POZIV NA PRIJAVU: Kreće akcija grupne nabave opreme i ugradnje solarnih elektrana

T.M.

16. srpnja 2023.

POZIV NA PRIJAVU: Kreće akcija grupne nabave opreme i ugradnje solarnih elektrana

Ukoliko razmišljate o ugradnji solarnih elektrana i nabavci potrebne opreme, a na području ste Grada Zagreba ili Zagrebačke županije, mogla bi vas zanimati ova vijest. Naime, Zelena energetska zadruga (ZEZ), koja je i voditelj servisa za podršku u realizaciji sunčanih elektrana nazvanog „Na sunčanoj strani“, pokrenula je postupak prijave za grupnu nabavu opreme i ugradnju mrežnih sustava. 

„Grupnom nabavom udružujemo se u nabavi opreme i usluga za solarne elektrane kako bismo postigli bolje uvjete i prednosti pri realizaciji solarnih elektrana, uključujući solarne elektrane za kućanstva, obrte, poduzeća ... Kroz grupnu nabavu zajednički pregovaramo s izvođačima sustava s ciljem ostvarivanja povoljnijih uvjeta za sve“, objašnjavaju iz Zelene energetske zadruge cilj poziva kojeg su objavili, a za koji prijave traju do 10. kolovoza u 23:59. Za sudjelovanje se mogu prijaviti svi zainteresirani na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije

PILOT PROJEKT: Kreće ugradnja solarnih elektrana na gradske nekretnine

Ova je zadruga s testiranjem funkcionalnosti i organizacijom prve grupne nabave počela još 2021. godine. Odmah se pokazalo, s dva kruga provedbe na zagrebačkom i slavonskobrodskom području, da je se radi o hvalevrijednoj ideji koja ima višestruke koristi. U zadruzi navode kako je dosadašnjim sudionicima ovaj sistem, osim boljih uvjeta nabave kod dobavljača i smanjenja troškova nabave, osigurao i bolju kvalitetu opreme, veću transparentnost procesa realizacije, kao i pouzdane instalatere nabavljene opreme.

„Grupnom nabavom eliminiraju se nekvalitetni i nepouzdani proizvodi, proizvodi niske efikasnosti, proizvodi neprovjerenih proizvođača, problem manjka robe na tržištu te preopterećenost instalatera koji u ljetnim mjesecima nemaju vremena za brze instalacije“, objašnjavaju u Zelenoj energetskoj zadruzi pozivajući sve zainteresirane da iskažu interes i sudjeluju u njihovoj grupnoj nabavi opreme i ugradnje solarnih elektrana.

Prijaviti se možete na ovom linku, a više informacija pronađite ovdje.

Inače, Zelena energetska zadruga osnovana je još 2013. godine u sklopu projekta “Razvoj energetskih zadruga u Hrvatskoj“ koji je provodio Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj. Kao svoju misiju ističu pomoganje građanima u razvoju, investiranju i korištenju obnovljivih izvora energije, sa željom postizanja stvarne promjene u razvoju energetike i uključivanja građana u proces energetske tranzicije. Građanima pomažu savjetima i podrškom na svakom koraku po pitanju ugradnje solarnih panela za obiteljsku kuću, kako se građani ne bi gubili u moru informacija. 

Solarna elektrana
Jedan od završenih projekata (FOTO: ZEZ)

Napominju kako su upravo solarni paneli na obiteljskoj kući najbolje ulaganje koje možete napraviti. Na internetskim stranicama servisa „Na sunčanoj strani“ možete i izračunati cijenu solarne elektrane za vašu kuću, unosnom osnovnih informacija o potrošnji struje i uvjetima obiteljske kuće. Uz pomoć „Solarnog kalkulatora“ saznajete ne samo koja bi bila cijena solarne elektrane i kolika snaga elektrane vam je potrebna, nego i kolike bi vam bile uštede s takvom investicijom i nakon koliko vremena bi vam se isplatilo takvo ulaganje. 

„Želimo omogućiti da građani sudjeluju u planiranju, odlučivanju, izgradnji i proizvodnji energije te da sudjeluju u podjeli dobiti. Kroz svoje djelovanje potičemo razvoj društvenog poduzetništva u energetici, utječemo na ravnopravnost društva i očuvanje okoliša. Mi razvijamo konkretna i održiva rješenja koja unaprjeđuju razvoj vaše lokalne zajednice“, kažu u ZEZ-u u čijem radu sudjeluju stručnjaci s iskustvom razvoja novih, inovativnih ekonomskih modela korištenja obnovljivih izvora energije.

Početkom godine osnovana je i Europska zadruga ZEZ Sunce koja za cilj ima povećanje proizvodnje obnovljive energije u Hrvatskoj projektima solarnih elektrana u vlasništvu građana, mikro i malih poduzeća te lokalnih zajednica. Prema planovima do 2026. godine ova zadruga namjerava realizirati krovne solarne elektrane ukupne snage od minimalno 2.000 kW.

„Vjerujemo kako je model građanske energije u kojem građani proizvode vlastitu energiju najbolji način da u Hrvatskoj povećamo korištenje obnovljive energije te osiguramo da naše lokalne zajednice budu energetski sigurnije i otpornije na društvene krize”, istaknuo je tada Mislav Kirac, upravitelj zadruge ZEZ Sunce i programski koordinator Zelene energetske zadruge.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Pixabay