A ŠTO S NOGOMETAŠIMA: Ukoliko su USKOK-ove tvrdnje točne, može li Luka Modrić i dalje igrati za reprezentaciju

Ante Radić

8. srpnja 2015.

A ŠTO S NOGOMETAŠIMA: Ukoliko su USKOK-ove tvrdnje točne, može li Luka Modrić i dalje igrati za reprezentaciju

U Dinamu su u zadnjih desetak godina često s ponosom isticali da sav novac dobiven prodajom igrača ostaje u klubu. Taj važan iskorak dogodio se 2003. godine, kad je Izvršni odbor Dinama donio odluku da transferirani nogometaši više neće sudjelovati u raspodjeli odštete. Ranije je igračima pripadao značajan postotak novca koji bi za njih uplatio neki inozemni klub, a to je za Dinamo predstavljalo ozbiljan manjak u blagajni. Bila je to posljedica činjenice da je Dinamo bio financijski nestabilan, pa igrači nisu imali velike plaće nego im je temeljem ugovora jamčen određeni dio buduće odštete. Tako je Dinamo osiguravao dolazak kvalitetnih nogometaša iz hrvatskih klubova, drukčije se jednostavno nije moglo poslovati.

No, nakon spomenute odluke, Dinamo se počeo bitno razlikovati od Hajduka, u kojem su igrači uvijek imali pravo na komad odštete. Navijačima Dinama lijepo je zvučalo kad bi čuli da cjelokupni iznos koji bi, primjerice, iz Tottenhama i Lyona stigao za Luku Modrića i Dejana Lovrena, a radilo se o desetak i više milijuna eura, završava u klubu. Smatralo se to jednom od većih zasluga Zdravka Mamića, koji je, mora mu se priznati, Dinamo učinio razmjerno bogatim i natjecateljski uspješnim klubom. Javnost se zgražala zbog lihvarskih građanskih ugovora što ih je on sklapao s brojnim igračima, obvezujući ih da mu, zato što je osobno ulagao u njih, do kraja karijere isplaćuju ogromne novčane sume. Ali, sustav transfera u Dinamu nikad nije problematiziran, jer za to nije bilo razloga.

Uhićenje Zdravko Mamić
Mamić s lisičinama na rukama (FOTO: FAH)

Stoga šokantno djeluje kaznena prijava podnijeta ovih dana protiv Zdravka i Zorana Mamića te Damira Vrbanovića. Nije, dakle, još riječ niti o optužnici, a kamoli pravomoćnoj presudi, no ako se u njoj iznijete sumnje pokažu osnovanima jasno je da će to u potpunosti izmijeniti sliku o Mamićevom modelu upravljanja Dinamom, ali o nekim dosad neupitnim igračkim veličinama.

USKOK, naime, tvrdi da su Modrić i Lovren, doduše, pri odlasku u inozemstvo potpisivali da prema Dinamu ne potražuju nikakav novac i slijedom toga odštete od Tottenhama i Lyona sjedale su na klupski račun. Međutim, naknadno, u Modrićevom slučaju čak tri godine nakon prelaska u Tottenham, Dinamo se iznenadno odlučio odreći 50 posto novca dobivenog od transfera te dvojice i prepustiti im 81 odnosno 25 milijuna kuna?! Već je i to dovoljno da izazove silan bijes navijača. Ako je USKOK točno utvrdio činjenično stanje, ispada da je uprava Dinama na čelu sa Zdravkom Mamićem godinama lagala da od kupoprodajnih odšteta jedinu korist ima klub. Ni za koga od ljudi koji participiraju u vođenju Dinamo, nakon ovog više nema mjesta u Maksimiru. Neovisno o motivima uplaćivanja polovice odštete Modriću i Lovrenu.

Ali, ova priča ima nastavak koji je iznimno neugodan i za igrače, naročito za Modrića koji je izgradio sjajan status u hrvatskom i svjetskom nogometu. Uz njegovo se ime nije vezivalo ništa loše, Modrić je uvijek slovio kao pošten i skroman momak. Međutim, USKOK navodi da je on 81 milijun kuna, što mu ih je uplatio Dinamo, u cijelosti predao Mamićima. Bila je to svojevrsna Modrićeva darovnica i možemo tek nagađati zašto je on to učinio. Jedno je od mogućih objašnjenja da je Modrić privatne obveze što ih je imao prema Zdravku Mamiću, zapravo ovakvim financijskim aranžmanom, znajući da se 2008. godine složio da nema pravo na odštetu, pristao podmiriti Dinamovim novcem.

Luka Modrić
Modrić je uvijek slovio kao pošten i skroman momak i stoga je razočaravajuća spoznaja u što se, prema USKOK-ovim tvrdnjama,  upustio s Mamićima (FOTO: FAH)

Što god bilo u pozadini, ako je kaznena prijava utemeljena onda nema dvojbe da je Modrić pomagač u počinjenju kaznenog djela. Teze da se na ovaj način posluje u nogometu širom svijeta, sasvim su promašene. Ovakva novčana transakcija nipošto ne može biti legalna, a Modrić je u njoj svjesno sudjelovao. A s obzirom da najbolji hrvatski nogometaš nije među okrivljenicima, to bi moglo sugerirati da je Modrić možda - pokajnik.

Zaista je razočaravajuća spoznaja u što se on upustio s Mamićima. Možda je i njemu sada jasno što je napravio, možda se zato skriva od hrvatske javnosti umjesto da ponudi odgovore na niz pitanja. Recimo na ono može li Modrić uopće i dalje igrati za nogometnu reprezentaciju. Ako je dres s hrvatskim grbom svetinja, kako ga percipiraju igrači i većina navijača, razložno je zapitati se može li ga nositi i netko tko je Mamiću pomagao u kriminalnom bogaćenju, ako USKOK ima dokaze da je baš tako bilo.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: FAH