BAHATOST PRIJE DELOŽACIJE: Pogledajte kako bankari izbacuju ljude na ulicu

Ivan Kegelj

22. siječnja 2014.

BAHATOST PRIJE DELOŽACIJE: Pogledajte kako bankari izbacuju ljude na ulicu

Udruga Živi zid, koja se u Zagrebu i šire nastoji naći pri ruci ljudima kojima zbog ovrha prijeti izbacivanje iz njihovih domova, snimila je prije nekoliko dana video u kojem možete vidjeti posljednji čin ovrhe u režiji Privredne banke Zagreb. Djelatnik tvrtke PBZ nekretnine dolazi u kuću čovjeka koji će u roku od 24 sata iz svog doma biti izbačen na ulicu jer nije mogao plaćati kredit. Video je potresan, a bahatost "bankara" koji dolazi čovjeka "poslati" na ulicu izaziva bijes. S obzirom da su se u prvih devet mjeseci prošle godine nenaplativa kreditna zaduženja građana u odnosu na 2012. godinu povećala za 1,33 milijarde kuna, valja očekivati još veći rast ovrha, odnosno još veći broj građana koji će zbog nemogućnosti vraćanja kredita biti izbačeni iz svojih domova.

U opisu videa, koji je na YouTube stavila udruga Živi zid, stoji ovako: "Bankar Tomislav Tomšić pokušao je na prijevaru deložirati Milana Rebrnišaka iz Pregrade tvrdeći da mu je istekao rok od 24 sata u kojem se trebao dragovoljno iseliti skupa sa svojim stvarima."

U postupanju "bankara" teško da bi se moglo naći kršenje zakona, ali njegova bahatost uistinu izaziva bijes. Uostalom, pogledajte sami. 

 

 

Na ovom mjestu valja nam pak reći ponešto o ovrhama. Tijekom 2013. godine u Hrvatskoj je ovršeno, točnije dužnicima oduzeto 6.488 nekretnina. Ova brojka govori nam da broj oduzetih nekretnina raste iz godine u godinu. Godine 2012., naime, oduzeto je 4.911 nekretnina. Godine 2011. zbog dugova je građanima i tvrtkama oduzeto 4.273 nekretnine, 2010. godine - 3.626 nekretnina, 2009. godine - 2.591 nekretnina, a 2008. godine - 2.113 nekretnina.  

Nekretnine su uglavnom oduzete fizičkim osobama. U ukupnom broju ovršenih nekretnina, udio nekretnina oduzetih poduzećima iznosi tek deset posto. Kako su to koncem godine izvještavali pojedini mediji, u 2013. godini svakog dana u Hrvatskoj bez krova nad glavom zbog dugova je ostalo 18 obitelji

 

 

Hrvatska gospodarska komora javnost je koncem prošle godine izvijestila da je u razdoblju od 1. siječnja do 10. prosinca 2013. godine na javnim dražbama ponuđeno 6.488 nekretnina koje su se nalazile u ovršnom postupku. 

S obzirom da je Hrvatska narodna banka izvijestila da su se u prvih devet mjeseci prošle godine nenaplativa kreditna zaduženja građana u odnosu na 2012. godinu povećala za 1,33 milijarde kuna, valja očekivati još veći rast ovrha, odnosno još veći broj građana koji će zbog nemogućnosti vraćanja kredita biti izbačeni iz svojih domova na ulicu. Za kraj, pogledajte još jedan video o deložacijama. Sve po zakonu.  

 

 

 

Lupiga.Com