SVJETSKO, A NAŠE: Njemački „Grammy“ za Damira Imamovića

Lupiga.Com

14. kolovoza 2020.

SVJETSKO, A NAŠE: Njemački „Grammy“ za Damira Imamovića

Prestižni njemački „Grammy“ naći će se u rukama našeg poznatog sevdalije, Damira Imamovića. Njemačko udruženje muzičkih kritičara ovog je ljeta kandidiralo Imamovićev album „Singer of Tales“ za nagradu u kategoriji tradicionalne muzike, a danas je potvrđeno kako je Imamović u ovoj kategoriji dobio najviše glasova.

RAZGOVOR S POVODOM: „Pričanje priča u vrijeme zaraze jedan je od najstarijih odgovora koje čovječanstvo ima“

PJEVAČ KOJI PJEVA PRIČE: Novi singl Damira Imamovića dokaz je da nas očekuje izvanredan album

„Zahvaljujem njemačkom udruženju muzičkih kritičara koji su me predložili za nagradu i, na kraju, glasali za mene. Ovo je nagrada za cijelu ekipu koja je radila na albumu. Jedva čekam da kraj pandemije koronavirusa obilježimo velikom turnejom koju smo odgodili iz razumljivih razloga“, Imamovićeva je reakcija na ovu vijest. 

Inače, njegov „Singer of Tales“ je prošli mjesec proveo kao prvi na međunarodnoj top listi izdanja u World Music žanru, Transglobal World Music Charts, a već je četiri mjeseca u samom vrhu europske liste World music albuma. Album je početkom travnja izašao u izdanju londonskog labela Wrasse, a na njemu je Imamović s mnogočlanom ekipom radio više od tri godine.

Pored violinistkinje Ivane Đurić koja je svirala u Imamovićevom Sevdah Takhtu, kontrabas je odsvirao Greg Cohen, kontrabasist Johna Zorna i Woodyja Allena, a kao kemenčehist iskazao se Derya Türkan. Producenti albuma su Joe Boyd, koji je radio s bendovima kao što su Pink Floyd ili R.E.M., potom Andrea Goertler, dok je višestruki dobitnik Grammyja, Jerry Boys, snimao i miksao. 

Damir Imamović - Singer of Tales
(IZVOR: Preis der Deutschen Schallplattenkritik) 

Kako je Imamović ispričao u nedavnom intervjuu za Lupigu, „Singer of Tales“ posvećen je sevdahu kao umjetnosti pričanja priča, a inspiriran je istoimenom knjigom Alberta Lorda. To je njegov sedmi po redu album.

„'Singer of Tales' se kod nas prevodilo kao 'Pjevač priča' ili 'Pjevač koji pjeva priče'. Htio sam ovim albumom odati počast tom predivnom žanru sevdaha kao umjetnosti pričanja priča, ali i njegovoj neospornoj povezanosti sa širim kontekstom usmene poezije na južnoslavenskim jezicima. I, naravno, vrlo važnoj knjizi Alberta Lorda“, rekao nam je tada Imamović.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Edvin Kalić