BURA KAO MUZIKA ZA FOTOGRAFE: Jadranska četvrtinka

Franjo Tot

25. siječnja 2017.

BURA KAO MUZIKA ZA FOTOGRAFE: Jadranska četvrtinka

Bura, snijeg, kiša. Crveni alarm. "Sve raspoložive ekipe su na terenu...prekinute su trajektne linije s otocima ... ne pamti se ovakva hladnoća u zadnjih pedeset godina ... smrznute su vodovodne cijevi ..." Ovakve vijesti divna su muzika za sve fotografe koji su se zatekli početkom 2017. godine negdje na Jadranu. Bolje nije moglo. 

Pelješac
Divna muzika za sve fotografe (FOTO: Franjo Tot/Lupiga.Com)

Mi smo se zatekli na Pelješcu, u Trpnju, mjestu u kojem preko zime živi četiristotinjak ljudi. Nedirnuti ljepotom plesa orkanske bure i mora svi su se zabarikadirali i čekali da prođe to zlo. More i vjetar izvodili su svoju predstavu samo za nas. Privatna bura, na privatnoj plaži, privatne hladnoće i privatni snjegovi.

Kada se trajanje ekspoziciji na foto aparatu namjesti na tisućiti djelić sekunde sve je na fotografiji kao zamrznuto. U valu se mogu prebrojati sve kapljice koje su se razbile na kamenu, svaka je oštra, svaka je vidljiva. More izgleda hladno, jako i strašno, jače od kamena, kojeg kao da buši i razbija. Kako se povećava trajanje ekspozicije fotografije izgledaju kako ih i naše oko vidi. Stvarne su. Možemo povezati zvukove i pokrete.

Pelješac
Privatne hladnoće i privatni snjegovi (FOTO: Franjo Tot/Lupiga.Com)

„Četvrtinka“ ili jedna četvrtina sekunde je vrijeme u kojem se valovi mijenjaju, udaljavaju od onoga kako ih vidimo očima. Postaju gusta bijela čipka koja blago klizi po kamenu, ne udarajući u njega, nego kao da se stijena ogrne valovima.

Pelješac
 Gusta bijela čipka koja blago klizi po kamenu (FOTO: Franjo Tot/Lupiga.Com)

Život kao i valovi izgledaju drugačije kad se uspore. Pelješac, sada daleko od svih, „plovi“ na „četvrtinki“ dok ga nova turistička sezone ne ubrza.

Cijelu fotogaleriju pogledajte na ovom linku.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Lupiga.Com