POPRAVIMO ZAJEDNO: Oduprite se konzumerističkoj groznici

T.M.

12. prosinca 2023.

POPRAVIMO ZAJEDNO: Oduprite se konzumerističkoj groznici

Zelena akcija poziva vas ovog petka u svoje prostorije u Varšavskoj 1 u Zagrebu gdje između 17 i 20 sati, po zadnji put ove godine možete popraviti svoj omiljeni mali kućanski aparat, naravno ukoliko kvar nije uistinu fatalan. Sve što radi na struju, ima mehaničke ili drvene dijelove, a može se ponijeti u rukama – dobrodošlo je.

Oduprite se konzumerističkoj groznici, izbjegnite gužve po šoping centrima, pomozite svom novčaniku i dokažite, i sebi i drugima, da ste bili u pravu što niste bacili onaj stari mikser ili radio prijemnik vašeg djeda! Ponesite ih u Varšavsku gdje se možete podružiti s volonterima i volonterkama i posvjedočiti čudesnom oživljavanju već otpisane elektronike. Štoviše, možda nešto i naučite te sljedeći puta neke stvari i sami popravite. Dakle, nudi vam se besplatno i korisno znanje

Osim toga, radionice „Popravimo zajedno“ mjesto su druženja, razmjene iskustava i znanja, promiču solidarnost kao i učinkovitu upotrebu resursa te cirkularnu ekonomiju kao odgovor na klimatsku krizu.

„Popravljanja uz druženje, odnosno druženja uz popravljanje (i učenje!), kakva prakticiramo na radionicama 'Popravimo zajedno!', u mnogim su zemljama poznata i kao Repair Caffei. Osim što su zabavna, okupljaju lokalnu zajednicu i promiču društvenu solidarnost, razmjenu znanja, učinkovitu uporabu resursa i cirkularnu ekonomiju, kao odgovor na klimatsku krizu i širu krizu okoliša“, objašnjavaju organizatori cilj ove svoje aktivnosti.

Zelena akcija
Plan je uspostaviti Centar za ponovnu uporabu (FOTO: Zelena akcija)

Iako je riječ o posljednjoj ovogodišnjoj radionici ovog tipa, već sljedećeg mjeseca čekaju vas novi zajednički popravci pa zbog velikog interesa organizatori mole da ne nosite više od jednog predmeta. Kako bi povećali vjerojatnost da volonteri uspješno otklone kvar, najavite dolazak telefonom na broj 099/314-9694. Introverte će zasigurno razveseliti podatak kako dolazak možete najaviti i na email tonfa@zelena-akcija.hr do 14. prosinca u ponoć. Na taj način volonterima ćete pomoći da pripreme dijelove i alate potrebne za popravak.

Zelena akcija radionice „Popravimo zajedno“ planira održavati redovito u sklopu budućeg stalnog Centra za ponovnu uporabu Zelene akcije. Ukoliko imate posebnih vještina iz poznavanja elektronike, elektrike, mehanike, drvodjelstva ili računarstva, bez obzira na to da li ste ih stekli obrazovanjem, poslom ili otvaranjem i proučavanjem skupih aparata od malih nogu, Zelenoj akciji se možete javiti i za mjesto volontera na budućim radionicama zajedničkog popravljanja. Spol i dob su nevažni ukoliko ste punoljetni, kao što je nebitno i da li ste u radnom odnosu ili mirovini.

„Spektar vještina koje nam mogu biti od koristi vrlo je širok. Od elektrike, elektronike i mehanike, preko drvodjelstva i popravljanja manjih komada namještaja, do otklanjanja softverskih problema na laptopima i mobilnim uređajima. Želja nam je da radionice 'Popravimo zajedno' postanu redovita aktivnost u sklopu budućeg stalnog centra za ponovnu uporabu Zelene akcije. Javite nam se i vidjet ćemo kako vas možemo uključiti“, pozivaju iz Zelene akcije.

Recikliranje
Prema ovim podacima Hrvatska je vodeća zemlja Europske unije (IZVOR: Eurostat)

Mali kućanski aparati predstavljaju desetinu ukupnog električnog i elektroničkog otpada u Europskoj uniji, a prosječni građanin Unije 2020. godine riješio se 10,3 kilograma električnog i elektroničkog otpada. Inače, možda će vam zazvučati nevjerojatno, ali prema podacima iz 2017. godine, Hrvatska je s 81 posto recikliranog elektroničkog otpada vodeća zemlja u Europskoj uniji. U ožujku ove godine EU je predstavila novi prijedlog za popravak i ponovnu oporabu dobara koji će, ukoliko bude usvojen, obvezati prodavača da prodane proizvode popravi ukoliko ih nije jeftinije i lakše zamijeniti.

Recikliranje
Mali kućanski aparati predstavljaju desetinu ukupnog električnog i elektroničkog otpada (IZVOR: Eurostat)

Istraživanja životnog ciklusa kućanskih aparata pokazuju kako popravak može smanjiti emisije stakleničkih plinova za više od 50 posto. Osim toga, oživljavanjem starih aparata prvenstveno štedimo. Uz to, smanjujemo i količinu otpada koji stvaramo, ali i emisije ugljičnog dioksida kao i konzumaciju resursa potrebnih za proizvodnju, transport i reciklažu novog proizvoda koji bismo trebali kupiti. 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Zelena akcija