SLUČAJ DIP: Hoće li nakon ovoga biti gore ili užasnije?

Nataša Škaričić

2. srpnja 2020.

SLUČAJ DIP: Hoće li nakon ovoga biti gore ili užasnije?

Nebulozne upute Državnog izbornog povjerenstva (DIP) da zaraženi koronavirusom ne mogu glasati na parlamentarnim izborima, dok se onima koji imaju simptome respiratorne bolesti preporuča da se jave liječniku, zasad nadmašuju sve što je u ovoj državi napravljeno na suzbijanju ili širenju Covida-19. 

Kao što znamo, strastveno se radilo i na jednome i na drugome, ovisno o tome jesu li taj tren HDZ-u prioritet bili ljudski životi, ekonomija, turizam ili izbori, a prioriteti su se mijenjali neuhvatljivom brzinom i logikom. Nakon toliko mjeseci kaosa, nikoga ne bi zbunilo kad bi se legalno ukrcao u tramvaj bez maske, a već na idućoj stanici zbog toga bio legalno priveden u policijsku stanicu. Je li to realna mogućnost, ostaje da se vidi i strahuje. 

Što se DIP-a tiče, oni su na svojim stranicama 29. lipnja postavili upute izrađene u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo (HZJZ), koje su u prvoj verziji izgledale ovako:

„Preporučuje se biračima da u jutarnjim satima izmjere tjelesnu temperaturu. Ako je u jutarnjim satima tjelesna temperatura viša od 37,2 °C i/ili ako birači imaju respiratorne simptome ili druge simptome karakteristične za SARS-CoV-2 (COVID-19), trebaju se javiti telefonom nadležnom liječniku i ne smiju pristupiti biračkom mjestu, niti kontaktirati gradsko/općinsko izborno povjerenstvo ili birački odbor radi glasanja kod kuće, jednako kao i birači koji su zaraženi sa SARS-CoV-2 (COVID-19).“

DIP
Iz odgovora DIP-a proizlazi ovo - točno je da djelujemo protuzakonito, ali se nadamo da to nitko neće dovesti u pitanje (FOTO: HINA/Damir Senčar)

Nakon što su GONG, profesor ustavnog prava Branko Smerdel i profesorica Sanja Barić reagirali, pri čemu je Smerdel ovo proglasio potpunom idiotarijom, uslijedio je ovakav odgovor DIP-a: „Točno je da nema propisa koji brani glasanje zaraženim osobama, no opće mjere zaštite zdravlja i zdrav razum nalažu svakom tko boluje od bilo koje zarazne bolesti da ne ugrožava zdravlje drugih ljudi pa i kada se radi o ostvarivanju biračkog prava. Razmatrajući navedenu situaciju, Državno izborno povjerenstvo je uzelo u obzir i odredbe Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, kao i odredbe Kaznenog zakona, Glava XIX, Kaznena djela protiv zdravlja ljudi. Nadamo se da osobe kojima je dijagnosticirana zarazna bolest dijele stav Državnog izbornog povjerenstva i da neće zbog toga dovoditi u pitanje zdravlje drugih osoba, što je također pravo zajamčeno Ustavom Republike Hrvatske.“

Preformulirano: točno je da djelujemo protuzakonito, ali se nadamo da to nitko neće dovesti u pitanje. Točno je i da smo zaraženima zabranili pristup izborima, ali se nadamo da će oni to shvatiti kao izraz slobodne volje. 

Konačno, nakon pritiska stručnjaka, medija i Peđe Grbina iz SDP-a, DIP je najavio promjenu u uputama i 1. srpnja ih izmijenio na način da se osobama koje imaju simptome respiratorne zaraze preporuča da napuste biračko mjesto i jave se liječniku. Zaraženima koronavirusom DIP i dalje brani temeljno pravo glasanja na izborima. 

Pet dana prije izbora, dakle, pred očima nam se otvara ustavna rupa takvih dimenzija, da skok u nju može značiti skok u bezdan. Malo kome u svijetu je palo na pamet da organizira izbore usred pandemije, a nikada nikome nije palo na pamet da zaraženim ljudima, niti bilo kome drugome, suspendira pravo na glasanje. U sadašnjim hrvatskim „novonormalnim“ okolnostima, koje podrazumijevaju gotovo potpuno oslobađanje od biomedicinske stege, takva odluka ne može biti opravdana člankom 16. Ustava RH koji kaže da zaštita zdravlja može biti razlog za ograničenje građanskih i ljudskih prava i sloboda. Kako su DIP-ovci nasjeli na preporuke ustavnopravno nepismenih službi HZJZ-a i na tome ustrajali, to nitko nikada neće moći objasniti, tim više što HZJZ uopće nema ovlasti da predloži suspenziju ili ograničenje bilo kojeg ljudskog prava za vrijeme epidemije.

Ustav RH
"Knjižurina" koja DIP-u nije osobito važna (FOTO: Lupiga.Com)

Takvu ideju može testirati jedino ministar zdravstva, koji se muva po terenu i liječnicima prepušta političke odluke za koje nisu kvalificirani i nemaju ovlasti da ih donose. S druge strane, suci Vrhovnog suda upućuju birače s respiratornim smetnjama ili drugim simptomima tipičnim za Covid-19 da se jave nadležnom liječniku, i to u nedjelju, pošto na sucima nije da upućuju ljude na pregled, pa tako ni da znaju da nadležni liječnici u nedjelju ne rade. Od svega toga najstrašnije je priznanje da nema propisa koji brani glasanje zaraženim osobama, ali će najviši dužnosnici sudbene vlasti u Hrvatskoj to ipak napraviti nakon što su im epidemiolozi „hakirali“ pravničke mozgove. 

Kakvu to moć imaju liječnici nad ustavnopravnim poretkom? Ima li, s druge strane, ustavnopravni poredak ikakvu moć nad liječnicima? Je li važnije pravo bolesnih da biraju, ili pravo još bolesnijih da budu izabrani i rade ovakve svinjarije preko institucija koje su stvorili? Čije je pravo bolji medij za širenje bolesti? Hoće li se ustavni suci oglasiti o ovim pitanjima ili će u nedjelju pregledavati ljude? Hoće li nam nakon njihove odluke biti gore ili užasnije? 

Takve stvari, eto, mogu padati na pamet ljudima koji ne poštuju institucije. Ako su k tome fanatični desničari, glasat će za budućnost u kojoj Miroslav Škoro odlučuje o sastavu Ustavnog suda. 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: HNA/EPA/Jesus Diges

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Korak dalje: Izazovi europske Hrvatske"