RAZBIJENO 700 SPOMEN PLOČA: Divljaci teško devastirali Partizansko groblje u Mostaru

L.T.

15. lipnja 2022.

RAZBIJENO 700 SPOMEN PLOČA: Divljaci teško devastirali Partizansko groblje u Mostaru

Nepoznati počinitelji u Mostaru su ponovo divljački vandalizirali Partizansko groblje, spomenički kompleks autora Bogdana Bogdanovića, koji je posvećen mostarskim antifašističkim borcima iz Drugog svjetskog rata. Divljaci su razbili ili u boljem slučaju oštetili čak 700 spomen ploča, takozvanih kamenih cvjetova, na kojima su ispisana imena partizana i partizanki Mostara.


Razmjeri divljačkog pohoda (FOTO: Facebook)

Ovo spomen-groblje, inače, proglašeno je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Do sada je neprestano bilo meta vandala, u pravilu onih koji se diče ustaškom ideologijom. Na spomen groblju oni nerijetko iscrtavaju kukaste križeve i razbijaju elemente spomenika, ali razmjeri najnovijeg uništenja spomenika do sada nisu viđeni. Tako sustavno groblje nije uništavano niti u vrijeme rata. Kao ni mnogo puta do sada, policija nije uhvatila počinitelje.


Divljaci su u pravilu oni koji se diče ustaškom ideologijom (FOTO: Facebook)

Mostarsko groblje nerijetko je poprište divljaštva različite vrste. Podsjetimo, 2017. godine grupa maskiranih osoba na Partizanskom je groblju napala grupu ljudi koji su tamo željeli položiti cvijeće. Unatoč činjenici da je stalna meta divljaka, Partizanski spomenik nije "pokriven" video nadzorom, niti je čuvan na bilo koji drugi način.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Facebook