KAKO SU ANTIFAŠISTI OBILJEŽILI 10. TRAVNJA: Tradicionalno pišali po Paveliću

Antifašistička fronta Dalmacije

11. travnja 2016.

KAKO SU ANTIFAŠISTI OBILJEŽILI 10. TRAVNJA: Tradicionalno pišali po Paveliću

Dok su pripadnici i štovatelji IX. bojne HOS-a "Rafael vitez Boban" u Splitu slavili deseti travnja, godišnjicu osnivanja zločinačke Nezavisne države Hrvatske, izvikujući ustaške pozdrave na jednom od gradskih trgova, ona druga, normalnija Dalmacija također nije propustila dati svoj obol obilježavanju "najmračnijeg hrvatskog datuma". Antifašistička fronta Dalmacije godišnjicu NDH obilježila je "tradicionalnom akcijom kićenja javnih pisoara i wc školjki likom Poglavnika Ante Pavelića i mokrenja po istom". Ovim činom, poručili su iz Antifašističke fronte, "izražavamo naš stav prema Paveliću, njegovim sljedbenicima i svima koji slave deseti travnja". Antifašistička fronta u svom propćenju kaže ovako: 

Tradicionalnom akcijom kićenja javnih pisoara i wc školjki likom Poglavnika Ante Pavelića i mokrenja po istom obilježen je i ovaj 10. travnja u organizaciji Antifašističke fronte Dalmacije. Ovim činom izražavamo naš stav prema istom, prema njegovim sljedbenicima i svima koji slave ovaj dan te omogućujemo svima koji dijele naš stav da ga također izraze mokrenjem ili ako se ne slažu s njim da ga izvlače iz govana kao što to već radi naša Vlada, Kaptol, HDZ i mnogi drugi falsifikatori, lažovi i mitomani. Ove godine Ante je završio u pisoarima u: Splitu, Šibeniku, Zadru, Kninu i Zagrebu, a nadamo se da će se sljedeće godine akcija proširiti po cijeloj zemlji.

(FOTO: Antifašistička fronta Dalmacije)

Na ovaj datum prisjećamo se i onoga što potom uslijedilo: masovni antifašistički otpor i oružana borba protiv fašizma u kojoj je sudjelovalo čak 111.677 Dalmatinki i Dalmatinaca pripadnika Narodnooslobodilačkog pokreta koji su izvojevali jednu od najslavnijih pobjeda nad fašizmom. 

Jer ne smijemo zaboraviti da je baš 8. dalmatinski korpus uz savezničku pomoć samo u vidu zračne potpore i opremanja 1. tenkovske brigade samostalno oslobodio Dalmaciju 4. prosinca 1944. 

Oružana borba je počela već u kolovozu 1941. kad su formirani: Splitski, Kaštelansko-trogirski, Vodičko-zatonski, Šibenski, Primoštensko-krapanjski, Sinjski i Solinski partizanski odred, a do kraja rata je oformljeno ukupno 48 partizanskih odreda.

Na jesen 1942. osniva se i Prva dalmatinska proleterska udarna brigada, a do kraja rata će biti formirano sveukupno 18 dalmatinskih brigada. 

10. rujna 1942. u Podgori se rađa i partizanska mornarica s nekoliko malih naoružanih ribarskih brodova, a rat završava s 16 tisuća pripadnika i 500 brodova.

(FOTO: Antifašistička fronta Dalmacije)

Najveće žrtve i herojstva su Dalmatinci pokazali u najtežim bitkama za Narodnooslobodilačke borbe, pa je tako u Bitci na Sutjeci skoro polovica od ukupno 7.543 poginula borca bilo iz Dalmacije.

Prisjećamo se i fašističke represije koju su u Dalmaciji vršili udruženim snagama talijanski fašisti, četnici, ustaše i nacisti. O isprepletenosti tih snaga najbolje govore dva podataka. Četnici su Talijanima služili kao "Milizia Volontaria Anti Comunista" koja je klala partizanske obitelji i palila im sela, a nakon što Nijemci preuzimaju kontrolu nad Dalmacijom četnike službeno nazivaju “Hrvatska borbena zajednica” s obzirom da ih tzv. NDH opskrbljuje oružjem i mirovinama.

Za vrijeme NOB-a poginula je 18 tisuća dalmatinskih partizana i još 15 tisuća Dalmatinaca stradalo je kao žrtva fašističkog terora i žrtve rata. Kroz logore je prošlo 82 tisuće Dalmatinaca, u Zbijegu u Italiji i Africi bilo ih je oko 39 tisuća.

Stoga, na današnji dan poručujemo da znamo tko je i kako pobijedio u Drugom svjetskom ratu. Smrt fašizmu i povijesnom revizionizmu! Sloboda narodu!

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Antifašistička fronta Dalmacije