SLIJEDI NAPLATA ZRAKA?: Makedonija zabranila svojim građanima šetnje kroz šume, kazne od 1.500 do 2.000 eura

Sonja Stojadinović

10. srpnja 2016.

SLIJEDI NAPLATA ZRAKA?: Makedonija zabranila svojim građanima šetnje kroz šume, kazne od 1.500 do 2.000 eura

Makedonske vlasti odlučile su ovog ljeta Makedonce zadržati u kućama, koliko god je to moguće, a valjda kako bi građani bili sigurniji i zaštićeniji. Ministarstvo za poljoprivredu, vodu i šumarstvo donijelo je odluku o zabrani kretanja građana kroz šume, i to u periodu od 15. srpnja do 15. kolovoza ove godine, ali „samo“ od 7 do 17 sati. Ova zabrana odnosi se na sve makedonske državljane, osim na uposlenike javnog poduzeća Makedonske šume

Iznimka kada je kretanje šumom građanima ipak dozvoljeno slučajevi su organiziranih turističkih grupa, uz obaveznu pratnju zaposlenih u spomenutom javnom poduzeću. Predviđena kazna za nepoštivanje ove odluke je nevjerojatnih 1.500 do 2.000 eura. Obrazloženje za nevjerojatnu zabranu resorno ministarstvo je pronašlo u visokim temperaturama i opasnosti od požara, ali i u navici zemljoradnika da pale ostatke raslinja i time nehotice izazivaju požare.

Ministarstvo i Makedonske šume zaboravili su objasniti kako će regulirati problem planinara koji svakog vikenda imaju rekreacijske ture po planinama, a da na govorimo o onima koji se za osvajanje svjetskih vrhova pripremaju na visokim makedonskim planinama. Zaboravili su reći i kako bi spriječili eventualno širenje požara ako ga netko odluči podmetnuti između 17 i 7 sati kada je dozvoljena šetnja kroz šume.

Šumski hlad
Makedonci ovo ljeto imaju zaboraviti na šumski hlad (FOTO: Pixabay)

Na reakcije građana povodom ove zabranu nije trebalo dugo čekati - zgražanje i inat, kod brojnih Makedonaca koji tvrde kako neće poštivati odluku makedonskih vlasti, jer šetnje po prirodi jedna su od rijetkih vrsta rekreacije koja je u Makedoniji, još uvijek, besplatna i na taj način pristupačna siromašnim građanima, pogotovo u doba ljetnjih mjeseci kada građani spas od nesnosnih vrućina potraže upravo u prirodi. Mnogi se sada pitaju hoće li vlada u sljedećem koraku početi naplaćivati i zrak koji ovdje dišemo

Na ovom mjestu vrijedi spomenuti i kako su zaposleni u „šumskoj policiji“ prošle godine bili umiješani u nekoliko slučajeva kaznenih djela, odnosno krađe šume, što je unosna rabota, s obzirom da je drvo jedno od najkorištenijih resursa za grijanje tijekom ne baš toplih makedonskih zima. Prodajna sezona drva za ogrjev počinje već u lipnju i traje do sredine rujna, a službena prodaja je pod kontrolom Makedonskih šuma. Prošle godine dogodila se i velika nestašica kvalitetnog drva za ogrjev, kada se ispostavilo da su zaposleni u ovom poduzeću umiješani u aferu masovne prodaje drva u Grčku. Makedonski građani na koncu su bili prinuđeni kupovati nekvalitetno drvo po visokim cijenama.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Pixabay