VLAK BEZ VOZNOG REDA: Izložba o stradanju željezničara u Drugom svjetskom ratu

A.B.

15. studenog 2016.

VLAK BEZ VOZNOG REDA: Izložba o stradanju željezničara u Drugom svjetskom ratu

U jednom od neobičnijih i manje poznatih izložbenih prostora u Zagrebu - poštanskom vagonu na peronu 6 iza zgrade centralne pošte na zagrebačkom Glavnom kolodvoru - ovih dana možete pogledati skromnu, ali temeljito odrađenu i iznimno važnu izložbu o uzrocima i okolnostima stradanja najmanje 150 željezničara pod ustaškim režimom u Drugom svjetskom ratu, ali i istaknutoj ulozi ovih radnika u pokretu otpora.

Popis željezničara koji su odvedeni u logor (FOTO: Lupiga.Com)

Izložba je posvećena u prvom redu radnicima Željeznica koji su prošli ustaške logore u Jasenovcu i Staroj Gradiški, nezamjenjivom dijelu "efikasnog aparata", s ciljem uništenja Srba, Židova, Roma i političkih protivnika, pogotovo antifašistički orijentiranih Hrvata i muslimana, ali donosi i informacije o otporu željeznica, samom režimu te jednom drugom muzeju, koji je ugašen 1992. godine - Muzeju rada i borbe, koji je bio dijelom Tvornice željezničkih vozila Janko Gredelj, nekadašnje Radionice Zagreb Hrvatskih državnih željeznica. 

Među izlošcima nalazi i odluka o obustavi isplate plaća željezničarima koji su upućeni u logor, kao i njihov poimenični popis, koji uključuje i otpuštene službenike. Tu je i izvještaj Ravnateljstva državnih željeznica upućen Ministarstvu prometa i javnih radova vezano za uhićenja radnika, te molba glavara Željezničke radionice upućena tom Ministarstvu. 


Fotografije željezničara izvješene u muzeju (FOTO: Lupiga.Com)

Na izložbi se može sazvati više i o samom Jasenovcu, koji je usprkos prvom spomenu davne 1334. godine, za vrijeme i nakon Drugog svjetskog rata postao sinonim za ustaško mučilište i gubilište nepodobnih građana na teritoriju NDH upravo zbog najvećeg kompleksa logorâ smrti smještenih na njegovom području. 

Kada zatvori vrata u Zagrebu, 18. studenog, izložba se seli u Jasenovac, točnije u Obrazovni centar Javne ustanove spomen područja Jasenovac. Ondje će biti otvorena nešto dulje - od 28. studenog do 22. travnja 2017. godine, kada se obilježava 72. godine od proboja logoraša i prestanak gotovo četverogodišnjeg rada tog koncentracijskog logora.

Đorđe Mihovilović i Tamara Štefanec osmislili su cijelu izložbu (FOTO: Lupiga.Com)

Autori izložbe su Đorđe Mihovilović i Tamara Štefanac, grafički ju je pripremio Mario Šimunković, a lekturu potpisuje Helena Šantić

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Lupiga.Com