VJERODOSTOJNI SIMPATIZERI: Zdenko Duka o napadu na skupu HDZ-a

Ivor Fuka/Ivan Kegelj

11. rujna 2016.

VJERODOSTOJNI SIMPATIZERI: Zdenko Duka o napadu na skupu HDZ-a

U sjeni finala predizborne kampanje i izborne šutnje, javnosti je promakao događaj koji se odigrao u četvrtak navečer u središtu Zagreba, a čiji su vinovnici simpatizeri „reformirane“ Hrvatske demokratske zajednice. U HDZ-u su taj završni predizborni skup nazvali „velebnim“, očito ne mareći za ono što se događalo samo nekoliko metara od pozornice gdje je napadnut Zdenko Duka, novinar Novog lista i bivši predsjednik Hrvatskog novinarskog društva, koji je s Cvjetnog trga za Novi list izvještavao sa skupa.

Sve je počelo, kako kaže Duka, kada ga je u publici prepoznala starija gospođa i upitala ga što on radi na skupu HDZ-a.

„Došao sam na Cvjetni trg kao izvjestitelj Novog lista, a nakon uvodnog obraćanja te gospođe, svako malo prilazile bi mi nepoznate osobe i govorile mi razne stvari, sprječavajući me da obavljam posao zbog kojeg sam došao“, objašnjava nam Duka, otkrivajući kako su mu HDZ-ovi simpatizeri govorili da je neprijatelj Hrvatske, da je špijun koji radi protiv ove zemlje, da mu nije ovo SDP i neka ide s Cvjetnog. U jednom trenutku je, kaže, petnaestak osoba iza njegovih leđa počelo prozivati njegovo ime i prezime, a pri tome su neko vrijeme brojni ljudi prilazili vrlo blizu snimajući ga mobitelima i govoreći mu koješta. U svemu je sudjelovalo više desetaka osoba.

HDZ Cvjetni trg
HDZ-ov skup tijekom kojeg se dogodio napad na novinara (FOTO: Hina)

„Nisam reagirao na sve to, ali nezgodno je jer ti se najviše toga događa iza leđa i ne znaš hoće li verbalni napadi možda prerasti i u fizičke“, kaže Duka koji je potom vidjevši da maltretiranje neće prestati otišao do same pozornice i javio se na skupu angažiranim zaštitarima. No, zaštitari su slegli ramenima objašnjavajući da oni štite samo pozornicu i ljude na njoj, a da njemu ne mogu pomoći.

„Taj je razgovor čuo i meni samo iz viđenja poznati muškarac, očito član HDZ-a, koji je sjedio u invalidskim kolicima u ograđenom dijelu ispred pozornice. On me prepoznao te mi prišao, rukovao se sa mnom i rekao mi 'ja ću vas zaštitit' i nakon toga su verbalni napadi prestali“, prepričao nam je nemile događaje Duka, koji je izvještavati sa skupa HDZ-a otišao nakon što je njegov kolega koji inače prati HDZ bio spriječen.

Povodom ovog verbalnog napada reagiralo je i Hrvatsko novinarsko društvo.

„Osuđujemo vrijeđanje novinara Zdenka Duke na predizbornom skupu HDZ-a kao i vrijeđanje i svaki verbalni napad na novinare koji rade svoj posao. Organizatore političkih i drugih javnih skupova podsjećamo da su po zakonu dužni održavati red i mir na skupovima te upozoravamo da će oni biti odgovorni ukoliko se verbalno nasilje prema novinarima pretvori u fizičko“, reagirali su iz HND-a.

Zdenko Duka
"Nezgodno je jer ti se najviše toga događa iza leđa i ne znaš hoće li verbalni napadi možda prerasti i u fizičke" (FOTO: Lupiga.Com)

Nažalost, ovo nije bio i jedini napad na novinare tijekom predizborne kampanje. HND je reagirao i nakon što je Milan Bandić nedavno prostački napao voditeljicu RTL televizije, a ovog vikenda osudio je i napade na novinara Tomislava Krasneca u režiji SDP-ovog Damira Tomića.

Krasneca je Tomić, inače SDP-ov kandidat u IV. izbornoj jedinici, napao putem Twittera, među ostalim optuživši ga da piše u korist HDZ-a, koji će mu i platiti. Reagiralo je Etičko povjerenstvo koje je ponašanje SDP-ovca ocijenilo kao vrijeđanje i iznošenje insinuacija što predstavlja kršenje Etičkog izbornog kodeksa.

„Hrvatsko novinarsko društvo osuđuje napad SDP-ovog izbornog kandidata na kolegu Krasneca i pozdravlja odluku Etičkog izbornog povjerenstva. Pozivamo još jednom sve novinare na temeljitu provjeru izjava političara, kako u vrijeme izbora tako i nakon njih, te na prijavu svih vrsta napada koje doživljavaju obavljajući svoj posao“, reagirali su iz HND-a. 

Zanimljivo je i kako je Duka osim izvještaja s predizbornog skupa HDZ-a objavio i kratak okvir uz tekst u kojem je napisao kako je tijekom izvještavanja bio vrijeđan i sprječavan u obavljanju svog posla, ali uredništvo Novog lista taj okvir u novinama nije objavilo, namjerno prešutjevši što se događalo njihovom novinaru tijekom zadatka. Okvir je objavljen tek dan kasnije na portalu Novog lista. Vrijedi primijetiti i kako je tijekom cijele predizborne kampanje riječki dnevni list svojom uredničkom politikom jasno stao na stranu političke opcije čiji su simpatizeri, paradoksalno je, napali njihovog novinara.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Hina