E-MAIL PORUKE STANARA ZGRADE ZA MLADE ZNANSTVENIKE: U stanove provaljuju ilegalci, bojimo se za svoje obitelji

Lupiga.Com

21. travnja 2015.

E-MAIL PORUKE STANARA ZGRADE ZA MLADE ZNANSTVENIKE: U stanove provaljuju ilegalci, bojimo se za svoje obitelji

Naš portal došao je u posjed e-mail poruka koje su Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta kroz proteklih nekoliko godina slali mladi znanstveni novaci, koji žive u zgradama u zagrebačkom Borovju, a u kojima se nalaze stanovi namijenjeni upravo znanstvenim novacima. O tim stanovima bi trebalo skrbiti resorno ministarstvo, a što se s njima događa najbolje će vam reći izbor iz poruka što su ih mladi znanstvenici pisali kroz proteklih par godina. Ukratko, natječaji za iznajmljivanje stanova znanstvenim novacima se ne provode, u stanove useljavaju ilegalci, pri čemu njihove račune plaća država. Mladi znanstvenici koji u zgradama žive žale se na nemoguće uvjete, koje je prouzročila upravo nevjerojatna nebriga ministarstva.

"Poštovani,

nisam siguran ima li smisla pisati ovaj dopis, no pošto sam zabrinut za fizičko i psihičko zdravlje znanstvenih novaka i njihovih obitelji ponovno vam se javljam i ovim putem s apelom da nešto poduzmete u smislu kvalitetnijeg vođenja zgrada Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta na lokaciji Ulica grada Chicaga 19, 21 & 23 u naselju Borovje!

Sinoć sam oko 20:00 sati dobio poziv od Stambenog servisa da im je dojavljeno da je netko provalio u stan na prvom katu (ulaz broj 19). Na moj upit zašto zovu mene a ne policiju oni su mi rekli da to nije njihova odgovornost i nadležnost(!?). Kao "savjestan" podstanar MZOS-a, otrčao sam do zaštitara AKD zaštite, no tamo nije bilo nikoga tih petnaestak minuta. Paralelno, čekajući, sam ih nazvao te im rekao da se netko iseljava odnosno useljava u već provaljeni stan te da pozovu policiju, pošto simpatični uspavani čuvar koji je bio u smjeni nije imao šanse nešto napraviti, odnosno zaustaviti useljavanje novih stanara koji nemaju ugovor s MZOS-om. No iz AKD-a su mi, nakon što su vidjeli da je izmjena već završena, ustvrdili da oni nemaju nadležnost zvati policiju te da oni s MZOS-om imaju ugovor da čuvaju samo određene "neprovaljene stanove" a ne cijele ulaze ili zgrade!? Vjerovatno se pitate zašto ja nisam zvao policiju. Nisam je zvao zato što se bojim za svoju obitelj. 


Jedna od zgrada za znanstvene novake na zagrebačkom Borovju (FOTO: Lupiga)

Ako je tvrdnja iz AKD-a istinita te se čuvaju samo "prazni stanovi" - pa dajte ih iznajmite novacima ili nekome drugom - smanjite si trošak održavanja & čuvanja! Možda znate da ti stanovi čame prazni godinama, a najskuplja nekretnina jest ona koja se ne koristi. Kako Stambeni servis vodi zgradu jasno je iz ovog gore napisanog. Urgiram da raskinete taj ugovor i raspišete novi natječaj ili što već. Ako MZOS nema kapacitete za upravljati nekretninama za novake, možda vam je isto varijanta da prodate stanove... Pozivam vas da dođete u Borovje na sastanak na kojem možete okupiti stanare koji će s vama podijeliti iskustvo života ovdje. U nadi da ću dobiti pisani odgovor u nekom pristojnom roku,

srdačno vas pozdravljam,

..."

Lupiga vas na ovom mjestu upućuje i na drugo pismo do kojeg smo došli, a u kojem drugi problemi, ali s istim uzrokom - nebrigom odgovornih - muče druge mlade znanstvenike koji imaju (ne)sreću da žive na Borovju. Naime, u zgradi za znanstvene novake ne žive baš samo znanstveni novaci.

 

"Poštovani,

već duže vremena (da ne kažem otkad smo došli u ovaj stan) muku mučimo s visokim računima za vodu (posljednji mjesec račun je iznosio 160 kn po osobi). Tijekom vikenda napravili smo popis stanara u 36 stanova na broju 19 i zaključili da su u samo 15 stanova osobe u statusu znanstvenih novaka. Znači, samo u trećini stanova namijenih znanstvenim novacima žive znanstveni novaci. To je loš prosjek čak i ako se uzme u obzir da je riječ o državnoj imovini do koje nikome nije stalo! Četiri su stana ilegalno useljena, a tri "čuva" AKD zaštita.

Mislili smo da ćemo morati rješavati samo stvari u ulazu gdje živimo, ali kako smo organski vezani s ulazom do nas, trebat će riješiti i stanje na tom ulazu. Na računima se navodi podatak da je u dva ulaza gdje je zajednički vodomjer prijavljeno 66 stanara. Znači, u 66 stanova (koliko ih ima zajedno) točno toliko i stanara: u prosjeku točno jedan stanar po stanu. Svi znamo kako je to daleko od stvarnoga stanja.

S obzirom na vaš najavljeni dolazak u Borovje, ne budi nam lijeno, otiđemo danas u "Vodoopskrbu i odvodnju" po popis prijavljenih stanara (u prilogu). Kad smo dobili ispis prijavljenih stanara, šok i nevjerica nisu mogli bit veći! Osim ilegalnih stanara, puno su veći problem bivši znanstveni novaci koji mahom u četveročlanim obiteljima, a žive u stanu od primjerice 2002. godine, pri čemu uopće nisu prijavljeni pa u 12 godina ili uopće nikad nisu plaćali vodu ili su plaćali za samo jednog člana!

Gospodin u Vodoopskrbi i odvodnji rekao je da su kao ovlaštene osobe navedene Maletić, Šarolić, Maduna, Franić, Tomić (vidjeti u ispisu) i da jedino oni mogu mijenjati broj potrošača, a nitko od njih više uopće ne živi u Borovju.

Ilegalci provaljuju u stanove (FOTO: Lupiga.Com)

Dok se ne riješi slučaj A. Š. (bivšeg kolege sadašnjega ministra znanosti) koji od 2007. nema pravo na stan i kupio je stan u Splitu subvencioniran kamatama, neće se riješiti ni drugi stanari, bivši znanstveni novaci, sada već i redoviti profesori. Ako ne ide drugačije, predlažemo da MZOS podnese prijavu Etičkome povjerenstvu FESB-a Sveučilišta u Splitu.

Konkretna pitanja koja se tiču računa za vodu i koja treba riješiti su:

1. Gdje je nestalo sedam stanova: 66 ih postoji u stvarnosti, a 59 na popisu Vodoopskrbe i odvodnje?

2. Čak 19 stanova je prijavljeno pod MZOS-om. Trebalo bi nekako otkriti prema sistemskom broju objekta koji su to brojevi stanova!

3. Što je sa stanarima koji uopće nisu na popisu obveznika. Kako njih prijaviti?

4. Kako to da su neki ilegalni stanari prijavljeni, a neki nisu?

5. Kako izmijeniti brojeve potrošača za druge obveznike da odgovaraju stvarnom stanju?

6. Što je s ovlaštenim osobama, od kojih više nitko ne živi u Grada Chicaga, a jedino oni imaju pravo mijenjati broj stanara?

7. Na koji će način kolege (bivši) novaci obeštetiti one novake koji godinama plaćaju vodu i za njih?

Toliko o poštenju i kolegijalnosti sustanara (najčešće bivših novaka, a sadašnjih znanstvenika)... Kao što ste vidjeli iz priloženog, spreman sam se angažirati, ali sve je to uzaludno, kad nema ama baš nikakve potpore od onih koji bi o svemu ovome trebali voditi brigu i plaćeni su da to rade. Tko će točno od ovlaštenih osoba u MZOS-u (i Stambenome servisu) pomoći u raščišćavanju situacije sa brojem potrošača vode po stanovima?

Srdačno,

..."

Međutim, ako ste mislili da je to vrhunac šlamperaja na koji resorno ministarstvo očito zatvara oči, prevarili ste se. To će vam pokazati sljedeće pismo jednog od znanstvenik novaka iz Borovja.

 

"Poštovani,

tijekom vikenda smo opet imali dramu! U noći sa subote na nedjelju, otprilike 1 sat iza ponoći, čulo se zvonjenje u jednom od susjednih stanova u hodniku. Ustao sam i kroz ključanicu vidio susjedu koja ide u 5. razred i pomislio da je htjela upaliti svjetlo u hodniku, a zabunom je pozvonila u stan preko puta našega i koji je "pod zaštitom" AKD zaštite. Šok i nevjerica nisu mogli biti veći kad su iz toga "praznog" stana izašli njezina majka i nelegalni stanar, koji valjda obitava na katu ispod. Oni su mrtvi-hladni rekli da im je ključ dao zaštitar. Otišao sam do zaštitara (to je isti onaj koji je viđen da s njima ispija kavu ili koje drugo piće) koji je tu priču potvrdio. Tko je tu lud?! Zaštitar koji je zadužen da čuva stanove daje ključeve ilegalnim stanarima?! Oko pola dva ujutro nazvao sam centralu AKD zaštite i dobio gospodina koji nije učinio ništa kad su se izmjenjivali ilegalni stanari u stanu br. 8 ispod našeg i nije učinio ništa da to spriječi na vrijeme pa sada ne bismo proživljavali sve ovo. Iako se činilo da ni sada neće biti ništa, za 15-ak minuta stigla su dva "vanjska" zaštitara AKD zaštite da se uvjere da je u stanu netko bio. Zaključili su da je kada mokra i da se vjerojatno netko nedavno tuširao. Žalosno je da ovo štivo nije jedan dio iz jeftinog ljubića ili krimića, nego crtica iz svakodnevnice u stanu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Srdačno,

 

..."

Što radi Ministarstvo? (FOTO: Lupiga.Com)

Nakon što ste vidjeli da se u Borovju, kod mladih znanstvenika, ne zna tko pije i tko plaća, onda će vas sigurno zanimati informacija kako se stanje još i pogoršalo, što se navodi u sljedećem pismu do kojeg je došla redakcija Lupige. 

 

"Poštovani, 

od prošlog tjedna situacija na ulazu Ulica grada Chicaga 19 (MZOS zgrade za novake) se još pogoršala! Naime, imamo pse koje vrše malu i veliku nuždu po haustoru; te "ljubavne" prepirke i obiteljsko nasilje i viku ilegalnih stanara cijeli dan jučer! Možete zamisliti da je bilo teško, skoro nemoguće, raditi doktorsku disertaciju uz ovakve uvjete. Iz prijašnjih iskustava, ako pozovete policiju riskirate da vas verbalno/fizički napadnu! I dalje, u iščekivanju Vašeg odgovora!

Pozdrav,

..."

Na koncu vam donosimo i ovo pismo, a kako biste uspjeli složiti mozaik oko nevjerojatne priče o upravljanju nimalo jeftinom državnom imovinom, odnosno zgradama koje je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta namijenimlo znanstvenim novacima...

 

"Poštovani,

puno Vam hvala na odgovoru vezano za grijanje! Ni riječi niste napisali o stanju zgrada u vlasništvu MZOS-a u Borovju. Neki od akutnih problema koji svakodnevno muče stanare novake su:

- Mutni likovi koji koriste zgradu sa tri izlaza od kojih se niti jedan ne zaključava za razne aktivnosti (uz zaštitare bi se valjda mogle popraviti brave/postaviti kamere?!)

- Improviziran krevet za spavanje ispred podrumskih prostorija ispod stepenica.

- Povećan trošak komunalija (vode) radi ogromnog broja ilegalnih stanara.

- Buka i "način" života "ilegalaca".

- Zaštitari idu "starim" ilegalcima na kavu (nije šala!!)

- Detaljno čišćenje. Prašinu i paučinu servisna kuća nije pobrisala s prozora na hodniku po polukatovima/katovima u protekle četiri godine.

Po potrebi, sve gore navedeno i više možemo dokumentirati za Vas ili Vaše nadređene, no vjerujem da je bolje da nam dođete u posjet. Način gospodarenja državnom imovinom od strane MZOS-a uistinu NIJE ADEKVATAN. Zadnji natječaj za dodjelu stanova bio je prije više od tri godine!"

 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Lupiga.Com

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Neki novi klinci".