PRVI PUT U JAVNOSTI - AKCIJSKI PLAN ŽIVOG ZIDA: Tiskat ćemo toliko novca da će svima biti bolje!

Ivan Kegelj

27. siječnja 2015.

PRVI PUT U JAVNOSTI - AKCIJSKI PLAN ŽIVOG ZIDA: Tiskat ćemo toliko novca da će svima biti bolje!

Stranka Ivana Vilibora Sinčića i Ivana Pernara Živi zid u anketama javnog mnijenja po popularnosti je pretekla OraH Mirele Holy i trenutačno slovi za treću političku stranku po popularnosti u Hrvatskoj. Zanimljivo je pritom da Živi zid do sad uopće nije predstavio svoj program. Isti je, naime, još uvijek u izradi. Na ovom mjestu Lupiga vam predstavlja Akcijski plan Živog zida. Isti će biti okosnica programa političke stranke koja je popularnost stekla na sprječavanju deložacija i zagovoru takozvanog "nekreditnog uređenja". Pogledajte, dakle, po prvi put za što se sve zalažu Vilibor Sinčić, Ivan Pernar i njihovi istomišljenici, a koliko su njihovi planovi ostvarivi – o tome ćete razmisliti sami.

Kao prvu točku Akcijskog plana Živi zid je istaknuo "uspostavu monetarne suverenosti". Ona podrazumijeva "momentalnu obustavu deložacija" i "momentalnu blokadu računa građana".

- Cilj ovog najvažnijeg koraka je jednostavan: moć stvaranja novca vratiti društvu i oduzeti ga privatnim bankama te razbiti dužničko ropstvo i nelikvidnost, stoji u Akcijskom planu. Ovu točku Živi zid nakanio je realizirati "promjenom zakona o Hrvatskoj narodnoj banci" i "preuzimanjem kontrole nad stvaranjem novca".

- Nakon toga će HNB smjeti tiskati novac i njime financirati državu (proračun), napominje Živi zid. Govoreći o "nekreditnoj emisiji novca", Živi zid ističe da bi ona omogućila odbacivanje "dužničke doktrine", "uvođenje nekreditnih emisija novca", koji više "ne bi bio dug, nego dar".

- Nekreditni novac ulazi u sustav bez troška, dolazi do pada cijena jer nestaju troškovi raznih kredita u cijeni te se, konačno, smanjuje porezni pritisak, planira Živi zid. 

"Tiskat ćemo toliko novca da će ga svi imati" (FOTO: Lupiga.Com)

Druga točka Akcijskog plana "Sinčićeve i Pernarove organizacije" jest – otpis dugova. Cilj ovog koraka, navode, "oslobađanje je stanovništva od poreznog i kreditnog terora i bremena". Neodgovorne banke Živi zid bi, navodi se u Planu, "sankcionirao i učinio proizvodnju isplativom putem uspostave realnog tečaja kune". Pod ovom točkom stoji i plan za ukidanje valutne klauzule kod kredita.

- Svi krediti i obaveze obračunavaju se u kunama, rate kredita i dugovi građana postaju prvo značajno manji zbog drugog obračuna tečaja, a potom i višestruko manje kod devalvacije kune, napominje se. U opticaj bi se, ističe Živi zid, kroz projekte javnih radova, povećanje mirovina i plaća u javnom sektoru i posebnog fonda pustila veća količina novca što bi uzrokovalo postepeni pad vrijednosti kune. Pad kune, vjeruju, izazvao bi višestruku korist, među kojima je "konkurentnost izvoza" i "razbijanje kreditne krize u kratkom vremenu". Živi zid planira i preuzimanje banaka. Zbog ukidanja valutne klauzule, ističu, "destabilizirao bi se bankarski sustav te bi ga država sanirala ulazeći u vlasništvo i garantirajući pritom za štednje građana". U Akcijskom planu stoji i "zahtjev za otpis vanjskog duga Doktrinom nepravednog duga" po uzoru na Ekvador. 

Treća točka plana Živog zida govori o zapošljavanju. "Pernarovci" smatraju da "zbog ukidanja nerealnog tečaja kojime su dosadašnje vlade sufinancirale uvoz isti više neće biti profitabilan".

- Slijedom toga pokreće se domaća proizvodnja financirana od strane države. Zahvaljujući tome dolazi do masovnog zapošljavanja, navodi se u Planu. Što se "znanja i gospodarstva" tiče, Živi zid bi "dio novostvorenog novca uložio u razvoj znanosti, s naglaskom na projekte s kraćim trajanjem i praktičnom primjenom u poboljšanju standarda stanovništva". Turizam bi Živi zid "postupno pretvorio iz masovnog u održivi", a kod privatizacije bi se "protivio privatizaciji tvrtki od nacionalnog značaja kao što su Hrvatske šume, Hrvatske vode, INA, Hrvatska pošta, JANAF, Hrvatske željeznice, Hrvatske autoceste i drugo". Tvrtke koje nisu od javnog interesa bile bi privatizirane. 

Vilibor pod svjetlima reflektora (FOTO: Lupiga.Com)

Živi zid bi se pozabavio i poreznom i fiskalnom reformom, pri čemu bi bila uvedena dvojna stopa PDV-a: za uvozne proizvode stopa od 28 posto, a za domaće osam posto. Ova organizacija protivi se porezu na nekretnine, porezu na kapitalnu dobit i dividendu, a ukinula bi porez na nasljedstvo i od plaćanja poreza i paušala oslobodila male iznajmljivače smještaja u turizmu. Također, Živi zid planira prestanak financiranja vjerskih zajednica iz proračuna i reviziju ugovora s Vatikanom, a dijelom novca koji do sada isplaćivan Crkvi plaćala bi se obnova crkava kao spomenika kulture. Sve vjerske zajednice, smatraju u ŽZ, trebaju financirati njihovi članovi.

Jedna od važnijih točaka programa Živog zida je i lustracija, koja bi za cilj imala "kažnjavanje pojedinaca i organizacija koje su sudjelovale u otimačini, veleizdaji i osiromašivanju stanovništva Hrvatske te onemogućavanje istih u daljnjem činjenju štete i bježanju od pravde". Kod međunarodne politike ŽZ planira izlazak iz NATO pakta i Europske unije i proglašenje "trajne neutralnosti". Poništili bi pretvorbu i privatizaciju, donijeli novi Ustav s ciljem "usvajanja trajnih smjernica razvoja hrvatskog društva". Državu bi Živi zid teritorijalno reorganizirao, a broj saborskih zastupnika smanjio na stotinu. Tajnu službu ustrojio bi na način da djeluje po cijelom svijetu. Hrvatskim građanima i građankama planiraju dati besplatno liječenje, a probleme poljoprivrede rješavali bi, između ostalog, "legalizacijom industrijske i indijske konoplje".  

"Pravilno informiranje, pravilno obrazovanje!" (FOTO: Lupiga.Com)

Među brojnim točkama Plana izdvajamo još onu koja se tiče "obrazovanja, kulture i sporta". Živi zid planira besplatno obrazovanje i veća studentska prava, omogućavanje obrazovanja kod kuće, zabranu stalnih promjena udžbenika i naslova, kako bi se smanjili troškovi i pojednostavili procesi proizvodnje i nabave za roditelje. Djeca u školi učila bi o stvaranju novca.

- Mnoga gradiva u osnovnim i srednjim školama su nepotrebna, dok su teme poput prirode novca u potpunosti zanemarene, ističe se u dijelu Plana koji govori o obrazovanju.

Sport bi Živi zid također mijenjao kroz monetarnu reformu, ulaganjem većih količina novca "radi postizanja što boljih društvenih (socijalizacija, utjecaj na zdravlje, povećanje kvalitete života) i ekonomskih (stvaranje dodatnog tržišta proizvoda i usluga, sportske industrije, graditeljstva, sportskih objekata, razvoj turizma) učinaka".

O zaštiti svog "nekreditnog uređenja" društva Živi zid piše ovako: "Moramo uspostaviti uređenje u kojem moral dolazi ispred profita i u kojem se ne smiju uništavati i minimalizirati ljudski životi i sreća kako bi se maksimalizirao profit." To bi učinili "pravilnim informiranjem koje će onemogućiti manipulacije stanovništvom" te "pravilnim obrazovanjem i učenjem o prirodi novca, čime bi onemogućili indoktrinaciju." 

- Najbolja obrana (nekreditnog društva, op.a.) jeste svijest stanovništva koju stalno treba održavati. Potrebno je naći mehanizme kojima će se ograničiti politička, ekonomska, vojna i svaka druga moć pojedinca ili pravne osobe, jer u društvu dominacije moćnih nema pravde i demokracije, zaključuje u svom Akcijskom planu Živi zid. 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Lupiga.Com