JEDINSTVENI BLAGDANSKI TULUM: "Bezbožnici" slave seinfeldovski Festivus

Ana Benačić

29. prosinca 2014.

JEDINSTVENI BLAGDANSKI TULUM: "Bezbožnici" slave seinfeldovski Festivus

Ateisti, agnostici, skeptici, ireligiozni, antiteisti, pogani, bezbožnici, nevjernici, oni koji se izjašnjavaju kao slobodoumni ili humanisti, čak panteisti... Dakle, svi oni kojima Božić, Hanuka, Bajram ili Janmaštmani ne predstavljaju osobito uzbuđenje i povod za dublje promišljanje filozofskih pitanja unutar religije kojoj pripadaju po odabiru vlastitom ili roditeljskom, došli su na svoje. U Zagrebu. Tulum se održava u Spunku, kod Nacionalne i sveučilišne knjižnice, a organiziraju ga udruge koje se svojim djelovanjem zalažu za sekularizaciju hrvatskog društva, prvenstveno za drugačije uređenje odnosa između države i Katoličke crkve.

"Vrijeme je za druženje, kraj godine je idealan za 'podvlačenje crte' i osmišljavanje ciljeva za sljedećih 12 mjeseci. Vođeni tom idejom, odlučili smo organizirati druženje, neku vrstu NE-blagdanskog tuluma. Taj naš 'Festivus! 4 the rest of us!' smo zamislili kao opušteno druženje ateista, agnostika i općenito ireligioznih osoba koje dijele slične stavove i podržavaju aktivizam udruga i inicijativa koje promiču sekularizam", navode u pozivu na tulum s početkom u 20 sati u ponedjeljak.

Organizatori su, dakako, udruge Ateisti i agnostici Hrvatske (AAH), Glas Razuma - Pokret za sekularnu Hrvatsku, Inicijativa Nisam Vjernik te Udruga Protagora.

"Iskoristili bismo tu priliku da se osvrnemo na proteklu godinu, malo rezimiramo što smo i gdje smo te kakvi su nam planovi za narednu godinu. Planirali smo i kutiju za prijedloge pa pozivamo sve koji dođu da daju svoj doprinos zajedničkom cilju i na taj način", pozivaju na Facebook stranicama događaja. 

PROSVJED PROTIV VATIKANSKIH UGOVORA: Maknite svoje šapetine s javnog novca!

Ove godine su, među ostalim, organizirali prosvjed protiv "vatikanskih sporazuma" na Cvjetnom trgu, gdje su se okupili sa zahtjevom za revizijom i raskidom četiriju ugovora između RH i Svete stolice

Sam "blagdan" inspiriran je idejom Franka Costanze, lika iz humoristične serije Seinfeld, koji se iz revolta prema konzumerizmu Božića odmetnuo i izmislio vlastiti blagdan, za sve ostale

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Facebook/Festivus4therestofus