BORBA SE NASTAVLJA: „Parazitiraju na postojećoj infrastrukturi, u interesu privatnog profita, a ne zajednice“

I.F.

18. rujna 2020.

BORBA SE NASTAVLJA: „Parazitiraju na postojećoj infrastrukturi, u interesu privatnog profita, a ne zajednice“

Mjesec i pol dana građanska inicijativa „Knežija brani park“ skupljala je potpise, kako bi pokušala zaustaviti gradnju goleme osmerokatnice koja je planirana na zelenoj površini ovog zagrebačkog kvarta. I skupili su ukupno 4.216 potpisa. Od toga je, posebno su naglasili u ovoj inicijativi, 2.681 potpis stanovnika Knežije, što je više od četvrtine prijavljenih stanara naselja, dok su ostale potpise dali Zagrepčani koji nemaju prebivalište u ovom kvartu. Svojim potpisima građani zahtijevaju poništavanje ranije izdane lokacijske dozvole za zgradu u Ulici Davorina Bazjanca, tik preko puta osnovne škole.

KAFKIJANSKI SLUČAJ NA KNEŽIJI: Još jedna borba za javni prostor

„Prikupljen broj potpisa je respektabilan i pokazuje jasno protivljenje stanovnika i stanovnica Knežije planiranoj izgradnji. Građani grada Zagreba i građani Knežije rekli su odlučno 'ne' izgradnji zgrade na mjestu parka“, poručila je Valentina Knežević iz inicijative „Knežija brani park“ na jučerašnjoj konferenciji za medije održanoj na spornoj lokaciji planirane gradnje.

Valentina Knežević
"Zaustavite ovaj suludi čin gradnje" - Valentina Knežević (FOTO: HINA/Lana Slivar Dominić)

Knežević je pojasnila kako će potpise urudžbirati u Ured gradonačelnika Zagreba, ali i u Ministarstvo graditeljstva te apelirala na nadležna tijela da poslušaju glas građana i zaustave ovaj „suludi čin“ gradnje ogromne zgrade na mjestu parka. 

Na konferenciji je naglašeno kako ove zahtjeve podržavaju brojne strukovne udruge, kao što su Društvo arhitekata Zagreba, Hrvatska komora arhitekata, Udruga hrvatskih urbanista, Hrvatsko društva krajobraznih arhitekata i Udruženje hrvatskih arhitekata. Upravo iz ovog posljednjeg na Knežiju je stigla i Tamara Bjažić Klarin koja je istaknula da je Knežija, pa i lokacija planirane gradnje, vrlo vrijedan primjer urbanizma šezdesetih godina prošlog stoljeća koji je omogućavao visoku kvalitetu stanovanja

„Izgradnjom stambene zgrade na ovoj lokaciji, osim što bi naselje ostalo bez jedne lijepe i vrijedne parkovne površine, narušila bi se i kvaliteta stanovanja u okolnim zgradama”, kaže Bjažić Klarin, koja smatra da se radi o daleko širem problemu, što pokazuju razne slične inicijative koje su građani bili prisiljeni pokrenuti u brojnim zagrebačkim kvartovima, poput Savice, Sigeta ili Borovja. Svaka od tih inicijativa, napominje, branila je javne površine koje su u funkciji naselja i čine dodanu vrijednost života u njima, a na kojima se planirala gradnja objekata koji ni sadržajem ni gabaritima ne odgovaraju tim prostorima. 

Tamara Bjažić Klarin
"Ovo je daleko piri problem" - Tamara Bjažić Klarin (FOTO: HINA/Lana Slivar Dominić)

„Riječ je o eklatantnom primjeru parazitiranja na postojećoj infrastrukturi i gradnji objekata koji su isključivo u interesu privatnog profita, a ne zajednice, tako da Udruženje hrvatskih arhitekata apsolutno podržava ovu inicijativu”, tvrdi Bjažić Klarin. Radi se o fenomenu koji je za Lupigu nedavno analizirao Nikša Božić u velikom i vrijednom tekstu „KAFKIJANSKI SLUČAJ NA KNEŽIJI: Još jedna borba za javni prostor“.

Nekoliko važnih riječi rekla je i članica Vijeća mjesnog odbora Knežija, Larisa Petrić, ponajviše o gradskoj upravi koja ignorira predstavnička tijela mjesne samouprave. 

„Vijeće mjesnog odbora na svojoj je sjednici donijelo zaključak kojim se protivi gradnji dok ne dobije relevantnu dokumentaciju o tome što se na ovom prostoru planira graditi. Grad Zagreb, odnosno nadležni uredi, ni na koji način nisu odgovorili na taj zaključak Vijeća. Činjenica da Gradska uprava potpuno ignorira predstavnička tijela građana govori o tome kakvu Gradsku upravu imamo i očito je da se ona mora mijenjati”, rekla je Larisa Petrić te objasnila kako su stanovnici Knežije sasvim slučajno saznali da je lokacijska dozvola već izdana i jedva uspjeli predati žalbu u propisanom roku. Podsjetila je kako je ta je žalba odbijena s argumentom da stanari nisu stranka u postupku, zbog čega su se građani Knežije žalili Ministarstvu graditeljstva, a na odgovor ministarstva još uvijek se čeka. Ukoliko će ta odluka biti negativna po građane, odnosno ukoliko ministarstvo ne prizna stanare kao stranku u postupku, Petrić najavljuje podnošenje tužbe Upravnom sudu. 

Larisa Petrić
"Činjenica da Gradska uprava potpuno ignorira predstavnička tijela građana govori o tome kakvu Gradsku upravu imamo i očito je da se ona mora mijenjati" - Larisa Petrić (FOTO: HINA/Lana Slivar Dominić)

Na tiskovnoj konferenciji istaknuto je i kako dozvola za gradnju nije u skladu s Generalnim urbanističkim planom s obzirom da ne čuva postojeće uređene parkovne površine i narušava koncepciju urbanističkog rješenja po kojoj je Knežija izgrađena. Naime, prema Provedbenom urbanističkom planu taj dio kvarta je dovršen. Na koncu su se iz inicijative upitali u čijem je interesu radio Grad Zagreb kada je dijelove gradskog zemljišta dao investitoru bez ikakvih konzultacija s građanima te su poručili da stanovnici Knežije ne odustaju od svog javnog prostora. 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: HINA/Lana Slivar Dominić