispadne da je gledatelja televizije i slušatelja radija Hanžekovićev ured u nepune dvije i pol godine iscijedio 34,7 milijuna kuna. 

HRT
"Dragi gledatelji i slušatelji, spremite se da vas oderemo!" (FOTO: Novilist.hr)

A otkad Hanžekovićev ured na ovom visokoprofitabilnom poslu radi reći će nam izjava Marijana Hanžekovića iz 2012. godine, kad se potužio i da on HRT zapravo kreditira.

"Ja imam ugovor s HRT-om o ovrhama iz 2002. godine koji je nepromijenjen do danas. Po tom ugovoru HRT nije nikad meni platila niti lipu. Kada ja od tuženika naplatim glavnicu, kamatu i svoj odvjetnički trošak, onda taj trošak proslijedim HRT-u. Zatim oni mene obavijeste da je moj trošak došao, a onda ja još nekoliko mjeseci čekam. Ja efektivno kreditiram HRT", sadržaj je Hanžekovićeve izjave o "stresnom i potresnom" odvjetničkom "poslu stoljeća". Odvjetnik je pritom objasnio da je ugovor "vrlo povoljan za televiziju", jer "kada bi oni to radili preko svoje pravne službe, morali bi više ljudi zaposliti".

"Kada bi radili tu ovrhu sami, ne bi mogli ispostaviti taj trošak jer nisu u statusu odvjetnika i nemaju pravo na trošak. Kada su oni to radili, efikasnost je bila puno manja", izdiktirao je Hanžeković. Argument efikasnosti po svaku cijenu još jednom je, dakle, istaknut kao neoboriv. 

O "iscijeđenima" na koje je trošak ispostavljen Hanžeković nije rekao ni riječi. Nikad o njima nije progovorila niti Hrvatska radio-televizija, javni informativni servis građana. "Iscijeđene" su obranu uzimale udruge za zaštitu potrošača, čiji utjecaj ne seže dalje od gotovo nikakvog. Ovako su se prije dvije godine, recimo, na stranicama (nekoć) Slobodne Dalmacije dopisivali ožalošćeni potrošač i udruga za njegovu zaštitu.

"Za četiri neplaćene rate za RTV pristojbu, odnosno dug od 320 kuna, stigla mi je ovrha na iznos od 1200 kuna", tužio se potrošač.

Udruga mu je odgovorila: "To je problem na koji upozoravamo već godinu dana. Naime, radi se o tome da je u većini slučajeva ovrha višestruko veća od samog duga što je nedopustivo, nemoralno, ali i nezakonito. Odvjetnici koji zastupaju ovrhovoditelje pišu ovršna rješenja koja uopće nisu u skladu s odvjetničkim tarifama. Strankama stoga savjetujemo da ne pobijaju dug, već troškove odvjetnika, i to tako što će napisati prigovor javnom bilježniku koji će to proslijediti Općinskom sudu."

Od tog i sličnog dopisivanja, međutim, nikakve koristi za potrošače nije bilo

Iskustva HRT-ovih "dragih gledatelja" i "dragih slušatelja", koji su imali zadovoljstvo plaćati zaostale račune na "nagovor" Odvjetničkog ureda Hanžeković i partneri, sad će po svemu sudeći podijeliti (ili ponovo imati) tisuće korisnika zagrebačke Čistoće, a moguće i ostalih podružnica iz sastava Zagrebačkog holdinga. U pitanju su, ponovimo to, najsiromašniji i najnemarniji građani Zagreba. Zagrebačkom holdingu potreban je novac jer je u dugovima do grla, a koji milijun više neće biti na odmet ni Marijanu Hanžekoviću.

Lupiga.Com 

Naslovna fotografija: aka.anarchokomunismus.org