ANGEL'S BREATH: Stiglo reizdanje kultnog i posljednjeg albuma Milana Mladenovića

I.F.

2. lipnja 2020.

ANGEL'S BREATH: Stiglo reizdanje kultnog i posljednjeg albuma Milana Mladenovića

Kultni album „Angel’s Breath“ posljednje je što je legendarni Milan Mladenović napravio u svojoj bogatoj muzičkoj karijeri. I potpuno drugačije od svega onoga što je radio u Limunovom drvu, Šarlu akrobati ili Ekatarini Velikoj. Međutim, izlazak albuma Mladenović nije doživio, dok je Mitar Subotić Suba, muzičar i producent s kojim je Mladenović radio ovaj projekt, preminuo 1999. godine. Naime, u njegovom studiju izbio je požar. Subotić je pokušao spasiti svoje materijale, ali nije uspio.

Na ovom projektu Mladenović i Subotić su radili u proljeće 1994. godine. Subotić se još početkom 1990. godine preselio u brazilski São Paulo, gdje je dobio stipendiju, a ubrzo odlučio ostati živjeti u Brazilu te postigao zavidnu producentsku karijeru. Njih dvojica surađivali su još od sredine osamdesetih godina kada su snimili obradu „Sex Machine“ od Jamesa Browna, a kasnije je Mladenović gostovao i na Subotićevom (koristio je umjetničko ime Rex Illusivii) albumu „Dissillusioned“, snimljenom 1987. godine. 

Mnogi fanovi Ekatarine Velike su s nestrpljenjem iščekivali album, ali „Angel’s Breath“ im je donio ono što nisu očekivali, a što će sam Mladenović, a onda i kritičari opisati kao psihodeličnu sambu u kombinaciji s balkanskim rockom. Mladenović je otpjevao sve pjesme, odsvirao gitare, usnu harmoniku i trube, dok je Subotić bio zadužen za klavijature. Priključila su im se i dvojica brazilskih kolega – Fabio Golfetti na drugoj gitari i João Parahyba na udaraljkama. Mladenović potpisuje i sve tekstove, osim na pjesmi “Praia do Ventu Eternu” koju supotpisuje s Tacianom Barrosom te pjesme „Crv“ koju je Mladenović napisao zajedno s Majom Maričić, svojom tadašnjom djevojkom. 

Ovih je dana Zadužbina Milana Mladenovića, obitelj Mitra Subotića Sube i izdavačka kuća Croatia Records, objavila reizdanje ovog materijala. U prodaji je CD po cijeni od 79 kuna, dok će se luksuzni vinil u prodaji, za 129 kuna, naći od 19. lipnja.

„Više od godinu dana smo radili na pripremi reizdanja Milanovog poslednjeg albuma 'Angel’s Breath' koji je do sada publici bio dostupan samo kao limitirano CD izdanje. U dogovoru sa porodicom Mitra Subotića Sube, Milanovog prijatelja i koautora ovog albuma koji je snimljen 1994. godine u Subinom studiju u Brazilu, smatrali smo da 'Angel’s Breath' treba ponovo objaviti jer predstavlja važan dokument stvaralaštva oba autora i kruna je njihove dugogodišnje saradnje. Želja nam je bila da i nekoj novoj publici približimo ove pesme i da ih učinimo dostupnim u jednom osveženom izdanju sa dobrim kvalitetom zvuka“, poručili su iz Zadužbine Milana Mladenovića, koja ima misiju očuvanja uspomene na Milana Mladenovića, odnosno na njegov lik i djelo.

Zadužbina je nedavno na svom YouTube kanalu objavila i remasteriranu verziju spota za pjesmu „Crv“. Navodno je izravan povod nastanka ove pjesme bilo granatiranje sarajevske tržnice Markale iz veljače 1994. godine prilikom čega je poginulo 68 osoba. Spot je Maja Maričić nakon Mladenovićeve smrti realizirala prema njegovim idejama. 

„Ritam, najstarija komponenta muzike, najstarije umetnosti, osnova je ovog projekta, dok preko njega plivaju i zvuci balkanskog etnosa, sa mesta koje je trenutno žarište iskonske borbe dobra i zla u ljudima. Ovaj poduhvat je nastavak mog rada na borbi protiv primitivizma u današnjoj kulturi, koji je uzeo maha uglavnom zbog nemilosrdnih političkih igara moći, koje su prouzrokovale sveopšte udaljavanje od spiritualnog“, pisalo je u popratnom materijalu albuma, s Milanovim potpisom.

Na istom mjestu, u knjižici izdanja, Subotić je napisao ovo: „Projekat za ovaj CD uradili smo Milan, João, Fabio i ja ... Sva ta četiri posebna jezika izgradila su jedan poseban, peti jezik koji je proizveo muziku bez tipičnog pečata ijednog od muzičara koji je svirao i učestvovao u kreiranju muzike. I zbog te mešavine, koja je nastala mešanjem četiri tipična pečata i stvorila peti, ja ovu muziku zovem muzikom četvrtog, a ne trećeg sveta.“

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Croatia Records/Vladimir Radojičić