SLUŽBENO JE - JOJ MEDIA NAMJERAVA OTPUŠTATI: Redakcija Glasa Istre na streljani. Neka se pripremi Novi list

P.V.

16. studenog 2016.

SLUŽBENO JE - JOJ MEDIA NAMJERAVA OTPUŠTATI: Redakcija Glasa Istre na streljani. Neka se pripremi Novi list

Redakciji Glasa Istre stigla je odluka Uprave o namjeri otkazivanja ugovora o radu za 13 radnika i radnica, najvećim djelom novinara i novinarki. Potpisao ju je 27. listopada predsjednik uprave novog vlasnika, Richard Flimel, koji je tog dana boravio u Puli. Ova namjera osobno je uručena samo jednom radniku, sindikalnom povjereniku i povjereniku Radničkog vijeća u Glasu Istre. Ostalima će, rečeno je iz tajništva, namjera o otkazu biti uručena poštom. Glavni urednik Glasa Istre o svemu se najavio očitovati tek sutra.

Ovakav potez uprave dugo se očekivao. Već neko vrijeme govori se i da će otkazi uslijediti i u Novom listu, koji je također u vlasništvu grupacije JOJ media, ali o tome još uvijek nema pouzdanih informacija. 

Sindikat Glasa Istre zahtijevao je od Uprave prije svega mogućnost ispravka netočnih podataka temeljem kojih je sastavljena lista. Na ovo su upozoravali brojni navedeni na listi onih kojima prijeti otkaz, a koje je sindikalni povjerenik telefonski obavijestio o odluci koja im stiže poštom. 

Sindikat će se, u suradnji sa sindikatom Novog lista, Zadarskog lista i Sindikata novinara Hrvatske, negativno očitovati na otkaze, a isto će učiniti i Radničko vijeće kao prvi korak u sudskom osporavanju odluke o otkazu. Rokovi su kratki i odluku o pokretanju tužbe treba donijeti u roku od 15 dana od primitka odluke.

Jedna od prvih odluka nove uprave slovačke JOJ Media House kompanije, nakon odluke o preuzimanju Novog lista, Glasa Istre i Zadarskog lista, bila je preseljenje redakcije Glasa Istre s atraktivne lokacije na adresi Riva 10 u naselje Monvidal. Poznata je to praksa ne samo u Hrvatskoj već i u susjednoj Srbiji gdje su se lokalni mediji kupovali kako bi se iskoristile njihove nekretnine i odbacilo što ne treba.

Kuda ide daljnji razvoj Glasa Istre, Zadarskog lista, pa i Novog lista kao nacionalnog dnevnika, iz ovakvih odluka teško je drugačije iščitati. Prilikom objave o preuzimanju "tih renomiranih medijskih kuća u Hrvatskoj, od kojih se s pravom očekuje da i dalje budu vodeći regionalni mediji", a kako ih je u travnju ove godine opisivao Flimel, ništa o detaljima planiranog ulaganja niti što je kod preuzimanja dogovoreno ni radnici ni javnost nisu do danas imali prilike čuti.

prosvjed_novinariHND je tražio da se ispita vlasnička struktura JOJ Medije čiji je pokušaj preuzimanja slovenskog Dela ta susjedna država ocijenila kao neprijateljski (FOTO: Lupiga.Com)

Što se tiče grupacije JOJ Media - novog igrača na hrvatskom medijskom tržištu - podsjetimo da je Hrvatsko novinarsko društvo nedavno zatražilo od saborskog Odbora za medije da detaljno ispita njezinu vlasničku strukturu, budući da bez toga nije moguće utvrditi ni eventualnu koncentraciju nakladnika. To, međutim, nije spriječilo Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja da ljetos izda i posljednje rješenje na putu preuzimanja medija koje je njihov bivši vlasnik, Albert Faggian, temeljito upropastio podizanjem kredita koje nije mogao vraćati. HND je tom prilikom upozorio i na slučaj u Sloveniji gdje je JOJ Media neuspješno pokušala kupiti najvažniji slovenski dnevni list Delo, ali taj pokušaj preuzimanja država je okarakterizirala kao neprijateljski. 

O povezanosti JOJ Media Housea s investicijskim fondom J&T pisao je tjednik Novosti, a novi predsjednik uprave tvrtke Richard Flimel tvrdi da te informacije nisu istinite. J&T grupacija, naime, na različite je načine povezana s tvrtkama koje su 2011. godine kupovale dionice Ine s ciljem neprijateljskog preuzimanja od MOL-a. Ona je i većinski vlasnik Varaždinske banke, a bavi se i ulaganjima u turizam, što je još jedna grana djelatnosti koju pokušavaju proširiti i na hrvatsko tržište.

Koja je u tome uloga kupljenih medija u kojima se, očigledno je, najprije namjerava restrukturirati redakcije – probajte pogoditi.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: regionalexpress.hr

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Ustavne vrednote u doba krize".