NOVI ANTIFA FANZIN: Licemjerni odnos prema zločinačkoj prošlosti nije lokaliziran na Hrvatsku

J.S.

4. lipnja 2016.

NOVI ANTIFA FANZIN: Licemjerni odnos prema zločinačkoj prošlosti nije lokaliziran na Hrvatsku

STAF, odnosno Splitski antifašisti, preuzimaju odgovornost za pojavu novog broja Antifa fanzina, a kako ga ekipa koja stoji iza njega predstavlja pročitajte u nastavku.

U Splitu se, pored razgolišenih turista iz skandinavskih zemalja koji ne haju ni za oluje ni za vitar, prvih dana ovog kišovitog lipnja ljeta gospodnjeg 2016. pojavio i četvrti broj Antifa fanzina. Uslovno govoreći tema broja je povijesni revizionizam na Balkanu u prvim desetljećima 21. stoljeća iz dvije perspektive: novije hrvatske stvarnosti i raznoraznih poteza ministra kulture Zlatka Hasanbegovića i njegovih trabanta, te o gotovo identičnom procesu koji se dogadja u naših susjeda i licemjernom odnosu Srbije prema fašističkoj prošlosti i rehabilitaciji četničkih zločinaca i kolaboracionista iz Drugog svjetskog rata koja je u tijeku. Ovom temom iz srpskog kuta bavio se naš drug beogradski Dušan Komarčević. 

Pokraj već ustaljenih rubrika iz prošlih brojeva poput - Uradi sam, Zašto sam antifašist/kinja i In memoriam - ovog puta smo se odlučili uvesti i rubriku Raspišoj. Ideja Raspišoja jest da, iz broja u broj, ljudi od ugleda Splita, Dalmacije i regije obrazlože svoje vidjenje antifašizma i nužnosti antifašizma danas. Čitateljima Antifa fanzina svoju životnu štoriju dao je ovog puta splitski književnik i novinar Jurica Pavičić

Pokušali smo se osvrnuti i na nekoliko događaja iz prošlih mjeseci pa se tako u fanzinu može pročitati izvještaj sa zagrebačke proslave 71. godišnjice oslobođenja grada u Drugom svjetskom ratu, u organizaciji Mreže antifašistkinja Zagreba. Da ne bi bilo da samo pišemo "izvješća s gostovanja" i sjedimo prekriženih ruku, u ovom broju smo čitateljima pokušali dočarati kako je Antifašistički front Dalmacije obilježio 10. travnja te dvije-tri riječi o predstavljanju prethodnog broja fanzina. 

Fanzini su, osim po Splitu, distribuirani i u Zagreb, Zadar, Korčulu, Knin i Beograd. Splićani i ostali dobronamjerni znatiželjnici novi broj naše publikacije mogu podići u klubu Ghetto u Dosudskoj ulici broj 10. Ovaj i svaki naredni broj fanzina može se rezervirati i preko e-maila na adresu - antifanzin@mail.ru. Zdravi i veseli bili! 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Antifa fanzin