USTAŠE NA FACEBOOKU: Zašto policija ne sankcionira prodavače NDH prstena?

Demian Vokši

26. prosinca 2015.

USTAŠE NA FACEBOOKU: Zašto policija ne sankcionira prodavače NDH prstena?

Anonimni Internet autor jednom je prilikom, relativno nedavno, rekao da ako postoji usluga koju koristite besplatno, vi sami ste komoditet koji se prodaje. Na prvu se ta izjava čini besmislenom, no ako ju promotrimo kroz prizmu vjerojatno najveće društvene mreže modernog doba, Facebooka, ona postaje jasnija. Uporaba Facebooka uvijek je bila besplatna, a iz kompanije se korisnike stalno uvjerava da će situacija uvijek i ostati takva. Nama Facebook ništa ne prodaje, ali zato prodaje nas, i to oglašivačima. Facebook trenutno ima jednu milijardu i četiri stotine milijuna aktivnih korisnika, druga je najposjećenija stranica na Internetu nakon Googlea i baziran je oko koncepta otkrivanja našeg identiteta i naših interesa. Posljedično, meka je za oglašivače od kojih ujedno i dobiva najveći dio svojih prihoda. 

NDH bižuterija u 21. stoljeću

S obzirom da je Facebook u principu stvoren da bi se naši identiteti unovčili, nije ni čudo da ćemo među reklamama zateći i poneku koja će nas u najmanju ruku iznenaditi. Primjerice jednu ovakvu:

FB
NDH bižuterija (SCREENSHOT: Facebook)

U Hrvatskoj nesumnjivo ima mondene mladeži koja cijeni kvalitetan 30gramski prsten s likom Ante Pavelića ili prstena sa ušatim slovom U unutar kojeg su ispisana tri slova - NDH, a iznad njega pozdrav ljubitelja opere "za dom spremni". U državi u kojoj se diže spomenik vojnoj jedinici nazvanoj po Rafaelu Bobanu, dužnosniku ustaške vojske, ne čudi da ima interesa za lik i djelo umjetne fašističke paradržavne tvorevine. No pravi problem ne leži u osobama koje takve gluposti kupuju, već u onima koje to prodaju i kojima se to dopušta. 

Odlučili smo stoga provjeriti tko se bacio u biznis prodaje prstenja s ušatim slovom U i likom Ante Pavelića, čovjeka koji se proslavio genocidom, prodajom pola hrvatske obale i bijegom iz države kada je zagustilo. 

FBTko se bacio u biznis prodaje suvenira s likom zloglasnog Ante Pavelića (SCREENSHOT: register.com)

Stranicu je registrirao netko s adresom u Zürichu u Švicarskoj. Sama stranica hostana je na serverima kompanije METANET, sa serverima lociranima također u Švicarskoj.

FB2
Stranicu je registrirao netko s adresom u Zürichu u Švicarskoj (SCREENSHOT: whoishostingthis.com)

Poslali smo dva emaila: jedan na adresu METANET-a s upitom o tome znaju li da hostaju stranicu koja promovira ustaški fašistički režim, te jedan na adresu MUP-a s obavijesti o tome što smo saznali i s upitom o daljnjim postupcima MUP-a u ovakvim situacijama. 

METANET nam nije odgovorio na email, a ni stranica nije skinuta s Interneta u međuvremenu, dok je odgovor MUP-a stigao.

"U svim slučajevima kad postoje saznanja o mogućoj sumnji u kaznena djela ili prekršaj policija poduzima sve potrebne provjere i prikuplja podatke s ciljem utvrđivanja radi li se u konkretnom slučaju o eventualnom obilježju kaznenog djela ili prekršaja i o kojim se mogućim počiniteljima radi. Također smatramo važnim istaknuti da u slučajevima kada se djelo počini u inozemstvu ili se pravna ili fizička osoba nalaze u inozemstvu treba voditi računa i o zakonodavnoj regulativi koja je važeća u matičnim državama te također ako je stranica hostana u inozemstvu sva postupanja (provjere i sl.) moraju se provoditi putem međunarodne policijske suradnje", odgovorili su Lupigi iz Odnosa s javnošću Ravnateljstva policije.

Ima li volje za istraživanje?

Dakle, očito je da iako MUP može loviti ustašku mlađariju po domaćim koncertima i parkićima, za ovakvu akciju bi bila potrebna međunarodna policijska suradnja. Postavlja se pitanje koliko volje ima za takvo što u Hrvatskoj, a pogotovo u Švicarskoj.

Web stranica iz inozemstva koja vrši fašističku propagandu je problematična, no je li jedna takva stranica policiji vrijedna napora uspostavljanja međunarodne istrage? Sama istraga ne bi bila problematična - do adrese osobe koja je stranicu prijavila može doći svaki laik koji zna koristiti Internet i tražilice koje se bave tim stvarima - dok bi operacija bila rutinsko jutarnje razbuđivanje policajcima kojima bi slučaj bio dodijeljen. Pravo pitanje je pitanje političke volje, a nje, nažalost, izgleda da ima sve manje i manje u društvu koje korak po korak postaje sve konzervativnije. 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: screenshot/ndhprsten.com