UZ DAN OSLOBOĐENJA: Splitu iz Sarajeva stigla posebna čestitka

P.V.

26. listopada 2020.

UZ DAN OSLOBOĐENJA: Splitu iz Sarajeva stigla posebna čestitka

Tog 26. listopada 1944. godine ilegalne antifašističke novine Naš izvještaj, koje će se kasnije preimenovati u Slobodnu Dalmaciju, na naslovnici su imale samo jedan naslov. Pisalo je – „Oslobođen je Split, ponos hrvatske Dalmacije“

70. GODIŠNJICA OSLOBOĐENJA: Antifašistički Splite, sretan ti Dan oslobođenja!

DAN OSLOBOĐENJA SPLITA: Antifašisti ispravili nepravdu

OTIMANJE ZABORAVU: Split je bio partizanski grad

IN MEMORIAM - LOVRE REIĆ 1920.-2017.: Pekarov sin koji je tražio kruha i rada

Borbe za oslobođenje grada od fašističke, nacističke i ustaške okupacije vodile su se zapravo na prilazima Splitu, prema Omišu i prema Sinju. Nakon što su se njemačke postrojbe i ustaše u noći s 25. i 26. listopada povukle iz grada poslije gubitka ključnih pozicija istočno od Splita u srazu s partizanima iz 12. dalmatinske brigade, oko 6 sati ujutro jedinice 12. dalmatinske brigade su bez borbe ušle u grad gdje su s velikim veseljem dočekane od stanovništva. 

Oslobođenje Splita
Proslava na Prokurativima (FOTO: Antifašistički Split: Ratna kronika 1941. – 1945.)

Oslobođenjem Splita ostvarile su se povoljne okolnosti za napredovanje Narodnooslobodilačke vojske prema Lici te Bosni i Hercegovini te oslobađanje tih krajeva. Upravo iz Bosne i Hercegovine danas je u Split odaslana svojevrsna čestitka povodom 76 godina oslobođenja. Odaslao ju je preko svog Facebooka, Midhat Kapetanović, čije smo ilustracije već objavljivali na Lupigi, poput one kada je nakon potresa u Zagrebu nacrtao Vučka, maskotu Zimskih olimpijskih igara 1984. godine, koji daje podršku Zagiju, maskoti Univerzijade 1987. godine. 

Midhat Kapetanović
Galeb i Vučko (ILUSTRACIJA: Midhat Kapetanović)

DIRLJIVA PODRŠKA: Sarajevo i Beograd zapljeskali Zagrebu, sa sarajevske Vijećnice poslana snažna poruka

Ovaj put Kapetanović je naslikao Galeba koji stoji na Vučkovom ramenu, a i Galeb i Vučko na glavi imaju partizanske kape. Uz ilustraciju Kapetanović je samo kratko napisao - "Sretan Dan Oslobođenja, ponosnom gradu heroju!".

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Facebook/Midhat Kapetanović