IZMEĐU ZAKONA I POLITIKE: Zapošljavanje u javnom sektoru

Lupiga.Com

28. listopada 2024.

IZMEĐU ZAKONA I POLITIKE: Zapošljavanje u javnom sektoru

„Samo angažman u politici omogućava da realizujete svoje ideje. Možete biti najbolji student ili najbolji stručnjak u nekoj oblasti, ali ako niste u sistemu vlasti, ako niste dio vlasti, sve to može izgledati kao zabluda“, poručio je u rujnu 2018. godine, lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik na predizbornom skupu svoje stranke. Slučaj koji u tekstu Gordane Katana donosi banjalučka udruga za zaštitu ljudskih prava „Oštra Nula” potvrđuje kako se, bez obzira na protok vremena, neke stvari ipak ne mijenjaju. Ako je suditi prema slučaju nesuđene profesorice filozofije Danijele Sladoje u Javnoj ustnovi „Nikola Tesla” u Šamcu, partijska iskaznica i dalje je ključni faktor pri zapošljavanju u javnom sektoru.

Naime, Sladoje je u toj ustanovi do ožujka 2023. godine odradila jednogodišnji pripravnički staž od čega je devet mjeseci provela pod mentorstvom profesorice Hane Tabaković koja u prosincu 2022. godine odlazi u mirovinu. Tada na scenu stupa direktorica JU „Nikola Tesla” i članica Dodikovog SNSD-a, Smilja Nišić.

NAKON PRIJETNJI SMRĆU: „Nešto čudno se dešava u Srbiji, stvari su eskalirale i to je opasno“

FENOMEN DANAŠNJICE: Gdje nas vodi politička pasivnost?

INTERVJU - DINO DEBELJUH: „Neki 'sposobni' pojedinci su dobrano napunili džepove, a narod u Istri nije dobio ništa“

„Opšte poznato je bilo da treba biti raspisan konkurs za radno mjesto profesora filozofije, međutim to se ne događa zato što je direktorica škole, Smilja Nišić, odlučila samoinicijativno da na to radno mjesto pozove i zaposli Ognjena Glamočaka, a konkurs da raspiše tek krajem januara 2023. godine”, objašnjava Sladoje u obraćanju portalu „Oštra Nula”. 

Obzirom da procedura provedbe natječaja za stalno radno mjesto profesora može potrajati, kako učenici ne bi gubili radne sate, škola ima pravo na kraće vrijeme zaposliti osobu i bez provedbe natječaja. Kako tvrdi Danijela Sladoje, Glamočak je u JU „Nikola Tesla” ranije odradio pripravnički staž ali nikada nije položio stručni ispit. 

„Glamočak je čak dvije godine prije no što je u zaposlen pričao kako će ga stranka (SNSD) zaposliti kada profesorica Hana bude penzionisana. Čak je dolazio profesorici kući da je pita kada treba biti penzionisana kako bi on mogao tačno znati kada će ga zaposliti”, objašnjava Sladoje za „Oštru Nulu”

Koliko je rasprostranjen utjecaj Dodikove stranke te način na koji se dolazi do stalnog radnog odnosa u javnom sektoru Republike Srpske zorno prikazuje sljedeće svjedočanstvo Danijele Sladoje.

„Neposredno prije odlaska profesorice u penziju, direktorica (Smilja Nišić, op.a) mi je indirektno poručivala preko drugih profesora, mojih tadašnjih kolega, da treba da se učlanim u stranku, neku koja je u koaliciji sa SNSD-om ako želim posao, što sam ja otvoreno odbijala. Svi su govorili slično, a to je da su i oni bili primorani uraditi isto kako bi zadržali svoj posao. Savjetovali su mi da i ja tako postupim, čak i ako se ne slažem sa ideologijom te stranke, a nakon dobijenog posla da mogu raditi kako god želim i da neću imati nikakve obaveze prema stranci. Da je to tačno može potvrditi Aktiv žena SNSD-a, unutar kojeg su mnoge profesorice te škole, između ostalog, profesorice koje su sačinjavale konkursnu komisiju, kao i direktorica“, stoji u pismenom obraćanju Danijele Sladoje.

Srednja škola Nikola Tesla_Šamac
Zapošljava li Tesla podobne ili sposobne? (FOTO: JU Nikola Tesla Šamac)

Na koji se način pogoduje stranačkim kadrovima Dodikove partije govori daljnji iskaz Sladoje koja navodi kako je Ognjen Glamočak primljen u radni odnos s nepunom normom satova i prije nego što su objavljeni rezultati natječaja te da se, kako kaže Sladoja, u više navrata javno hvalio da će taj posao dobiti jer je član SNSD-a.

„Oštra Nula” za komentar je zamolila i članicu SNSD-a te direktoricu JU „Nikola Tesla”, Smilju Nišić. Ona je navode Sladoje o političkim pritiscima odbacila kao neutemeljene jer te argumente „Nije iznosila pred školskim odborom, Republičkim pedagoškim zavodom niti Republičkoj inspekciji-Odjeljenju prosvjetne inspekcije”. Svoje stavove Nišić je prisnažila i navodeći kako političke pritiske nije navela niti u sudskom sporu koji trenutno vodi protiv škole. 

Nesuđena profesorica filozofije ima niz zamjerki na način na koji je proveden natječaj kao i brojne druge proceduralne pogreške koje su, kako tvrdi, pripomogle da se lakše zaposli podobni kandidat. Tijekom natječaja proveden je pisani i usmeni ispit kandidata, navodi Sladoje. No, premda se popunjavalo mjesto profesora filozofije, pitanja su se uglavnom koncentrirala na područje gradiva sociologije. Osim toga, test koji je iziskivao odgovore u obliku eseja trajao je manje od sat vremena o čemu su pristupnici bili obaviješteni tek po isteku tog vremena.

Nadalje, „Nijedan član komisije nije profesor filozofije, ali su izabrani kao članovi aktiva koji predstavlja grupu srodnih predmeta sa filozofijom. Pravilnikom o zapošljavanju je to dozvoljeno, ali bi jednostavnije bilo pozvati profesora predmeta za koji se konkurs raspisuje, u ovom slučaju bi to bio profesor filozofije iz druge škole, što je u Pravilniku definisano kao stručni saradnik, ali bi tada bilo teže izvršiti malverzaciju ove vrste. Tako da su komisiju sačinjavale profesorice aktiva srodnih predmeta: profesorica sociologije, profesorica istorije i profesorica srpskog jezika i književnosti”, objašnjava Danijela Sladoje za portal neprofitne udruge „Oštra Nula”.

Nakon što je sam natječaj proveden, rang lista nije izašla na oglasnoj ploči JU „Nikola Tesla” što predstavlja još jedan prekršaj pravilnika o zapošljavanju zbog čega je Sladoje o rezultatima obaviještena tek nakon što se osobno obratila referentnoj službi. „Dobila sam iskopiran ručno napisan zapisnik, što je krajnje neprofesionalno, i još bitnije – nezakonito, jer rang lista predstavlja zvaničan dokument u konkursnoj proceduri”, zaključuje Sladoje.

Kao šlag na kraju, premda je natječaj raspisan za jedno radno mjesto profesora filozofije na puno radno vrijeme, primljena su dva kandidata.

“Jasno je da je konkurs bio namješten, a da sistem državnih institucija ne funkcioniše pokazuje takođe nesavjestan rad viših organa kojima sam se obratila“, kategorična je Sladoje.

U sudskom sporu koji se vodi pred Osnovnim sudom u Šamcu, prvostupanjskom, nepravomoćnom presudom donesenom u travnju 2024. godine, usvojen je tužbeni zahtjev tužiteljice Danijele  Sladoje, slijedom čega je poništeno rješenje JU “Nikola Tesla“ Šamac broj 224/ 2023 od  2. ožujka 2023. godine kao i odluka o izboru kandidata broj 118/ 2023, od 3. veljače 2023. godine.

Škola je na ovu presudu uložila žalbu pa će ishod ovog spora biti poznat nakon što sudsko vijeće donese pravomoćnu presudu koja je za sve strane obvezujuća. Javne ustanove u bosanskohercegovačkom entitetu Republike Srpske vode politički imenovani kadrovi, „a da li jednako selektivno provode i sudske presude, pokazaće vrijeme”, zaključuje „Oštra Nula”

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: JU Nikola Tesla Šamac