LET3 U AKCIJI "ANGELA MERKEL SERE": Opscena skulptura kancelarke "u nuždi" i fekalije u Laubi

Vid Jeraj

16. travnja 2015.

LET3 U AKCIJI "ANGELA MERKEL SERE": Opscena skulptura kancelarke "u nuždi" i fekalije u Laubi

Tandem koji je svojevremeno ispaljivao analne plotune na emisiji „Nedjeljom u 2“ otvorio je danas paket poslan u zagrebačku umjetničku galeriju Lauba, ravno iz kanalizacije Reichstaga, u kojem su bila „govna“ njemačke premijerke koja su momci rasprostrli po stolu. Rečeni tandem su Damir Martinović Mrle i Damir Prodanović Prlja performersko-kreativni dvojac iz riječke art-rock grupe Let 3, koji su u susret svom koncertu 25. travnja, u Laubi predstavili golemu provokativnu skulpturu nazvanu „Angela Merkel sere“. Inače, kako saznajemo od benda, za cijenu jedne ulaznice za koncert Let 3 će dvaput odsvirati isti repertoar.

Danas u podne, dok je mladi jastreb Milanovićeve Vlade, ministar Siniša Hajdaš-Dončić najavio ostavku, Damir Martinović Mrle i Zoran Prodanović Prlja, predstavili su javnosti u galeriji Lauba svoju najnoviju akciju 'Angela Merkel sere' istoimenom skulpturom. Najavljujući koncert koji će ova dugovječna petorka održati u subotu 25. travnja s brojnim gostima, prisutne su ugostili odjeveni u šarene kostime s vizualima banknote neizbježne monete.

Let 3 Angela Merkel
Skulpturu su prema originalnoj Mrletovoj ideji realizirali mladi umjetnici Dino Topolnjak i Boris Sekulić (FOTO: Lupiga.Com)

Ukazujući na stražnjicu gdje se susreću monete eura i dolara, u grotesknim polucilindrima s dolarskim signijama te masonskim okom povrh piramide na prsima, performersko-kreativni dvojac iz riječke art-rock grupe Let 3 nas je uputio na "dva oka u glavi" koja su izmamila razoružavajući smijeh svih prisutnih.

Međutim, pravi je skandal tek trebalo dočekati. Tandem koji je svojevremeno ispaljivao analne plotune na emisiji „Nedjeljom u 2“ otvorio je i paket poslan u Laubu ravno iz kanalizacije Reichstaga, u kojem su bila „govna“ njemačke premijerke koja su momci rasprostrli po stolu. Povrh toga, pozvali su na njihovo trančiranje i sudionike međunarodnog seminara o urbanizmu koji se održavao u Laubi.

Let3 Lauba
Friško iz berlinske kanalizacije (FOTO: Lupiga.Com)

Na stranu što očito recikliraju neoliberalnu kritiku od Ramba Amadeusa i Damira Avdića, o stalnom utjecaju Laibacha da se i ne govori, ova akcija ipak je bliža ideji engleskog industrial-kolektiva COUM Transmissions. Na osnovu njihova rada 'Prostitucija' iz 1976. godine, surealiziranog s grupom Throbbing Gristle, torijevski ih je premijer Nicholas Fairbairn prozvao 'uništavačima zapadnjačke civilizacije', što su ovi ponosno uglavili u svoju egidu.

Let3 Angela Merkel
Na trančiranje su pozvani i sudionici međunarodnog seminara o urbanizmu (FOTO: Lupiga.Com)

Uostalom, bolje mjesto za ovaj rad Let 3 nisu mogli ni naći s obzirom na nekomercijalni i skoro anti-establišmentski štih koji posljednjih mjeseci puše galerijom, prvo od koncerata koje su ugostili, drugo i od studija nedavno osnovane radijske frekvencije. Skulpturu su prema originalnoj Mrletovoj ideji realizirali mladi umjetnici Dino Topolnjak iz Nedelišća i Boris Sekulić iz Zagreba, dok kostime potpisuje Juraj Zigman.

Pjesma koja najavljuje još neimenovani novi album je „Prdi majko, to je to/Takav svijet ja želim“, a pojavit će se u nakladi Dallas Recordsa početkom ljeta. Kako saznajemo od benda, za cijenu jedne ulaznice Let 3 će dvaput odsvirati isti repertoar.

Damir Mrle Martinović
Mrle prilikom otkrivanja skulpture (FOTO: Lupiga.Com)

 

Let 3 koncert
Stražnjica Angele Merkel (FOTO: Lupiga.Com)

 

Let3 Prlja i Mrle
(FOTO: Lupiga.Com)

 

Let3(FOTO: Lupiga.Com)

 

Let3 Angela Merkel
(FOTO: Lupiga.Com)

 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Lupiga.Com