OTKRIJTE TAINO: Objavljen prvi singl iz hvaljene serije „Kotlina“

Lupiga.Com

7. studenog 2022.

OTKRIJTE TAINO: Objavljen prvi singl iz hvaljene serije „Kotlina“

Mnogima nije promakla sjajna muzika koja prati prvu sezonu televizijske serije „Kotlina“, Danisa Tanovića i Amre Bakšić Čamo, a na čijem scenariju je radio i dugogodišnji Lupigin autor Nikola Kuprešanin. Muziku za intrigantnu seriju potpisuje sarajevski bend Taino, koji je ovih dana izbacio svoj prvi singl „Sami u tami“ i uskoro će objaviti cijeli album koji će se zvati kao i serija – „Kotlina“.

Na albumu će se, osim ovoga singla, pronaći još sedam pjesama koje prate seriju, čije tekstove potpisuje izvrsni bosanskohercegovački pjesnik Mehmed Begić, a muziku Belma Zvizdić, Mirza Mutevelić, Leonardo Šarić i Nedim Zlatar. Svojevrstan je ovo nastavak suradnje Begića i dvojca Šarić i Zlatar, poznatijeg kao Basheskia & Edward EQ, koja s velikim uspjehom traje već godinama. 

Taino sebe opisuje kao hibridni elektronski bend s karizmatičnim ženskim glasom Belme Zvizdić. Nazvan je po indijanskim plemenima koja su nekada naseljavale karipske Velike Antile, a koja su nestala nakon što su ih otkrili Europljani. 

„To je put u organski svijet zvuka i mantre, koji se može doživjeti samo ako se djetetu u sebi dopusti da interpretira misli što dolaze iz zamišljenog jezika glasa i muzike“, stoji u opisu benda. Kako to zvuči, poslušajte!

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Adnan Lingo